2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Deprem Olgusunun Çocuklara Açıklanması
YAZI #6428 © Yazan Psk.Ebru ÇAKIR | Yayın Nisan 2020
Deprem; hayatımızın acı gerçeği olan doğal afetlerden biri. Depremi doğrudan yaşamayan kişilerde dahi çeşitli korku ve kaygılar oluşmasına sebep olabilir. Çocuklar için ise durum biraz daha karmaşıktır. Özellikle daha depremi tanımamış bir çocuk için bu durum koca bir bilinmezlikten ibarettir ve bilinmezlik taşıyan her durum çocuk için büyük korkuları beraberinde getirir.

Peki çocuklarımıza depremi nasıl açıklayacağız?

❗Çocuğun yaşına ve gelişimsel dönemine göre depremin bilimsel açıklaması yapılmalıdır. Bu, çocuğun olayı anlamasını ve normalleştirebilmesini sağlamak için önemlidir.

❗Deprem ile ilgili tüm sosyal paylaşımlardan çocuğu uzak tutmaya çalışmak mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda çocuğun bunlara ebeveynin kontrolünde maruz kalmasını ve tanımasını sağlamaktır.

❗Ebeveynlerin kendi duygularını doğru ve kontrollü yaşamaları önemli. Çünkü çocuk tanımadığı bir olay karşısında ebeveynin duygudurumunun yansımasını yaşayacaktır.

❗Çocuğun duygularını yaşamasına yardım etmek ve duygularını ifade etmesini sağlamak, bastırnasına izin vermemek gerekir.

❗Çocuğa deprem anlatılırken "dehşet, felâket, çaresizlik,kıyamet, vb. " gibi abartılı kelimeleri kullanmaktan kaçınmak çocuğun durumu normalleştirmesine katkı sağlayacaktır.

❗Çocuk gördüğü ve duyduğu trajik durumlar karşısında aynı şey hemen kendi ailesinin başına da gelecekmiş gibi bir korkuya kapılabilir. Bu duygulara kapılmaması için ebeveynlerin çocuğa güvende olduklarını, tüm tedbirlerini aldıklarını, onu yalnız bırakmayıp hep onunla olacaklarını belirtmeleri gerekir.

❗Çocuğun gündelik hayatına kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilmek önemlidir. Çünkü çocuk bir şeylerin ters gittiğini hissettiğinde olayı daha travmatik algılayacaktır ve etkileri de daha yıkıcı olacaktır.

❗Çocukla sürekli fiziksel temas içinde olmak önemlidir. Ebeveyninin sürekli dokunabileceği, satılabileceği mesafede olduğunu hissetmek çocuğa iyi gelecektir.

❗Tüm bunlara rağmen çocuk aşırı kaygı ve korku belirtileri gösteriyor, günlük rutininde akşama ve bozulmalar oluyorsa bir uzman desteği almak gereklidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ÇAKIR Fotoğraf
Psk.Ebru ÇAKIR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru ÇAKIR'ın Yazıları
► Boşanma Kararının Çocuğa Açıklanması Psk.Gökçe NUHPAŞAOĞLU KAYALAR
► Deprem ve Çocuk Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Deprem ve Psikolojik Etkileri Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Deprem ve İnsan Psikolojisi Psk.Mehmet Fatih YİĞİT
► Deprem Travması ve İnsan Psikolojisi Psk.Sabahattin ZENGER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Deprem Olgusunun Çocuklara Açıklanması' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Terapi Nisan 2020
◊ Oyun Terapisi Nedir? Nisan 2020
◊ Resim Analizi Nisan 2020
◊ Fobiler Nisan 2020
◊ Karne Sürecini Yönetme Nisan 2020
◊ Kardeş Kıskançlığı Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:50
Top