2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Artikülasyon Bozukluğu ve Terapisi
YAZI #6058 © Yazan Uzm.Ebru ERDOĞAN | Yayın Kasım 2019
Artikülasyon (sesletim), konuşma seslerinin izole olarak ya da konuşma içerisinde üretimini ifade eder. Solunum yoluyla alınan havanın ses kıvrımlarında titreşerek oluşturduğu ses; dil, dişler, damak, dudaklar gibi konuşma organlarınca biçimlendirilir ve konuşma sesleri oluşturulur. Artikülasyon (sesletim) bozukluğu ise, bir konuşma sesi bozukluğudur ve konuşma seslerinin hatalı üretilmesini ifade etmektedir.

Artikülasyon bozukluğu, hece yitimi, seslerin biçimsel olarak yanlış üretimi, belli bir konuşma sesinin yerine başka bir sesin üretilmesi (“kamyon” yerine “tamyon” demek gibi) ya da seslerin atılması (“çamur” yerine “çamu” demek gibi) şeklinde görülebilir. Bazen, artikülasyon sorunu yaşayan çocuklar, sesleri izole bir şekilde doğru olarak üretebilirken, sözcük içinde kullandıklarında hata yapabilirler.

Konuşma gelişimi sırasında çocuklar belli dönemlerde belli sesleri edinirler. Çocukların ebeveynleri dışındaki insanlar tarafından anlaşılma oranlarının iki yaşta yüzde elli, üç yaşta yüzde yetmiş beş düzeyinde olması beklenir. Dört-dört buçuk yaşında ise, Türkçedeki konuşma sesleri ediniminin tamamlanıp, konuşma anlaşılırlığının yüzde yüz düzeyinde olması beklenir. Aksi durumda, ailelerin bir dil ve konuşma terapistine başvurması gerekmektedir.

Artikülasyon bozukluğunda çocuklar, sözcükleri bilişsel olarak ayırt edebilirken (ayı ile arıyı ayırt etme gibi) sözcüklerin üretiminde yani telaffuzda sorun yaşarlar. Böylelikle, konuşma anlaşılırlığı düşer ve çevredeki diğer insanlar tarafından doğru anlaşılamazlar. Bu durum, artikülasyon bozukluğu olan çocukların kendilerini ifade etmekten çekinme, alay konusu olma, anlaşılmadıklarını hissetme gibi sosyal ve duygusal sorunlarla karşılaşmalarına neden olabilir.

Artikülasyon bozukluğu, dil altı bağı (ankyloglossia), dişlerle ilgili sorunlar, işitme kaybı, dudak-damak yarıklığı gibi organik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi yapısal herhangi bir farklılık olmaksızın da görülebilmektedir.

Artikülasyon bozukluğu daha çok çocuklarda görülmekle birlikte; yetişkinlik dönemimde de görülebilmektedir. Yetişkinlerde daha çok /r/ sesini üretememe veya halk arasında “pelteklik” olarak tabir edilen ve özellikle /s, z, ş/ seslerinin üretiminde hataların yapılması ile örneklendirilebilir.

Artikülasyon bozukluğu terapisinde çocuğun sesbilgisel becerilerinin yaşına uygun olup olmadığını değerlendirmek önemlidir. Terapi sürecinde, çocuğun yaşına uygun seslerin izole ve konuşma içerisinde doğru üretmesi hedeflenir. Söz konusu sesleri üretebilmesi için gerekli hareketler hareketler öğretilerek bu seslerin üretimi, ardından genellenmesi sağlanır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Ebru ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Ebru ERDOĞAN'ın Yazıları
► Artikülasyon Bozukluğu ve Eğitimi Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Uyku Bozukluğu ve Terapisi Psk.Erol AKDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Artikülasyon Bozukluğu ve Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:22
Top