2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşk Tadında Diyet
YAZI #6163 © Yazan Dyt.Neslihan AKTEPE | Yayın Ocak 2020
AŞK TADINDA DİYET


Ünlü filozoflar aşkı bir takım kelimeler ve cümleler ile anlatmaya çalışsalar da , AŞK sadece yaşanarak anlatılabilir. Bazen öyle anlar gelir ki AŞK’ ı anlatmaya kelimeler bile kifayetsiz kalır…


AŞK TADINDA DİYET ile benim yolum yıllar önce kesişti… İyi ki de yollarımız kesişmiş diyorum ve şükrediyorum.



Ne iş yaparsak yapalım, aşkla, ilk günkü heyecanla ya da yaptığımız o işi hayatımıza entegre ederek başarılı olacağımızı düşünüyorum. Ben bir diyetisyenim ve şükürler olsun ki yaptığım işi aşkla, ilk günkü heyecanımla ve hayatıma entegre ederek yapıyorum. Tüm bunlarla birlikte insanların hayatlarına dokunuyor, bazen kilo problemlerine bazen de uzun süre hayatlarını çekilmez hale getiren hastalıklarına çare oluyorum. Bir insan daha fazla ne isteyebilir bilemiyorum ama benim istediklerim tamamen bunlardan ibaret. Kilo sorunu olan kişileri aynı duygulara bir zamanlar ben de sahip olduğum için çok çok iyi anlıyorum.


AŞK, sadece iki kişi arasında yaşanılan yoğun duygu hali midir ? diye sorulsa ,diyetisyen olarak cevabım kocaman HAYIR olur.
Aşkın “d” hali veya “e” hali yemek yemeye karşı duyulan AŞK olabilir !!!
AŞK TADINDA , mutluluk ve heyecan veren besin denilince, kadınların aklına ilk gelen ÇİKOLATA olur. Özellikle de depresyonda veya adet döneminde ise ,kız arkadaşını arayarak “ çikolata krizindeyim “ dedirten besindir.
Çikolataya asla hayır diyemeyenlerin daha fazla depresif olduğu yapılan araştırmalarca desteklenmektedir. Ama çikolatanın mı depresyona soktuğu ,yada depresyonun mu çikolata yemeye yönlendirdiği pek bilinmemektedir .
Çikolatanın içinde bulunan maddelerden bir veya birkaçı kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan serotonin ve dopamin hormonunu tetikliyor olabilir. Her gün tüketilen 10 gr çikolata yaşa bağlı hafıza kaybını azaltmaya da yardımcıdır . Çikolata sevenler, şeker ve yağ oranı düşük ,bitter kakao oranı %70 ve üzeri olanlarını günlük beslenme programlarına ekleyebilirler.
AŞK kimileri için ÇİKOLATA , kimileri için de KAHVE demektir.
Kahvenin faydaları
• Metabolizmayı hafif de olsa hızlandırır
• Özellikle beyne olan kan dolaşımını artırır ve dikkatin daha da yoğunlaşmasını sağlar
• Insülin direncini kırıcı etkisi nedeni ile kişinin tatlı ihtiyacını azaltır
• Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı düzenli tüketimde koruyucu etkisi olabileceği konusunda da araştırmalar bulunmaktadır

• Sık migren atağı geçirenlerde beyin damarlarında kasılma yaptığı için migren atağını önleyebiliyor. Ancak çok sık kahve içenlerde kahveyi ani bırakırlarsa migren ataklarının sıklığı artabilmektedir.


Ancak kahve yüksek miktarda tüketildiğinde ise ;
• Kalpte ritim problemi olanlarda çarpıntıyı tetikleyebilir
• Kontrolsüz tansiyonu olanlarda ise kan basıncını artırabilir
• Aşırı kahve tüketimi sinirlilik ve tahammülsüzlük de yapabilir


GÜNLÜK NE KADAR KAFEİN ALABİLİRİM ?



Bu önemli soruyu sizlere Avrupa gıda güvenliği kurumu (EFSA) verilerine göre cevaplamak istiyorum. EFSA’nın önerisi : çocuklar 3mg/kg/gün, yetişkinler : 400 mg/gün, hamileler : 200 mg/gün tüketebilirler şeklindedir. Pratik de ise, 1 Türk kahvesi yaklaşık 60 mg, 1 çay bardağı çay 30 mg, 1 kupa (200ml) filtre kahve 90 mg kafein içermektedir.


Gelelim ara öğündeki kahve ve çikolata keyfine… KAHVE ve ÇİKOLATA keyfi yaparken dikkat edilmesi gerekenler de var.



Bitter çikolata içerdiği flavonoidler ile çok güçlü antioksidan ve antienflamatuvar etki gösterirler. Çikolatanın yanında kahveyi sütlü içmek, antioksidanları bağladığı için bu etkileri nerede ise yok eder. Ara öğünde sade kahve ve mümkün ise %70 ve üzeri kakaolu bitter çikolata tercih etmek muhteşem bir ikili oluşturur.


Tat ve koku duyumuz kadar, besinlerin renkleri, şekilleri , hatta reklamlar ve eş dost arkadaş ile yaptığımız sohbetler, anılar da yeme isteğimizi artırmaktadır.
Koku duyusu geliştirilmiş fareler üzerinde yapılan klinik çalışma sonucunda ise ; farelerin iştahlarında ve yağ dokularında artış olduğu gözlemlenmiştir.


Renklerden özellikle kırmızı ve turuncu ateşin rengi olarak adlandırılır ve direk olarak iştahı açar. İştahınızı biraz olsun baskılamak istiyorsanız, size tavsiyem masanızı bu renklerden seçmemeniz olacaktır.


Aynı zamanda ise , KIRMIZI renk aşkın ve kalbin rengidir. Kırmızı renkli besinler de kalp krizi riskini ve bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltmaya yardımcıdırlar.
Örnek : nar , kırmızı pancar, kırmızı orman meyveleri, çilek, domates, karpuz, kırmızı elma, ejderha meyvesi, kırmızı erik , kırmızı biber ,kızılcık v.s
Nar ; Aşk tanrıçası Afrodit’in ilk nar ağacını diken kişi olduğu söylenir. Tanelerinin bolluğundan ötürü “ çarşıdan aldım 1 tane eve geldim 1000 tane “ diye bilmecesi bile vardır. Simgesel olarak ,doğurganlık ve bereketle ilişkilendirilir. Düzenli sıralanması da birliktelik anlamına gelir . Kan şekerini dengeleme , kolesterolü düşürme , kalbi koruma , beyni koruma , cilt sağlığına iyi gelme gibi pozitif etkileri bulunmaktadır . Çok güçlü antioksidandır . En önemli özelliği ise çekirdeğinde bulunan “ punisik asit “ in obeziteyi önlemeye destek olmasıdır . Hatta bu etkisinden dolayı “yağ yakan yağ “ bile denilmektedir .


Ejderha meyvesi ; güçlü ve egzotik bir görüntüsü vardır .Kırmızı ve beyaz rengi bulunmaktadır. Pitaya diye de bilinir. İçinde bulunan vitamin ve mineraller, gözlerin görüş yetisini kuvvetlendirmeye ,yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasına fayda sağlarken , yüksek kalsiyum içeriği ile kas-iskelet sistemini güçlendirir , vücudun nem dengesini korur. Yumurtalık ve rahim sağlığını korumaya da yardımcıdır.


Kırmızı biber ; aşkın en koyu gizemli rengi olan kırmızıya sahiptir ve albenisi yüksektir .Temel acı maddesi kapsaisin’ dir . Güçlü bir anti oksidandır. Yüksek karotenoid içeriği sayesinde prostat, mide, mesane ve karaciğer kanserleri üzerine tedavi edici özelliği bulunmaktadır. İçeriğindeki aromalı tat sayesinde, endorfin salınımını arttırarak kendimizi iyi hissettirir . Yüksek posa içeriği ile kolesterolü düşürücü özelliği vardır . Özellikle acı kırmızı biber terlemeyi arttırarak vücuttan toksin atılmasına yardımcı olmaktadır.
Kırmızı pancar; Koyu rengi ve tadı ile insanı kendine bağlar, baktıkça girdap gibi içine çeker , yedikçe yiyesini getirir . A, B, C vitaminleri , Fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko ve kalsiyum deposudur. Kırmızı pancar çok güçlü antioksidandır , saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, karaciğer hastalıkları ,cilt güzelliği , kalp sağlığı ve tansiyonun iyileştirilmesinde pozitif etkileri vardır . İçinde bulunan triptofan sayesinde , kendimizi iyi hissettirir .


AŞK TADINDA DİYET ile yıllar önce yollarım kesişti demiştim…



Kitabım da kendimi tanıtmayı doğduğum yerden, yaşımdan, ailemden ya da okuduğum okuldan bahsederek, sıradan cümlelerle geçiştirebilirdim ama kuracağım cümleler bana samimi gelmeyecekti. Bu yüzden “Benim Hikayem” kısmını biraz farklı ve uzun tutarak kaleme almak istedim. Benim de zor günler geçirdiğime, kilo problemleriyle boğuştuğuma ve kitabıma adını verdiğim Aşk Tadında Diyet ile nasıl tanıştığıma sizler de şahit olun istedim.


AŞK TADINDA DİYET, aslında bir diyet ya da tarif kitabı değil, benim sağlıklı ve dengeli beslenmeye nasıl başladığımın hikayesi. Ve bu hikayeyi okuyan herhangi birine ufacık bir faydam olursa, onun da hayatına dokunma şansı yakalarsam ne mutlu bana...
Kitabım da , yemek yaparken, yemek yerken, kaçamak yaparken, gebelik öncesi, gebelikte, emzirirken, hamilelik kilosunu vermeye çalışırken, spor yaparken, uyumaya giderken, tuvalette, alış veriş yaparken, Ramazan’da, gelinlik bakarken, mayo ve bikini giymeye çalışırken, mezuniyete hazırlanırken, davete giderken ve daha birçok konuda ne yapmanız gerektiği ile ilgili endişeliyseniz veya aklınıza birtakım sorular geliyorsa, hepsinin cevabını bulabilirsiniz.


Sağlıkla ve aşkla kalın...
Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neslihan AKTEPE Fotoğraf
Dyt.Neslihan AKTEPE
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Neslihan AKTEPE'nin Makaleleri
► Bayram Şekeri Tadında Diyet Dyt.Yunus Emre UZUN
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyet Palavraları Dyt.Elif ÖZCAN
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aşk Tadında Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Frutaryen Diyet Nedir Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:18
Top