2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gecikmiş Dil ve Konuşma ve Terapisi
YAZI #6063 © Yazan Uzm.Ebru ERDOĞAN | Yayın Kasım 2019
Erken çocukluk dönemi, dil gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Okul öncesi dönem, çocukların sese yönelmekten uzun hikayelerin takibine; ağlamanın farklılaşmasından karşılıklı sohbeti sürdürebilmeye doğru alıcı ve ifade edici dil becerilerinin en hızlı geliştiği dönemdir. Tipik gelişim gösteren pek çok çocuk kendi dillerini anlama ve iletişim amaçlı kullanmayla ilgili beklenen hızda gelişme gösterse de, dil ve konuşma gecikmesi yaşayan çocuklar için durum farklıdır.

Dil ve konuşma gecikmesinde, ilk sözcükler genelde geç gelir, çocukların dili anlama ve kullanma becerileri akranlarının gerisindedir. Dil ve konuşma gecikmesi kalıtsal sebepler (ailede dil bozukluğu ya da gecikmesi olan başka bireylerin olması), çevresel uyaranların eksikliği, bilişsel yetersizlikler, otizm, genetik farklılıklar, anatomik farklılıklar, sık geçirilen hastalıklar, işitme sorunları gibi sebeplere bağlı olarak ya da tamamen bunlardan bağımsız bir şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Çocukların dil gelişimindeki gecikmeyi anlayabilmek için ebeveynlerin tipik dil gelişimi basamaklarını takip etmeleri oldukça önemlidir. Bir yaş civarında ilk anlamlı sözcüklerin gelmesi, iki yaş civarında 2-3 sözcüklü cümleler, üç yaş civarında 3-5 sözcüklü cümleler, dört yaş civarında ise yetişkin konuşmasına benzer komplekslikte cümlelerin kullanımı tipik gelişimde beklenen ifade edici dil becerileridir.

Söz konusu becerilerde eksiklik ya da gecikmeler, çocuğun sosyal çevresi ile etkileşimini olumsuz etkilemekte, içe dönmesine ya da uygun olmayan şekillerde kendisini ifade etmeye çalışmasına; ilerleyen dönemlerde ise akademik becerilerde zorlanmaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle, dil, konuşma ve iletişim becerilerinde gecikme gözlenen çocukların dil ve konuşma terapistlerince takibi önemlidir.

Gecikmiş Dil ve Konuşma Terapisi

Gecikmiş dil ve konuşma terapisinde, çocukların dil gelişim seviyeleri ve gecikme yaşadığı beceriler belirlenir. Değerlendirme formal testlerle yapılabileceği gibi aileden, okuldan ya da diğer bakım veren kişilerden alınan bilgiler ve gözlemler de son derece önemlidir. Değerlendirmenin ardından ebeveyn-çocuk etkileşimini güçlendirmek için terapist ve ebeveynler işbirliği içinde çalışır. Çocuğun bakımını üstlenen kişilerin kullandığı dil ve çocuğun iletişim çabalarına tepkiselliği, çevresel uyaranlar, terapilerin düzenli takibi terapinin verimliliğini etkileyen faktörlerdir.



0-1 yaş aralığı detaylı bilgi için : https://www.ebruerdogan.com/haber-detay-0-1-YAS-ARASI-DIL-GELISIMI

1-2 yaş aralığı detaylı bilgi için : https://www.ebruerdogan.com/haber-detay-1-2-YAS-ARASI-DIL-GELISIMI

2-3 yaş aralığı detaylı bilgi için : https://www.ebruerdogan.com/haber-detay-2-3-YAS-ARASI-DIL-GELISIMI

3-4 yaş aralığı detaylı bilgi için : https://www.ebruerdogan.com/haber-detay-3-4-YAS-DIL-GELISIMI

4-5 yaş aralığı detaylı bilgi için : https://www.ebruerdogan.com/haber-detay-4-5-YAS-DIL-GELISIMI
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Ebru ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Ebru ERDOĞAN'ın Yazıları
► Çocuklarda Gecikmiş Konuşma Psk.Rümeysa Selma KORKUT
► Geç Konuşma Terapisi Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Çocuklarda Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gecikmiş Dil ve Konuşma ve Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:27
Top