2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Giresun İlinde Pediatrik Fizyoterapide Erken Müdahale Oranının Tespiti
YAZI #6073 © Yazan Fzt.Murat DİRİLDİR | Yayın Kasım 2019
gelişen dünya koşullarında bebeklerde - özellikle prematüre bebeklerde - erken müdahalenin öneminin arttığını gözlemlemekteyiz, hatta yapılan son transdisipliner yaklaşımlarda , müdahaleler daha bebek doğmadan anne karnındayken başlamakta, sonrasında da yenidoğan ünitelerinde devam etmektedir.
Amaç
Giresun ilinde pediatrik fizyoterapide erken rehabilitasyon oranına ve tanılarına göre dağılımını tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda Giresun Fizik Tedavi Hastanesi, Pediatrik Rehabilitasyon Kliniği verileri baz alınmıştır. Bu çalışma verileri; Ocak 2018 ile Aralık 2018 tarihleri arasını kapsamaktadır.
Yöntem
Çalışmamızda ünitenin hasta kayıt listeleri esas alınmıştır. Buna göre ilgili zaman aralığında kliniğe 124 çocuk ilk kez başvurmuştur. Bunların 52’si bir yaş ve altındadır. Başvuran en küçük çocuk 6 günlük, en yaşlı çocuk 13 yaşındadır. Yaş ortalaması 4.05±4.11 yaştır. Başvuran çocukların 49’ü Serebral Palsi (CP), 32’si ortopedik problemler, 9’u yürüme güçlüğü, 5’i Brachial Pleksus (BP) yaralanması, 7’si tortikollis, 16’sı gelişimsel bozukluk, 2’si Spina Biffida, 4’ü Hidrosefali, tanıları almıştır. 1 yaş altı çocuklardan 34’ü(%65) erkek, 18’i(%35) kız. Toplamda 73(%59) erkek, 51(%41) kız hasta başvurmuştur. Bu çalışmada, üniteye iki ya da daha fazla tekrar eden başvurusu olan çocuklar dahil edilmemiştir.

Sonuçlar
Çalışmamız göstermiştir ki; pediatrik fizyoterapi kliniğimizin bebeklerde rehabilitasyonda erken müdahale oranı %41’dir. % 39 ile CP kliniğimize en çok başvurulan tanı olurken %25 ile ortopedik problemler ikinci sırada gelmektedir.
Tartışma
Ünitenin ve fizyoterapistlerin yalnızca pediatrik rehabilitasyona ayrılmış olmasının bu oranın yakalanmasında etkili olduğunu düşünüyoruz. Diğer şehirler için böyle bir çalışma olmaması, oranların kıyaslanması noktasında yetersiz kalmıştır.






Early intervention rate in pediatric physiotherapy in Giresun province
Murat DİRİLDİR, Fuat SÖNMEZ, Geylanur KAYA
1Giresun Fizik Tedavi Hastanesi, Pediatrik Rehabilitasyon Kliniği, GİRESUN

Purpuse
Purpose of this study is determine early intervention rate and distribution of diagnosis. We used Giresun Fizik Tedavi Merkezi Pediatrik Rehabilitayon Kliniği’s patient records as data base for this study. This study inludes only datas from between January 2018 and December 2018.
Method
We used clinic’s patient records. Based on the records in 2018 124 pediatric patient apply to clinic. 52 of them were under 1 year old. Youngest of them was 6 days old and oldest of them was 13 years old.( average age of 4,05±4,11). Patients who were under 1 year old; 34(%65) boys and 18(%35) girls. In total 73(%59) boys and 53(%41) girls. Distribution of diagnostics were ; 49 Cerebral Palsy, 32 orthopedic problems, 9 walking problems, 5 Brachial plexus problems, 7 torticollis, 16 developmental problems, 2 Spina Biffida, 4 Hidrocephali. The patients who applied two or more times weren’t included in this study.
Results
This study shows that 41% of our clinic serving pediatric patients were under one year old and considered as early intervine. CP is the most used diagnosis with 39 percent and orthopedic problems come second with 25 percent.

Discussion
We think that clinic and physiotherapists who are dedicated especially for pediatric rehabilitation were vital for this outcome. The lack of such a study for other cities was insufficient to compare rates.

Murat DİRİLDİR ,Fuat SÖNMEZ, Geylanur KAYA,
1Giresun Fizik Tedavi Hastanesi, Pediatrik Rehabilitasyon Kliniği, GİRESUN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat DİRİLDİR Fotoğraf
Fzt.Murat DİRİLDİR
Giresun
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Murat DİRİLDİR'in Yazıları
► Yanık Tedavisi ve Yanığa İlk Müdahale Op.Dr.Selahattin TULUNAY
► Erken Menepoz Dr.Belgin HARZADIN
► Erken Menopoz Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Erken Ergenlik Doç.Dr.Ergun ÇETİNKAYA
► Eyvah Erken Boşalıyorum Dr.Taner CANATAR
► Erken Boşalma Eş ve Evlilik Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Erken Boşalma Cinsel Terapisi Dr.Taner CANATAR
► Gebelikde Erken Dönem Sorunları Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Erken Dönem Bobath Uygulamaları Prof.Dr.Fzt.Mintaze KEREM GÜNEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Giresun İlinde Pediatrik Fizyoterapide Erken Müdahale Oranının Tespiti' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:56
Top