2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizmde Dil ve Konuşma Terapisi
YAZI #6066 © Yazan Uzm.Ebru ERDOĞAN | Yayın Kasım 2019
Otizm Nedir?

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal iletişim ve etkileşimde bozulmaların olduğu, kısıtlayıcı ve tekrarlayıcı davranışların görüldüğü bir nörogelişimsel bozukluktur. Ortak dikkat, sosyal karşılıklılık, sözel ve sözel olmayan iletişim becerilerindeki zorlanmalar otizmde görülen sosyal iletişim güçlükleridir. Diğer yandan, tekrarlayıcı konuşma (ekolali), stereotipik davranışlar, kısıtlı ilgi alanı, tekrarlayıcı davranışlar, değişikliğe toleransın düşük olması, duyusal farklılıklar otizmde sıklıkla rastlanan diğer sorunlardır.

Otizmde Görülen Dil, Konuşma Ve İletişim Zorlukları

Otizmli çocuklar özellikleri bakımından oldukça heterojen bir grubu oluştururlar. Bu sebeple, otizmde görülen dil, konuşma ve iletişim sorunları değişkenlik gösterebilmektedir.
Dil gelişimleri yaşıtlarının gerisinden gelebilir, henüz konuşmaya başlamamış olabilirler ya da edindikleri dil becerilerini kaybetmiş olabilirler.
Kendileriyle konuşulmasına ilgi göstermeme, adı söylendiğinde tepki vermeme, kısıtlı göz kontağı otizmde sıklıkla görülen iletişim problemleridir.
Otizmli çocuklar ortak dikkat ve sosyal karşılıklılıkta sınırlılık, iletişim başlatma ve sürdürmede zorluk yaşayabilirler.
Taklit ve sıra alma becerileri yeterli düzeyde olmayabilir.
Jest, mimik, beden dili, ses tonu ayarlama gibi sözel olmayan iletişim becerilerinde kısıtlılık gözlenebilir.
Sözcük edinmede ve genellemede, dilbilgisel olarak doğru yapıları kullanmada, farklı ortamlara uygun ifadeler oluşturmada sorun yaşayabilirler.
Başkalarının duygu, düşünce ve niyetlerini anlamada; kendileriyle diğerlerinin bilgilerini ayırt etmede güçlük yaşayabilirler.
Duygularını tanıma ve adlandırmada, ifade etmede zorlanabilirler.
Anında ya da gecikmiş ekolali yaparak daha önceden duydukları şeyleri tekrarlayabilirler.
Sıklıkla konudan koparak bağlamdışına çıkabilirler.
Olay ve durumları anlatmada uygun bir sıralama oluşturarak karşısındakine aktaramayabilirler.
Sözcükler ve kavramlar arası ilişkileri kurmak, mecazları anlamak ve kullanmakta zorlanabilirler.
Varsayımlar üzerine konuşma, mantık yürütme, muhakeme etme becerilerinde zorlanmaları olur.
Oral-motor hassasiyetler ya da yetersizlikler eşlik edebilir.
Yemek seçiciğili ya da diğer beslenme problemleri eşlik edebilir.
İşitsel dikkat ve ayırt etme sorunları gözlenebilir.
Konuşma apraksisi, dil gecikmesi, kısıtlı sözcük dağarcığı, dil bozukluğu, prozodik farklılıklar, alıcı dilde gerilik gibi diğer dil ve konuşma bozuklukları eşlik edebilir.
Otizmde Dil ve Konuşma Terapisi

Otizmde dil ve konuşma terapisi, çocuğun konuşulan dili anlaması, ona yöneltilen iletişim sinyallerine uygun yanıtları vermesi, kendiliğinden iletişimi başlatabilmesi ve sürürebilmesi, çevresiyle yaşına ve farklı sosyal durumlara uygun etkileşim kurabilmesini hedefler.

Otizmli çocuklarla dil ve konuşma terapisine başlamadan önce çok boyutlu ve detaylı bir değerlendirme oldukça önemlidir. Değerlendirmede, aile ve sosyal çevresinden alınan bilgiler, formal testler, gözlemler, doktor ve öğretmeninden alınan bilgiler oldukça değerlidir.

Söz konusu değerlendirmenin ardından, çocuğun gelişim seviyesi, bireysel farklılıkları, iletişime dönük motivasyonu ve becerileri göz önünde bulundurularak bir terapi programı oluşturulur. Ebeveyn ve çocuğa bakım veren diğer kişilerin çocukla olan etkileşiminin yeniden düzenlenmesi terapilerin etkililiği açısından oldukça önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Ebru ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Ebru ERDOĞAN'ın Yazıları
► Geç Konuşma Terapisi Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Çocuklarda Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Kekemelik ve Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Konuşma Terapisi ve Kekemelik Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Otizmde Dil ve Konuşma Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:30
Top