2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nasıl Doğru Karar Veririz? Yanlış Karar Verdiğimiz Durumlar Nelerdir?
YAZI #6388 © Yazan Başar AKÇAGÖZ | Yayın Mart 2020
Her gün bir şekilde kararlar vermek zorunda kalıyoruz.
Bunların bazıları çok basit kararlar ve bu kararların birçoğunu otomatik olarak alıyoruz ve bunların farkına bile varmıyoruz.
Ama bir de karar verirken zorlandığımız, üzerinde düşündüğümüz ve hatta karar verirken bizi strese sokan vermemiz gereken kararlar var.
Ya yanlış karar verirsem,
Ya verdiğim karar için sonra pişmanlık duyarsam soruları aklımıza geliyor.
Bazen de verdiğimiz kararlar bizde suçluluk duygusuna neden olabiliyor.
Peki, ne yapmalıyız?
Karar verirken, nelere dikkat etmeliyiz?
En iyi kararı nasıl verebiliriz?
1. Seçeneklerinizi belirleyin:
Seçeneklerinizi belirlemek, ilk etapta yapmanız gereken ilk adımdır çünkü çoğu zaman yapılabilecek seçeneklerin tamamını göremeyiz. Bazen de gördüğümüz seçenekler duygularımız veya başka nedenlerle doğru seçenek olarak gözükmezler ve ancak duygularımız soğuduğunda ve üzerinde düşünüldüğünde doğru oldukları anlaşılır.
Size anlamsız bile gözükse, tüm seçenekleri göz önünde bulundurun.
2. Kendinize zaman verin:
Sıcağı sıcağına karar vermek doğru değildir. Duygularınızın soğumasına zaman tanıyın. Yoğun duygular içinde verilen kararlar, o duygularınızın paralelinde olacaktır. Peki, ya duygularınız değişirse, hatta tam tersi duygular içine girerseniz ne olacak? Kararınız da değişecek mi? Çoğu zaman verilen en doğru karar, duygulardan arındırılmış objektif bir karardır.
3. Yorgunken karar vermeyin:
Yorgun olduğumuzda, seçeneklerimizi doğru saptayamayız. Karar vermeden önce dinlenin ve seçeneklerinizi iyi saptayın.
4. Dürüst olun:
Karar verirken hem kendinize hem de karşınızdakine dürüst olun. Yalan söylemek veya bir şeyleri saklayarak karar vermek sizi her zaman zor duruma sokacaktır. Ayrıca, vicdanınızı da rahatsız edecek ve sizi hep suçluluk duygusuna itecektir.
Unutmayın, yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Yalan veya gizlenen her ne varsa muhakkak ilerde ortaya çıkar. Ya siz yalanınızı unutur ve ilerde doğrusunu söylersiniz veya yalan kendiliğinden ortaya çıkar.
5. Hızlı karar vermeyin:
Karar verdikten sonra, kendinize kararınızı gözden geçirecek zaman tanıyın. Karar ne kadar büyükse, kendinize o kadar fazla zaman tanıyın. Bazen çok hızlı karar vermeniz gereken durumlar olur ve zamanınız olmaz. Bu durumda tecrübeleriniz size yol gösterecektir, duygularınız değil.

Kararlarınızın doğruluğunu size zaman gösterecek olmakla beraber, karar verirken söz konusu 5 maddeyi göz önünde bulundurmanız size DOĞRU karar vermenizde yardımcı olacaktır.

Başar Akçagöz
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başar AKÇAGÖZ Fotoğraf
Başar AKÇAGÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Başar AKÇAGÖZ'ün Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Nasıl Doğru Karar Veririz? Yanlış Karar Verdiğimiz Durumlar Nelerdir?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Sınav Kaygısı Mart 2020
► Boşanma Süreci Mart 2020
◊ Rol Karmaşası Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:18
Top