2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İşitme Engelinde Dil ve Konuşma Terapisi
YAZI #6065 © Yazan Uzm.Ebru ERDOĞAN | Yayın Kasım 2019
Anne karnında başlayan işitme yetisi, ilerleyen dönemde çevremizde konuşulan dili öğrenme, anlama ve bu dili kullanarak çevremizle etkileşime geçebilmemiz için oldukça önemlidir. Ancak; doğuştan ya da sonradan gelişen işitme kaybında, sağlıklı işitme olmadığı için çeşitli dil ve konuşma sorunları görülebilmektedir. Bu sorunlar, ilerleyen dönemlerde okuma, öğrenme, okul başarısı, sosyal beceriler gibi konularda olumsuz etki oluşturabilmektedir. Bu nedenle, işitme sorunu olduğu düşünüldüğünde, ailelerin hemen bir uzmana başvurmaları ve gerekli işitme desteğini (cihazlandırma, koklear implant) edinmeleri gerekmektedir.

İşitme Engelinde Dil ve Konuşma Özellikleri

Somut şeyleri ifade eden sözcükleri daha rahat öğrenirken, soyut kavramları öğrenmekte zorlanabilirler.

Eş sesli sözcüklerin farklı anlamlarını anlamakta güçlük yaşarlar.

Normal işiten yaşıtlarından daha kısa ve basit cümleler kurarlar ve kısa cümleleri daha iyi anlarlar.

Ekleri ayırt etmekte zorlanabilirler.

Konuşmada özellikle /f, k, t, s, ş, z/ seslerini ayırt etmekte ve kullanmakta zorlanırlar.

Konuşmalardaki belli sesleri işitmekte zorluk yaşadıkları için anlamı kaçırabilirler.

Konuşurken ses şiddetlerini ayarlamakta güçlük yaşarlar.

Yönerge takibinde zorlanırlar.

Sözcük dağarcıkları yeterli düzeyde olmayabilir; yeni sözcüklerin ve dilbilgisel yapıların öğreniminde güçlük çekebilirler.

Belli sesleri ayırt edemedikleri için üretemeyebilirler ve konuşma anlaşılırlıkları düşer.

Aynı anda birden fazla kişiyle iletişim kurmakta zorlanırlar.

İşitme Engelinde Dil ve Konuşma Terapisi

İşitme kaybında ortaya çıkan dil ve konuşma bozuklukları; sorunun ortaya çıktığı zaman, tanılama ve işitme cihazı ya da koklear implant kullanmaya başlama dönemi, işitme kaybının türü ve düzeyi, çocuğun yaşı, gelişimsel özellikleri, ailenin tutumu, çocuğun sosyal çevresi gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Tanılama ve cihazlandırma ve kadar erken olursa, çocuğun dil gelişimi açısından o kadar iyi olacaktır. Aksi takdirde, çocuk, dili duymaktan mahrum kalacağı için dil ve konuşma edinimi gecikecek ve gecikme gelişim oldukça zorlaşacaktır. İşitme engelinde dil ve konuşma terapisi gerekli cihazlandırma yapıldıktan sonra başlanır. Çocuğun genel dil, konuşma ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi ve çocuğun iletişimde aktif bir katılımcı olmasını desteklemek temel hedeflerdir. Ailenin terapi sürecinde işbirlikçi tutumu, terapilerin etkililiğinde belirleyici olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Ebru ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Ebru ERDOĞAN'ın Yazıları
► Geç Konuşma Terapisi Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Çocuklarda Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Kekemelik ve Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Konuşma Terapisi ve Kekemelik Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İşitme Engelinde Dil ve Konuşma Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:25
Top