2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Kontrolü
YAZI #6174 © Yazan Psk.Abdulkadir KARAGÖZ | Yayın Ocak 2020
Öfke sağlıklı bir duyguyken, sağlıksız olan öfkeyi ifade ediş biçimimizdir. Öfke duygusu kontrolümüzden çıktığından itibaren tehlike çanları çalmaya başlar. Kontrolsüz öfke hem bize hem de sevdiklerimize zarar verir. Çoğu zaman ikili ilişkilerimizde telafisi mümkün olmayan yaralar açar. Öfke dediğimizde aklımıza genellikle şiddet, bağırıp çağırmak gelse de sürekli söylenmek, şikayetlenmek, pasif agresyon, laf sokmak da bir çeşit şiddettir.

Öfkenin dışa vurumunda en güzel yol; onu ifade etmektir. Sağlıklı biçimde öfkemizi ifade etmeyi öğrendiğimizde öfkeyi doğru bir şekilde dönüştürmüş oluruz. Öfkeyi ifade etmeyen insanların büyük çoğunluğu bir yerden sonra sabredebileceği eşiği geçer ve öfke artık onun için kontrolsüz bir hal alır. Taşma noktası geçildiğinde ise sokaktan geçen bir insanın gözünün üstünde kaşı olması bile kişi için öfke sebebi olabilir. Peki öfkemizi nasıl kontrol edebiliriz?

Öfke

1.Adım: Sizi gerçekten öfkelendiren duygu ne? Bunu keşfedin. Sizi öfkelendiren ve 1 saniyede bile parlamanıza sebep olan o olayları bir kağıda not alın. Daha sonra bu olayların size gerçekte ne hissettirdiğini bulun. Değersizlik? Yetersizlik? Aşağılanmış? Hakkı yenmiş?. Bu duyguları neden hissettiğinizi bulmaya çalışın ve bu konunun üzerine gidin. Çünkü öfke dış faktörlere değil, bizim onları nasıl algıladığımıza bağlıdır. Kendinizi dinleyin. Canınızı sıkan şeyler neler? Hangi ihtiyaçlarınız karşılanmadığında, hangi ihtiyaçlarınız engellendiğinde öfkeleniyorsunuz? Bu sorunun cevabını bulduğunuzda öfkenizi uzun vadede kontrol etmiş olursunuz.
2. Adım: Öfkeli olduğunuzda, sakin olduğunuz zamanlara nazaran sağlıklı davranmadığımızı biliyorsunuz. Bu yüzden öfke anları için küçük sakinleşme molalarına ihtiyacımız var. Ortamı kısa bir süreliğine terk etmek, nefes egzersizleri yapmak, odağınızı başka şeylere yöneltmek, içinizden ona-yirmiye kadar sayma gibi yollara başvurabilirsiniz. Sakinleştikten sonra artık öfkenizi ifade edebilirsiniz.
3. Adım: Öfkeyle hareket etmeyin. Öfkeli olduğunuzda mantığınızı da devreye sokmaya çalışın. Öfkeliyken aldığınız kararlar doğru olmayabilir. Bunun farkında olun.
SON:Bütün bu yöntemleri denemenize rağmen öfkeni kontrol edemiyorsan profesyonel yardım alman da fayda var.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdulkadir KARAGÖZ Fotoğraf
Psk.Abdulkadir KARAGÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Abdulkadir KARAGÖZ'ün Yazıları
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke ve Kontrolü Psk.Mesut KARTAL
► Öfke Kontrolü Psk.Namık ACAR
► Öfke Kontrolü Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Öfke Kontrolü Pdg.Sedat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bipolar Bozukluk Ocak 2020
◊ Depresyon Ocak 2020
◊ Kaygıya Dair Ocak 2020
◊ Özgül Fobi Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:49
Top