2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi
YAZI #6060 © Yazan Uzm.Ebru ERDOĞAN | Yayın Kasım 2019
Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi Nedir?

Çocukluk çağı konuşma apraksisi, nöromüsküler bir hasar olmaksızın konuşma hareketlerinin kesinliğinde ve tutarlılığında görülen nörolojik bir çocukluk çağı motor konuşma bozukluğudur. Çocukluk çağı konuşma apraksisinde, çocukların motor planlama ve programlamasına etki eden nöroanatomik nedenin henüz ne olduğu tam olarak anlaşılamasa da; bu sorunun nörolojik kökenli olduğu düşünülmektedir.

Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisinin Belirtileri

Konuşma apraksisi olan çocuklar, artikülasyonu başlatmak için gerekli düzenlemeleri yapmada, ses ve ses gruplarını oluştururken gerekli sıralamayı oluşturmada zorlanırlar.
Çocuklar belli sesleri, izole olarak ya da belli kelimelerde kullanabilseler de; diğer kelimelerde doğru olarak kullanamayabilirler.
Bir kelimenin birkaç kez tekrarlanmasında çeşitlilik ve tutarsızlık gözlenir; çocuk her seferinde aynı sözcüğü farklı şekillerde üretir.
Hece ve sözcüklerin tekrarlı üretimlerinde ünlü ve ünsüz seslerde tutarsız hatalar vardır.
Ses ve heceler arası koartikülasyon geçişleri uzundur ya da bozulur.
Vurgu ve prozodi uygun olmayan şekildedir.
Konuşma apraksisi olan çocukların alıcı dil becerileri yaşlarına uygun ya da geriden geliyor olabilir; ancak kesinlikle sözel ifadelerinde çok zorlanırlar.
Ses değişimleri, hecelerin yerini değiştirme, ses ekleme sıklıkla görülür.
Otomatik üretimlerde genelde istemli üretimlerden daha başarılıdırlar.
Hece sayısı arttıkça yapılan hatalar ve tutarsızlık artar.
Konuşma anlaşılırlıkları oldukça düşüktür.
Uygun sesleri üretmek için arama davranışı gözlenebilir.
Konuşma hızları düşük olabilir ve heceler arası duraklamalar gözlemlenebilir.
Eşlik Eden Diğer Sorunlar

Çocukluk çağı konuşma apraksisine, gecikmiş dil, ifade edici dil sorunları, okuma-yazma sorunları, ve sosyal dil (pragmatik) sorunlar eşlik edebilir. Ayrıca, konuşma apraksisi olan çocuklarda kaba ve ince motor hareketlerinde gecikmeler, sakarlıklar, beslenme problemler ve oral hassasiyetler konuşma dışında eşlik edebilen diğer problemlerdir.

Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi Terapisi

Çocukluk çağı konuşma apraksisi terapisinde, konuşma üretim ve anlaşılırlığını ve konuşma dışı diğer etkileşim becerilerini geliştirerek genel dil ve iletişim becerilerinin desteklenmesi hedeflenir. Motor konuşma bozuklukları, planlama, programlama ve üretimde sık tekrar gerektirdiği için yoğun bir konuşma terapisi programı gereklidir. Terapilerde model olma, şekillendirme, fonetik yerleştirme, dokunsal, görsel ve işitsel ipucu verme, ritmik konuşma, geri bildirimler gibi yöntemler kullanılır. İpuçlarının giderek silikleştirilmesi ve doğru spontan üretimlerin artması hedeflenir. PROMPT tekniği, konuşma apraksisinde dokunma, bası, kinestik ve proprioseptif ipuçlarının olduğu etkili bir dokunsal yöntemdir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Ebru ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Ebru ERDOĞAN'ın Yazıları
► Çocukluk Çağı Yası Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Serap BOZAN
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Dnş.Tunahan UZUN
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Uğur DALAN
► Çocukluk Çağı Ruhsal Sorunları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:15
Top