2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kışı Sağlıklı Geçirmenin Sırrı ’’bağışıklık’’
YAZI #6417 © Yazan Dyt.Gökhan UZBİR | Yayın Mart 2020
KIŞI SAĞLIKLI GEÇİRMENİN SIRRI ’’BAĞIŞIKLIK’’

Kışın gelmesiyle başlayan mevsimsel enfeksiyon; kulak, boğaz ve eklem ağrılarıyla başlayıp öksürük, ateş ve bağırsak bozukluğu ile beraber kişileri yatağa mahkum etmektedir. Bu süreci, kolay ve kışı sağlıklı bir şekilde geçirmek, vücudumuzun bağışıklık gücü ile yakın ilişkili olarak değişeceğinden, bağışıklığımızı arttırmak ve kışı sağlıklı bir şekilde atlatmak vücudunuzun immün sistemine, immünite ise beslenmemize bağlıdır. Bunun için günlük ana ve ara öğünlerimize ve içeriğine dikkat etmeliyiz. Kış aylarında, günlük beslenmemizde mutlaka olması gereken bağışıklık sistemimizin gücünü arttıran bazı besinleri paylaşıyorum.

Maydanoz; içeriğindeki yüksek A ve C vitamini nedeniyle kış aylarındaki hastalıklarla savaşta daima bizim yanımızda olduğunu görüyoruz. Rahatlıkla çiğ ve pişmiş olarak tüketebiliriz. Zencefil; antiseptik özelliği sayesinde mide ve bağırsak enfeksiyonlarında etkilidir, 2-4 gr kadar kuru zencefilin, çayını yapabilir veya çiğ olarak tüketebilirsiniz. Brokoli; kış aylarında rahatlıkla bulabileceğimiz, A ve C vitamini deposu olan bu sebzeyi de soframızdan eksik etmememiz bizim yararımıza olacaktır. Kırmızıbiber; içeriğindeki 30 farklı antioksidan ile salata ve öğünlerde dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Balık; bağışıklığımızın artmasına yardımcı olacak bu besin, içeriğindeki Omega 3 yağ asitleriyle, vücut direncimizi arttırmaktadır. Bundan dolayı haftada 2 gün balık uyarımızı yinelemekteyiz. Balık tüketemeyen kişiler ise, Omega 3 yağ asidi kaynağı olarak; ceviz, keten tohumu ve semizotunu tüketebilirler. Yağlı tohumlar; içeriğindeki E vitaminiyle vücudumuz için önemli direnç adresidir, ara öğün olarak; aşırıya gitmeden bir miktar; fındık, yer fıstığı, badem, antepfıstığı, kaju tüketebilirsiniz. Nar; antioksidan içeriği bir hayli fazla olan bu meyveyi süt ile beraber tüketerek besin yararlılığını arttırabilirsiniz. Kış aylarının vazgeçilmezi ve tüm sofraları ziyaret eden turunçgilleri de tüketmeye özen gösterin. Kefir; probiyotikler, bizim hastalıklara karşı dirençte yanımızda olan dost bakterilere ev sahipliği yapmaktadır bundan dolayı, gastrointestinal sistemimizde bizimle beraber yaşayan ve yaklaşık 1,5-2 kg ağırlığı olan bu dost bakterilerimizi desteklemek için, kefir gibi probiyotik besinler, sadece kış aylarında değil 4 mevsim soframızda olmalıdır. Su; vücudumuzda ulaştığı her noktaya hayat vererek, bağışıklığımıza ve sindirimimize önemli bir katkısı vardır, bundan dolayı bu besin öğesini, özenle günlük 10-12 bardak veya kg başına 0,033 ml tüketmeye gayret etmeliyiz.

Kış ile beraber gelen bu viral hastalıkları, doğru bir beslenme programı ile karşı koyabilir veya etkilerini en az zarar ile atlatabiliriz.

Sağlıklı Günler…
Diyetisyen Gökhan UZBİR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan UZBİR Fotoğraf
Dyt.Gökhan UZBİR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gökhan UZBİR'in Yazıları
► Sağlıklı Bağışıklık Sistemi Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kışı Sağlıklı Geçirmenin Sırrı ’’bağışıklık’’' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:28
Top