2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Tıkanıklığı
YAZI #6050 © Yazan Op.Dr.Gökhan KURTOĞLU | Yayın Kasım 2019
Burun tıkanıklığının bir çok sebebi olabilir. Burunda kemik / kıkırdak eğrilikleri, burun içerisinde polip adı verilen etli doku oluşumu, normalde var olan burun etlerinin aşırı büyümesi gibi durumlar dışında halk arasında saman nezlesi ya da alerjik nezle de denilen “alerjik rinit” dediğimiz duruma bağlı da burun tıkanıklıkları oluşabilir. Bu saydığımız hastalıkların bazılarında cerrahi tedavi, bazılarında da ilaç tedavileri daha etkili olmaktadır.

Örneğin burun kemik eğriliği olan bir kimsede ilaç tedavilerinin pek yararı olmazken, alerjik nezlesi bulunan ve başka bir bulgusu olmayan hastada ise cerrahi tedavilerin hiç bir faydası olmamaktadır. Bu gibi durumlardan ötürü kulaktan dolma komşuma şu ilaç verilmiş düzelmiş veya şu ameliyatı olmuş şu an çok iyiymiş gibi ifadeler her hastaya uygun düşmeyebilir. Bu noktada her hasta hekime başvurarak kendisi için uygun olan tedavi yöntemini istemelidir.

Bu konuda son olarak şunu da vurgulamak istiyorum. Burun açıcı diye belirtilen burun spreyleri (burada dikkat edilmesi gereken bir husus var; burun spreylerinin hepsi aynı ilaç değildir) 5-7 günden daha uzun süre kullanılmamalıdır. Uzun süre kullanımda ribaund etki dediğimiz bir durum ile burnun tıkanmasına yol açmakta ve burnu açmak için her seferinde daha fazla ve daha sık aralıklar ile sprey sıkmak zorunda kalınmaktadır. Benzetmek gibi olmasın ama burada durum aynen bir uyuşturucu bağımlılığındaki gibi işlemektedir. Bu sebeple içerisinde “oksimetazolin” , “ksilometazolin” etken maddeleri içeren burun spreyleri belirtilen süre zarflarında kullanılmalıdır. Diğer bir tür burun spreyleri ise kortizonlu burun spreyleridir. Bu ve alerjik nezle konusuna bir sonraki yazıda değinmek üzere şimdilik hoşça kalın.

#alerjiknezle #alerjikrinit*#burun*#burunspreyi*#buruntıkanıklığı*#kemikeğriliği #samannezlesi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan KURTOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Gökhan KURTOĞLU
Balıkesir
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Gökhan KURTOĞLU'nun Yazıları
► Burun Tıkanıklığı Op.Dr.Sinan YÜCEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Burun Tıkanıklığı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:55
Top