2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koronavirüs ve Stres ile Başa Çıkma
YAZI #6403 © Yazan Psk.Ebrar GÜNEL | Yayın Mart 2020
Stres; insanı bedensel, sosyal ve ruhsal açıdan etkileyen, yaşam kalitesini düşürebilecek olan bir durumdur. Küresel olarak tüm dünyayı ve insanlığı etkileyen COVID-19 ( Koronavirüs) hastalığı ile bireylerde stres ve kaygı durumları görülmektedir. İnsanlar kendilerinde bu duygu ve durumları fark ettikleri zaman ise daha çok endişe duyup ‘Acaba bende kaygı bozukluğu mu var? ‘Endişelenmem beni daha da olumsuz etkiler mi?’ gibi düşüncelere kapılabilirler.
Nasıl güzel bir haber aldığımız zaman mutlu oluruz; moralimizi bozan bir durum karşısında üzülürsek ve gösterdiğimiz bu duygular normal olarak algılanırsa; aslında Coronavirüs hastalığı sürecinde de stres ve kaygı yaşamamız olası ve normaldir. Hastalığın bize de bulaşma olasılığı, sosyal yaşantımızın kısıtlanması, iş ve ekonomik süreçlerin aksaması, sevdiklerimizi görme ve iletişim kurma durumumuzun değişmesi gibi birçok etken de bizde kaygı oluşmasını etkilemektedir. Yeterli seviyede hissettiğimiz kaygı bizi ve sağlığımızı korumaktadır. Fakat bu kaygı ve stres seviyesi normalin üzerinde olması, yaşam düzenimizin değişmesi durumunda bize zarar vermeye başlayacaktır.
Kaygı ve stres seviyesi olması gerekenden yüksek olan bireyler ‘Coronavirüsü düşünmemeliyim.’ ‘Fazla kaygılanmamalıyım.’ şeklinde kendilerini kontrol etmeye çalışmamalıdırlar. Çünkü insanlar kendilerini ve düşüncelerini bu şekilde kontrol etmeye çalıştıkça, aslında bu düşünceler insanı ele geçirir ve kontrol etmeye başlar. Zeynep Selvili Çarmıklı’nın Pembe Fili Düşünme isimli kitabında bahsettiği gibi; siz ne kadar ‘Pembe fili düşünmemeliyim.’ derseniz aslında o kadar çok düşünmüş olursunuz o pembe fili.
Peki bu kaygı ve stres seviyemizi nasıl normal düzeyde, olması gereken seviyede tutabiliriz?
Öncelikle sürekli süreç ve durumla ilgili haber izlemekten, bilgi almaya çalışmaktan uzak durmakla başlanabilir. Günün her dakikası her saati bilgi almak yerine daha kısa ve belirli aralıklarla bilgiyi, doğru kaynaklardan almak daha sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte ‘pembe fili düşünme’ de olduğu gibi zihnimizi coronavirüs yerine daha farklı aktiviteler, düşünceler ile meşgul etmeliyiz. Komik ve eğlenceli bir film izleyebilir, sevdiğimiz tarzda bir kitap okuyabilir ve keyif aldığımız bir şarkıyı dinleyebiliriz. Bunları okurken ‘Ee bunlar benim önceden yaptığım günlük şeyler.’ biçiminde aklınıza bir düşünce gelebilir. Evet, olması gereken normal yaşantımıza devam etmektir. Bu ve benzeri öneriler ve aktivitelere rağmen kaygı seviyesinde bir değişiklik gözlenmemekte ise nefes egzersizleri ile gevşeme egzersizleri uygulamayı deneyebilirsiniz.
Sonuç olarak; içinde bulunulan süreçte kaygı, stres yaşamanın doğal olduğunu ve bu kaygı seviyesinin yeterli düzeyde kalması için yapılacak çözüm önerilerinin bulunduğunu bilmeliyiz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebrar GÜNEL Fotoğraf
Psk.Ebrar GÜNEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebrar GÜNEL'in Makaleleri
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Emine Lamiser ATİK
► Stres ile Başa Çıkma Yolları Psk.Deniz AKINCI
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Uğur ŞENOL
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Aykut ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Koronavirüs ve Stres ile Başa Çıkma' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:07
Top