2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Daha Sağlıklı ve Huzurlu Olmak İçin İstediğimiz Değişiklikleri Yapmak İçin 9 Adım
YAZI #6369 © Yazan Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN | Yayın Mart 2020
45 brynimizin yeni bir bağlantı oluşturması için gereken gün sayısıdır
Beyninize öğreteceksiniz
45 gün sonra sefasını süreceksiniz

5 FAKTÖR:
sağlıklı bir beslenme,
sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak,
fazla içmemek,
sigara içmemek ve
fiziksel olarak aktif olmak.

Bu 5 faktörün ömrümüze nasıl 10 yıl katacağını diğer yazılarımda açıkladım
şimdi istenmeyen davranışlarımızı değiştirmek için nasıl bir yol izleyeceğimizden bahsedeceğim

Günlük işleri, örneğin ev işlerini, egzersizi, sağlıklı beslenmeyi, işe gidip para kazanmayı otomatik olarak yapabilsek harika olmaz mıydı? Robot yardımcılar bizlerin hayatına girmeye başlamadıkça bu sorumluluklar aklımızdan ve hayatımızdan çıkmayacak. Fakat davranışlarımızı yeni alışkanlıklar olarak programlayabilir ve bu mücadeleyi kazanabilirsiniz.

Biraz başlangıç disiplini ile sürdürmek için çok az çaba gerektiren yeni bir alışkanlık yaratabilirsiniz. İşte yeni alışkanlıklar oluşturmak ve onların kalıcı olamsını sağlamak için bazı ipuçları:

1. 45 Gün Taahhüt – (cayma bedeli: baştan başlama) 6 hafta her zaman otomatik bir alışkanlık yapmak için gereken optimal süredir. Beynimiz yeni bağlar (yani istediğimiz yeni alışkanlığımız) oluşturmak için bu süreye ihtiyaç duyar. İlk koşullandırma aşamasından geçebilirseniz, sürdürmek çok daha kolay hale gelir.

2. Günlük Yapın - Bir alışkanlık çubuğu yapmak istiyorsanız, tutarlılık önemlidir. Egzersize başlamak istiyorsanız, ilk otuz gününüz için her gün spor salonuna gidin. Haftada birkaç kez gitmek alışkanlığı oluşturmayı zorlaştıracaktır. Birkaç günde bir yaptığınız etkinlikler alışkanlık olarak kodlanması ve güçlendirilmesi daha zordur.

3. Basit başlayın - Bir günde hayatınızı tamamen değiştirmeye çalışmayın. Günde iki saat KPSS’ye ya da üniversite sınavına çalışmak istiyorsan, önce otuz dakika boyunca alışkanlık yapın ve haftada 15’er dk arttırın.

4. Kendinize Hatırlatın - Taahhüdünüzü unutmak bir süre sonra kolay olabilir. Alışkanlığınızı her gün yerine getirmek için hatırlatıcılar yerleştirin yoksa birkaç gün kaçırabilirsiniz. 1 gün bile kaçırırsanız, başlamak için başa döneceğinizi unutmayın.

5. Tutarlı Kalın - Alışkanlığınız ne kadar tutarlı olursa yeni beyin bağları o kadar kolay oluşur. Egzersize başlamak istiyorsanız, 45 gün için de aynı vakitte, aynı yere gitmeyi deneyin.

Günün saati, yer ve koşullar gibi ipuçları her durumda aynı olduğunda, yeni nöronal bağlar kurmak çok daha kolaydır.

6. Arkadaş ekleyin - Sizinle birlikte gidecek birisini bulun ve bırakmak isterseniz kendinizi arkadaşınızla motive edin.

7. Bir Tetikleyici Oluşturun - Tetikleyici, alışkanlığınızı uygulamadan hemen önce kullandığınız bir ritüeldir. Daha erken uyanmak istersen, bu her sabah aynı şekilde uyanmak anlamına gelebilir.

8. Kayıp İhtiyaçları Değiştirin - Alışkanlığınızda bir şeyden vazgeçiyorsanız, kaybettiğiniz tüm ihtiyaçları yeterince değiştirdiğinizden emin olun. Televizyon izlemek size rahatıyorsa, aynı ihtiyacı yerine getirmenin bir yolu olarak meditasyon veya okuma yapabilirsiniz.

9. Kusurlu Olun - Alışkanlıkları değiştirme çabalarınızın hemen başarılı olmasını beklemeyin. Düzenli olarak egzersiz yapmaya başlamadan önce dört bağımsız deneme yapın.

Elinizden geleni yapın, ama yol boyunca gelebilecek birkaç darbeden çekinmeyin kendinizle barışıklığınızı bozmayın.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yiğit Onur ŞEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yiğit Onur ŞEN'in Makale ve Yazıları
► Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Daha Mutlu Bir Yaşam İçin Psk.Rumeysa GÜNAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Daha Sağlıklı ve Huzurlu Olmak İçin İstediğimiz Değişiklikleri Yapmak İçin 9 Adım' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:03
Top