2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sporda Su Tüketiminin Önemi
YAZI #6156 © Yazan Dyt.Furkan ŞAHİN | Yayın Ocak 2020
Vücudumuzun büyük bir çoğunluğu sudan oluşmaktadur. Hücrelerimizin yaşamsal faaliyetleri ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi için su son derecede önemlidir. Sporcularda ise su tüketimi daha da önemli bir konudur. Sporcularda kaybedilen sıvının en kısa zamanda yerine konması; sakatlanmanın önlenmesi, kas ağrılarının geciktirilmesi, yorgunluğun geciktirilerek performansın arttırılması açısından önemlidir.
Vücudu toksinlerden arındırmak ve vücudun ısı dengesini sağlamak için idrarla, dışkıyla, terle ve solunumla toplamda günlük yaklaşık 2-2,5 lt su kaybedilmektedir. Bu miktarlar sporcular için daha da fazladır. Antrenman esnasında kaybedilen su yerine koyulmaz ise dehidrasyona(sıvı kaybı) bağlı olarak ısı dengesinde bozukluk, baş dönmesi, halsizlik, bulantı ve performans kaybına neden olabilir.
Günlük ortalama almamız gereken su miktarını; aldığımız her 1 kal için 1,5 ml su olarak hesaplayabilirsiniz. Ayrıca antrenman günlerinde; antrenmandan 1-2 saat öncesinde 2-3 su bardağı, antrenman esnasında her 20 dakikada 1 su bardağı, antrenmandan sonraki yarım saatte ise 1-2 su bardağı su tüketmenizi öneriyorum. Bu miktar yaptığınız antrenmanın cinsine-şiddetine ve vücut ağırlığınıza göre değişkenlik gösterir. Bu örneğim ortalama 75-80 kilo orta şiddette kardiyo antrenmanı yapan bir birey içindir. Özellikle dayanıklılık egzersizlerinde vücut sıvı dengesi kontrolü çok önemlidir. Tükettiğiniz su miktarının yeterli olup olmadığını çok basit bir testle kontrol edebilirsiniz: İdrarınızın rengi açık sarı ve kokusuz ise su tüketiminiz yeterlidir. İdrarınızın rengi koyu sarı ve ağır kokulu ise su tüketiminizi arttırmanız gereklidir.
Su içmek için susama hissinizin oluşmasını beklemeyin, gün boyu aralıklı olarak bol bol su için sağlığınızı ihmal etmeyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Furkan ŞAHİN'in Yazıları
► Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Dyt.Güler ENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sporda Su Tüketiminin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:15
Top