2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Arpa Çimi
YAZI #6143 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ocak 2020
Arpa çimi arpa tahılının yaprağıdır. Çok çeşitli iklim koşullarında büyüyebilen bir bitkidir. Arpa, insanlar tarafından yetiştirilen ilk tahıl tanesi olarak kabul edilir. Dünyada insanoğlu için doğumdan ölüme kadar tek başına tam besin desteği olabilecek özelliğe sahip tek bitkinin arpa çimi olduğu bildirilmiştir. Tıbbi ve gıda kullanımı M.Ö. 7000 yılına kadar uzanmaktadır.

Arpa çimi beta karoten, B1, B2, B6, B12 vitaminleri, pantotenik asit ve folik asit içerir. Mevcut mineraller arasında potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum bulunur. Diğer bileşenler klorofil, amino asitler, protein, lif ve enzimlerdir. Arpa çimi takviyesi ile vejetaryen diyetlerinde B12 vitamini eksikliği önlenebilir.

Antioksidan aktivite
Arpa yaprağı ekstraktı serbest radikalleri temizleme özelliğine sahiptir.

Kanserin önlenmesi
Arpa otu özleri insan doku hücrelerini kanserojenlere karşı korur. Etki mekanizması bilinmemektedir, ancak bitkinin antioksidan aktivitesi veya klorofil içeriği ile ilişkili olabilir. Kanserojen ile klorofil arasında kanserojeni etkisiz hale getirebilecek komplekslerin oluşabileceği ileri sürülmüştür.

Hiperlipidemi
Yapılan çalışmalardaki veriler toplam kolesterol ve LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyelerinin düşürüldüğünü HDL kolesterol (iyi kolesterol) seviyesinin arttığını göstermektedir.



Arpa çimi takviyelerinin sağlık yararları ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonuçlarına göre bağışıklığı arttırdığı ve enfeksiyonlara karşı koruduğu bildirilmiştir.



Kolesterolü düşürmek ve uygun alım için günde 15 g’lık bir kurutulmuş arpa çimi ekstresi almanın yeterli olduğu bildirilmiştir.



Bahçeşehir Zayıflama Merkezi olarak ‘Arpa Çimi?’ sorusunun yanıtına yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olduğumuzu hatırlatmak ister, herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Arpa Çimi' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:14
Top