2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fobiler
YAZI #6427 © Yazan Psk.Ebru ÇAKIR | Yayın Nisan 2020
Fobiler, bazı durumlara ya da nesnelere karşı geliştirilmiş anlaşılması güç aşırı korkulardır. Birey yaşadığı korkunun nedenini bilmez ancak hem psikolojik hem de fizyolojik olarak bu aşırı korkuya tepkiler geliştirir. Yaşadığı korku bireyi korktuğu durum ya da nesneden uzak kalmaya iter. Bu da bireyin işlevselliğini bozucu bir etki yarattığından hayatını zorlaştırır. Fobilerin temelinde mutlaka bir geçmiş yaşam olayının olması gerekmez. Fobi yaşayan bireyler genelde çocukluklarında da şu an yaşadıkları korku durumlarına özgü belirtileri gösterirler.

Sosyal fobi, hayvan fobisi, kan ve iğne fobisi, yükseklik fobisi, uçak fobisi, gökgürültüsü ve fırtına fobisi, kapalı alan fobisi, yalnızlık fobisi, yutma ve boğulma fobisi, uzay fobisi, kalabalık alan fobisi, karanlık fobisi, su fobisi vb. birçok özgül fobi vardır.

Fobilerin psikolojik tedavisi kolay ve mümkündür. Aynı zamanda başarılı sonuçlar da verir. İlaçlar ise tek başına fobilerin tedavisinde etkili olamamaktadır ancak fobilerin beraberinde getirdikleri kaygı ve depresyon belirtileri için destekleyici olabilmektedirler.

Fobi yaşayan birçok kişi ve yakın çevresi bunu bir hastalık olarak görmez ve tedavi arayışı içine girmez. Bu durumda da fobilerin bireyin hayatı için getirdiği zincirleri kırmak mümkün olamamaktadır. Bazen de bireyler bu durumdan ciddi rahatsızlık duyar ancak yine korkuları nedeniyle tedavi almaya yanaşamazlar. Ancak fobilerin bir çoğu oldukça kısa sürede ve kalıcı şekilde çözülebilir.

📌Kendiniz ya da çevrenizdeki herhangi biri mantıksız ve aşırı korkulara sahip ise çok zaman kaybetmeden bir uzmana başvurunuz. Fobilerin getirdiği zincirleri kırmak sizin elinizde.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ÇAKIR Fotoğraf
Psk.Ebru ÇAKIR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru ÇAKIR'ın Yazıları
► Fobiler Psk.Şafak AĞACA KEMAL
► Özgül Fobiler Psk.Gonca RASLAYAN
► Fobiler ve Baş Etme Yolları Psk.Sinem GÜN
► Fobiler ve Tedavi Yöntemleri Psk.Alpaslan KESKİN
► Fobiler - Aşırı Korkular Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Özgül Fobiler, Anlamsız Korkularımız Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Korku Ama Korku Değil:Fobiler Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fobiler' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Terapi Nisan 2020
◊ Oyun Terapisi Nedir? Nisan 2020
◊ Resim Analizi Nisan 2020
◊ Karne Sürecini Yönetme Nisan 2020
◊ Kardeş Kıskançlığı Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:02
Top