2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapi Yolculuğu 1
YAZI #6165 © Yazan Uzm.Psk.Funda DOĞAN | Yayın Ocak 2020
Terapi nasıl bir şeydi ? Birisi için soruların değişmesi demekti.
.
.

O birisinin çocuk olduğu zamanlarda zihninde bir soru vardı:Acaba annem için ne yapabilirim?

Annesi üzüldüğü zamanlarda hasta oluyordu.Ve çocuk şöyle düşünüyordu: Hayal kırıklığını taşımakta zorlandığını görüyorum. Sana ağır gelince, benim için de büyüyor bir şeyler. Sana bir şey olmasından korkuyorum.


Sonra soruyordu çocuk kendine; annem üzülmesin diye ne yapabilirim? Beklentilerini yerine getirmeye çalıştı önce, sonra tahmin etmek için uğraştı. Ne olursa annem üzülmez diye sordu. Onun için kurtarıcı olmaya çalıştı. Evde, işte ihtiyaç duyduğu desteği o üzülmesin diye sağlamaya çalıştı.

Büyüdü, annesi için çabalamaya hep devam etti. Sanki zamanın bir yerinde değişti bir şeyler. Annesi çocuk oldu, kendisi anne. Aslında çocuk, çocuk olmayı annesi için korktuğu bir anda bıraktı. Sonrası annesi için üzülmek, kendisi için bir şey yaptığında suçlu hissetmek şeklinde devam etti.

Sonra başka bir zaman anladı ki çabalamak ile değişmiyor. Ne onu pamuklara sarabiliyor, ne annesinin hayatını değiştirebiliyor. Duygu dünyasında her şey o kadar iç içe geçmişti ki herkes her şeye yön verebilir gibi gelmişti. Ama anladı ki birisinin ayakları başkasının yoluna yön veremiyor. Kızdı, öfkelendi, yoruldu..Ama annesi değişemiyordu.

Sonra yine anladı. Annesi yeterince güçlü olunca ona sığınmak için bekleyen bir çocuk vardı bir yerlerde. Hâlâ annesini fark ettiği, annesi ona yıkılacak gibi geldiği için koşarak koluna girdiği, sonrasında o düşer diye hiç uzaklaşamadığı o andaydı. Bekliyordu ki annesi değişsin, daha güçlü olsun, ihtiyaç duyduğu güveni ona verebilsin ve o çocuk olmaya kaldığı yerden devam edebilsin.

Sonra anlamaya devam etti. Hayatta aldığı koca koca sorumlulukların altına baktı. Birisi üzülünce hissettiği telaşını anladı. Annesi büyüyecekti önce, sonra sıra onundu. Çünkü çocuk olabilmek için anesine ihtiyacı vardı.

Ve çocuk anladı ki annem için ne yapmam gerekir sorusu aslında annemin benim ihtiyaç duyduğum şeyleri bana sağlayabilmesi için benim ne yapmam gerekir şeklindeydi. Çocuk aslında her seferinde tekrar tekrar uğraşarak onun ihtiyaçlarını kabul edebilen bir anne yaratmaya çalışıyordu.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Funda DOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Funda DOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Funda DOĞAN'ın Makaleleri
► Başarı Yolculuğu Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Terapi Yolculuğu 1' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İçimizdeki Barış: Şefkat ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Saygı-Parçalı Ayna Haziran 2023
► Aşkın Yitik Hali Haziran 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:39
Top