2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon Nedir? Emdr Depresyon Tedavisinde Kullanılabilir mi?
YAZI #6076 © Yazan Psk.Cem KAYA | Yayın Kasım 2019
Depresyon nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalıktır. Depresyon, biyolojik nedenlerle oluşabildiği gibi, geçmiş olumsuz anıların yarattığı duygu, düşünce ve inançların, bugün yaşanan olumsuz olaylar tarafından tetiklenmesi sonucunda da ortaya çıkabilir.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Sürekli üzgün hissetmek ve sık ağlamak
Günlük aktivitelere ilgi kaybı
İştah değişiklikleri: Aşırı yeme veya iştahsızlık
Uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma
Sürekli yorgun hissetme
Günlük hareketlerde yavaşlık
Değersiz ve suçlu hissetmek
Konsantrasyon kaybı
İntihar eğilimi
Bu belirtilerin en az iki hafta süre ile devam ediyor olması ve kişinin yaşam kalitesinin bozulmaya başlaması depresyon tanısı almasında önemli bir etkendir. Bu belirtilerin devam etmesi halinde hemen bir terapiste başvurmak gerekir.

Depresyon için risk etkenleri nelerdir?

Erken ebeveyn kaybı
Sevdiği kişiden ayrımla veya ölümü
Madde ve alkol kullanımı
Anksiyete bozuklukları
Maddi zorluk çekmek
Ayrı yaşama, boşanmış olma
İşsizlik
Daha önce depresyon geçirmiş olma
Yakın zamanda önemli bir olay yaşamış olmak
Kişilik yapısı
Çocukluk döneminde kötü anılara sahip olmak
Bazı ilaçlar
Bazı hastalıklar
Hormonal değişiklikler.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Terapisi Nedir?

EMDR terapisi, Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelmektedir. EMDR terapisinin önemi ve kullanım alanı gün geçtikçe çeşitlenmektedir. Günümüzde bir çok psikolojik kaynaklı rahatsızlığın çözümünde yararlanılan bir terapi tekniğidir. Kişinin yaşamış olduğu olumsuz anılar, göz hareketleri ile duyarsızlaştırılır ve yeniden işlenir, bu sayede kişinin bu anıları yeni ve sağlıklı bir bakış açısıyla değerlendirmesi sağlanır.

EMDR Terapisi ve Depresyon

EMDR terapisi ile depresyon tedavisinde son derece etkili sonuçlar elde edilmektedir. Birçok terapi yöntemi depresyon tedavisinde uzun zaman gerektirirken, EMDR terapisi bu süreci kısaltarak tamamen depresyondan kurtulmayı mümkün kılmaktadır. Depresyonun altında yatan olumsuz geçmiş anıların ve başlamasına neden olan tetikleyici durumların keşfedilmesi ve bunların EMDR terapi tekniği ile ele alınması, terapistle birlikte danışanın bu anılar üzerinde çalışması ve olumsuz inançların olumlu bir hale dönüştürülmesiyle depresyonun tedavisi sağlanmaktadır.

İçinde bulunduğunuz olumsuz ruh hali artık sizin için dayanılmaz hale geldiyse, aklınızda sürekli kötü anılar dönüyor ve bu ruh halinden kurtulamıyorsanız bir terapistten destek almanızın ve EMDR terapisi ile kötü anılarınızdan kurtularak, hayatla barışmanızın vakti gelmiş demektir…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem KAYA Fotoğraf
Psk.Cem KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cem KAYA'nın Makale ve Yazıları
► Depresyon ve Emdr Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Depresyon Nedir? Emdr Depresyon Tedavisinde Kullanılabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doku-N-A-Ma-Mak Şubat 2013
◊ Panik Atak Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:38
Top