2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Verirken Yapılan 12 Hata
YAZI #6155 © Yazan Dyt.Furkan ŞAHİN | Yayın Ocak 2020
1. Sadece Tartıya Odaklanmak – Sık Tartılmak
Diyetinize sadık kaldığınız halde tartıda değişiklik göremiyor ve motivasyonunuzun kırıldığı zamanlar olabilir. Oysaki tartıda gördüğünüz değeri bir çok faktör etkilemektedir; açlık-tokluk durumu, kabızlık, ödem, yağ kaybederken kas kazanımı gibi faktörler nedeniyle kilo veremeseniz dahi ilerleme kat etmiş olabilirsiniz. Bu yüzden tartı ölçümüne ilaveten bir mezura yardımı ile bel ve kalça çevrenizi de ölçmenizde fayda var.
Bir diğer konu da aşırı tartılmak. Diyet yaparken yaptığımız fedakarlıkların sonucunu hemen almak istiyor olabilir ve her gün tartılarak bunu görmek istiyor olabilirsiniz. Ancak sık tartılmak kilo verseniz dahi size her zaman doğru sonuçları vermeyebilir. Ayrıca kilo
veremediğinizi yada kilonuzda artış olduğunu görürseniz motivasyonunuz olumsuz etkilenir. Bu yüzden en sağlıklı sonuçları almanız için haftada 1 kere tartılmanızı tavsiye ediyorum.
2. Ekmeği Hayatınızdan Çıkarmak – Karbonhidratı Kesmek
“Diyete başladım ekmeği bıraktım” lafını benim kadar siz de çok duymuşsunuzdur. Peki olay bu kadar basitse kilo vermek neden bu kadar zor? Beslenmenizden karbonhidratları tamamen veya kısmen çıkarttığınız durumların ilerleyen dönemlerinde kas kaybı, yorgunluk, bitkinlik ve ani tatlı krizleri kaçınılmaz oluyor. Ayrıca karbonhidratları kısıtlamanız nedeniyle düşük kalorili diyetler uygulamak metabolizmanızı yavaşlatarak ileride verdiğiniz kiloları fazlasıyla almanıza neden oluyor. Bu yüzden en sağlıklısı her besinin kararında tüketilmesidir. Ekmek çeşidi olarak ne tercih etmeliyim derseniz; eğer sağlıklı bir bireyseniz ve kilo vermek istiyorsanız tavsiyem “tam buğday”, “çavdar” gibi tam tahıllı ekmekler.
3. Öğün Atlamak – Uzun Süre Aç Kalmak
Öğün atlamanız, daha az besin aldım zayıflamalayım demek değil maalesef. Öğün atladığımız zaman, vücudumuzu uzun süre aç bıraktığımız zaman vücut kendini korumak amacıyla çalışmasını yavaşlatıyor yani metabolizmanız yavaşlıyor. Bu şekilde hiç emek sarfetmeden vücudumuzun yaktığı kalorileri azaltmış oluyoruz. Birde uzun süreli açlıktan sonra ki öğünde yemeği aşırı kaçırdınız mı emekleriniz tamamen boşa gitti demektir. Bu yüzden özellikle kahvaltı öğünü başta olmak üzere ana öğünlerimizi yapmaya dikkat edelim.
4. Kısa Sürede Çok Kilo Vermeye Çalışmak – Düşük Kalorili Diyetler Yapmak
Hepimizin hayalidir hedeflerimize kısa sürede ulaşmak. Ancak istediğiniz kiloya bu kadar kısa sürede ulaşmak acaba doğru mu? Kısa sürede çok kilo vermeye çalışmak hem sağlığınızı hem de motivasyonunuzu olumsuz etkiler. Düşük kalorili diyetler yetersiz besin ögesi alımı nedeniyle kas kaybına ve vitamin-mineral eksikliklerine neden olur. Ayrıca metabolizmanız yavaşlar ve kilo vermeye direnç gelişir.
5. Bitki Çayları ile Zayıflamaya Çalışmak
Kilo vermek isteyenlerin sıkça başvurduğu yollardan biri de bitki çaylarıdır. Öncelikler şunu belirtmek isterim; bitki çayları doğru amaç için uygun miktarlarda tüketilerse kesinlikle fayda göreceğiniz ve önerdiğim bir seçenek. Ama bu amaçların arasında zayıflamak yok! Bazı bitkilerin; besinlerin sindirimini kolaylaştırması, vücuttan ödem atması gibi etkileri çayların kilo verdirdiği düşüncesine yönlendiriyor. Bu düşünce aşırı ve bilinçsiz bitki çayı tüketimine neden oluyor. Bilinçsizce aşırı tüketilen bu çaylar karaciğerde toksik etkiye, tansiyonda ani değişimlere, böbreklerde hasara yol açabiliyor. Bu nedenle bitkisel dahi olsa bir uzmana danışmadan bu tür çayları tüketmeyiniz.
6. Açken Spor Yapmak – Aşırı Spor Yapmak
Temposu düşük egzersizlerde dahi kaslarımız çalışmakta ve yakıta ihtiyaç duymaktadır. Eğer aç karınla spor yaparsak yağ yakımının yanında kas kaybı da yaşarız. Aynı şekilde uzun süreli yoğun tempolu egzersizlerde de bir süre sonra yağ yakımına ilaveten kas kaybı yaşanır. Bu yüzden tek seferde aşırıya kaçmak yerine sık sık orta tempolu spor yapmanız daha uygun. Haftada en az 3-4 gün 45-60 dk arası sizi biraz zorlayacak, nabzınızı arttıracak bir egzersiz ile birlikte doğru beslenirseniz kilo vermeniz kaçınılmaz olacaktır.
7. Sevdiğiniz Besinleri Hayatınızdan Tamamen Çıkarmak
Diyet yapmaya karar verdiğinizde yapılan hatalardan biri de sevdiğiniz yiyeceklerden kendinizi uzak tutmanızdır. Hedeflediğiniz kiloya gelene kadar hiç tüketmeseniz bile hedefinize ulaştığınızda ki “artık eskisi gibi yiyebilirim” düşüncesi ile verdiğiniz kiloları çabucak alabilirsiniz. Bu nedenle çikolatayı çok seviyorsanız tabi ki yiyebilirsiniz. Ancak porsiyon kontrolü yaparak ve tüketme sıklığınızı düşürerek. Böylece artık her gün yediğiniz 2 parça çikolatayı haftada iki kere *1 çikolataya düşürmüş olursunuz ve bu sizin alışkanlığınız haline geleceği için ideal kilonuza ulaşsanız dahi eski durumunuza dönmezsiniz.
8. Sabahları Aç Karınla Limonlu veya Sirkeli Su İçmek
Sabah aç karınla ılık limonlu su içmek sindirim sisteminizi çalıştırır ancak yağ yağmaz. Faydası, mide hacmimizi doldurarak daha uzun süre tokluk sağlamasıdır ama bunu limon değil ılık su sağlar. Zararı, eğer mide rahatsızlığınız var ise aç karna alınan limon mide asiditesini arttıracağı için rahatsızlığınızı tetikleyebilir.
9. Paketli Light Ürünler Tüketmek
Bir ürünün üzerindeki “light” yada “diyet” ibaresi o besinin gün içerisinde serbestçe tüketilebileceği, enerjisi olmadığı anlamına gelmiyor. Genellikle bu ürünlerin kalorisi düşük gibi gözükse de muadillerinden çok da farklı sayılmazlar. Hatta light ürünlerde lezzeti
arttırmak amaçlı katkı maddeleri daha çok kullanılmaktadır. Ayrıca ürün light olduğu için insanlar daha rahat bir şekilde porsiyon kontrolü yapmadan tüketim yapmaktadır. En iyisi olabildiğince paketli ürünlerden uzak durmaya çalışmak.
10. İşlenmiş Gıdaları Fazla Tüketmek
Genellikle aşırı tuz, şeker ve katkı maddesi içeren işlenmiş gıdaları tüketmek hem diyetinize hem de sağlığınıza yaptığınız en büyük hatalardan biridir. İşlenmiş gıda diyince aklınıza sadece cips, bisküvi, işlenmiş et ürünleri, işlenmiş peynirler, konserveler, soslar, şuruplar
gelmesin. Birçok işlenmiş diyet ürünü mevcut ve bunlar diyet ürünü olarak satıldığı için kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Örneğin diyet kahvaltılık gevrekler, diyet barlar, diyet meyve küpleri gibi piyasada birçok ürün mevcut. Bunların doğalını kolay bir şekilde evde de yapabilir ve hafta boyu ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Ama zamanım yok ben hazır tercih etmek istiyorum derseniz de alacağınız ürünlerin etiketini okumayı ihmal etmeyin.
11. Yetersiz Posa Alımı
Diyette yeterli posa alımı; tokluk hissini arttırarak, kan şekerini düzenleyerek, inflamasyonu azaltarak ve bağırsak içi florayı düzenleyerek kilo vermenize olumlu etkide bulunur. Posalı besinlerin enerji içerikleri çok düşüktür ve su bağlama kapasiteleri yüksektir. Bu sayede enerji alımımız düşmüş, tokluk süremiz uzamış olur. Günlük ortalama alınması gereken posa miktarı yetişkin bireyler için 25-30 gramdır.
12. Tek Tip Beslenmek
Vücudumuzun birçok besin ögesine ihtiyacı vardır. Tek tip beslenilen diyetlerde çoğu besin ögesi yeteri kadar alınamaz ve sağlığımıza olumsuz etkisi vardır. “Mucize Diyet” adı altında yapılan şok diyetler ile kısa sürelerde çok kilo verildiği imajı verilse de bu kilolar kısa süre sonra fazlasıyla size dönecektir. Bu yüzden özellikle konu sağlığınız olduğunda işin kolayına kaçmayın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Furkan ŞAHİN'in Yazıları
► Kilo Verirken Yapılan 10 Yanlış Dyt.Zülal YALÇIN
► Zayıflarken Yapılan Hatalar Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► En Sık Yapılan 30 Diyet Hatası Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kilo Verirken Yapılan 12 Hata' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:48
Top