2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon
YAZI #6171 © Yazan Psk.Abdulkadir KARAGÖZ | Yayın Ocak 2020
Eskiden severek yaptığın şeylerden artık zevk almamak, bunalmış, bıkmış, yorgun, karamsar hissetmek, sanki yataktan çıkmaya bile gücün yok gibi gelmesi, birikmiş işler ve kötü duygular… Bu duygular tanıdık geldi mi? Evet, depresyonun belirtileri. Sen yaşamadıysan bile mutlaka yakınında olan birisinden tecrübe edinmişsindir. Çünkü depresyon en çok bilinen ve en çok yaşanan rahatsızlıkların başında gelir. Ayşe teyzenin de Mehmet amcanın da depresyonun ne olduğu hakkında az çok fikri vardır. Bu kadar yaygın yaşanan ve bilinen bir rahatsızlık olunca da yanlış bilgilerden kaçınmak imkansız. Bu yüzden gelin hep birlikte depresyon hakkında konuşalım.

Depresyon; İki haftalık dönem boyunca, neredeyse her gün, günün büyük bir bölümünde görülen çökkün duygudurum ve/veya hemen hemen tüm etkinliklere karşı ilgide azalma ya da bu etkinliklerden zevk alamama durumudur. Klinik anlamda bir depresyondan bahsedebilmemiz için ardışık iki hafta boyunca neredeyse her gün günün büyük kısmında ortaya çıkan aşağıdaki semptomlardan en az beş tanesinin bulunması gerekir; (Semptomlardan biri depresif ruh hali veya ilgi/istek kaybı olma koşuluyla)



Çökkün duygudurum, neredeyse her gün, günün büyük bir bölümünde bulunur.
Bütün etkinliklere karşı ilgide belirgin azalma.
Kilo vermeye çalışmıyorken çok kilo verme ya da alma
Neredeyse hergün uykusuzluk çekme ya da aşırı uyuma
Nerdeyse her gün psikodevinsel ajitasyon ya da yavaşlama.
neredeyse hergün, bitkinlik ya da içsel gücün kalmaması
Değersizlik, suçluluk duyguları
Düşünmekte, odaklanmakta güçlük çekme….


Başka bir sağlık probleminiz olmaksızın yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız, zaman zaman aklınızdan intihar düşünceleri geçiyorsa, günlük işlerinizi devam ettirmede sıkıntı yaşıyorsanız mutlaka bir uzmandan acilen yardım almalısınız.

Depresyonda olan kişiler olumsuz ve karamsar düşündükleri, bir daha asla iyi olamayacağı inancı, kimse bana yardım edemez düşünceleri nedeniyle yardım alma niyetinde değillerdir. Fakat unutulmamalıdır ki her hastalıkta olduğu gibi depresyonda da erken yardım almak iyileşme sürecini hızlı hale getirir. İşiniz de, çevreniz de büyük hasarlar oluşmadan erken tedavi şarttır.



Gelecekle ilgili umutsuzluk ve çaresizlik hissediyorsanız, her şey daha kötüye gidecek gibi hissediyorsanız, kendinizi beceriksiz ve işe yaramaz görüyorsanız, geçmiş hayatınız felaketlerle dolu geliyorsa unutmayın; bunlar gerçekler değil sadece siz depresyonda olduğunuz için böyle hissediyorsunuz. En azından bu duygu ve düşünceleri yaşadığınızda kendinize bunu hatırlatırsanız bu iyileşmeniz için size bir çıkış kapısı olabilir.



Peki bir psikiyatrist ve psikolog sizin için ne yapabilir? Hayatımı düzeltecek hali yok ya gibi düşünebilirsiniz. Evet hayatınızı değiştiremeyebiliriz fakat sizin bakış açınızı değiştirip hayatı daha sağlıklı ve olumlu algılamanıza yardımcı olabiliriz. Depresyon tedavisi genellikle antidepresan ve terapi birlikteliğiyle düzenlenir. Antidepresan ilaçlar 3 hafta içinde istenen etkileri vermeye başlar. Kendinizi daha iyi hissettikçe ve psikoloğun yardımıyla hayata daha olumlu bakmaya başlarsınız.

Lütfen iyileşmek için kendinize bir şans verin. Ülkemizde insanlar psikolojik sıkıntılarını toplum baskısı nedeniyle saklama eğilimindedirler. Halbuki, ruh sağlığının fiziksel sağlıktan hiçbir farkı yoktur. Ruhsal rahatsızlıklar fizyolojiyi, fizyolojik rahatsızlıklar psikolojik rahatsızlıkları etkiler. Siz depresyonda olduğunuzda beyninizin işleme biçimi bile değişir. Lütfen yardım almaktan çekinmeyin.

Eğer yukarıda yazılan belirtilerin çok azını zaman zaman yaşıyorsanız, kendi kendinize daha iyi hissetmekle ilgili olan yazımı okuyabilirisiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdulkadir KARAGÖZ Fotoğraf
Psk.Abdulkadir KARAGÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Abdulkadir KARAGÖZ'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bipolar Bozukluk Ocak 2020
◊ Öfke Kontrolü Ocak 2020
◊ Kaygıya Dair Ocak 2020
◊ Özgül Fobi Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:32
Top