2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ömrümüzü 10 Yıla Kadar Uzatabilmemiz Mümkün mü? Hem Uzun Hem Sağlıklı
YAZI #6368 © Yazan Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN | Yayın Mart 2020
Ne yediğinizde seçici olmak en önemli yaşam tarzı faktörlerinden biridir.

Kaliforniya Üniversitesi:
“Lif oranı yüksek gıdalar, kan basıncının yani düşük ya da yüksek tansiyon da dahil olmak üzere kardiyovasküler sağlık konusunda çok faydalıdır”

Bu gıdalar bitki bazlı ve tam tahıllıdır, meyve ve sebzeleri de içerir.
Ek olarak, fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagillerin kalp hastalığı, yüksek kolesterol seviyesi ve yüksek tansiyon riskini azalttığı gösterilmiştir.

Kalp işlevini ve sağlığını korumak isteyenler için şeker, sodyum, doymuş yağ ve rafine karbonhidrat bakımından zengin gıdalardan kaçınmak gerekir

Özellikle yüksek kolesterolünüz varsa (ki bu genetik olarak yatkınsınız demek olabilir) bu yiyeceklerden kaçınmak özellikle önemlidir. Şeker, tuz veya yağ oranı yüksek yemekler arasında bir tercih yapmanız gerekirse en iyi seçim bambaşka bir yemektir 😊

Kalori alımını optimize etmek ve erkenden uygun kiloya ulaşmak ve bunu sürdürmek diyabet riskini azaltır. Ek olarak, düzenli fiziksel aktivite ve sigara içmemek de şeker hastalığından kaçınmanın en önemli yollarındandır.

Sigara ve obezite etkileri
Çalışmaya göre, günde 15 veya daha fazla sigara içen erkekler ve
obezite (BMI 30 veya daha yüksek olarak tanımlanan) erkek ve kadınlar, 50 yaşında hastalıksız yaşam beklentisi açısından en düşük şansa sahipti.

5 yaşam tarzı faktörüne bakıldı:
sağlıklı bir beslenme,
sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak,
fazla içmemek, sigara içmemek ve
fiziksel olarak aktif olmak.

Hepsi önemlidir. Ancak sigara içenler için, yapmaları gereken en önemli şey elbette sigarayı bırakmaktır. Obez insanlar için, kilo vermek ve sağlıklı bir vücut ağırlığı korumak önemlidir.

Sigara kritik önemdedir. İçen herkesin yapabileceği tek şey, bu çalışma ile görülen çift basamaklarla hastalık ve ölüm riskini bırakmak ve azaltmaktır.

Bıraktıktan sonraki ilk 1 ila 10 yıl içinde kalp hastalığı ve akciğer kanseri riski düşer ve 15 yıl içinde her birinin riski sigara içmeyenlerinkine yakındır.

Uzmanlar, bunların en etkili olanının sigara içmediğini ve ılımlı bir vücut ağırlığını koruduğunu vurgulamaktadır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yiğit Onur ŞEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN'in Makale ve Yazıları
► Uzun Süreli Evlilikler Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Hayır Diyebilmek Mümkün Psk.Damla KANKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ömrümüzü 10 Yıla Kadar Uzatabilmemiz Mümkün mü? Hem Uzun Hem Sağlıklı' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:16
Top