2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Resim Analizi
YAZI #6429 © Yazan Psk.Ebru ÇAKIR | Yayın Nisan 2020
Çocukları anlamak, onlarla anlaşmak her zaman zor mudur? Çocuklar gerek dil yeteneklerinde gelişimsel evreyi tamamlayamadıklarından gerekse bazı özel durumlar nedeniyle sözlü olarak iletişim kurmak istemediklerinden konuşmayabilirler. Bu demek değildir ki çocuklar iletişim kurmuyor, anlamıyor, hissetmiyor.

Her çocuk iletişim kurar. Kimi bunu kelimeleriyle, kimi yalnızca bakışlarıyla, kimi dokunarak ya da anlamı olmayan birtakım sesler çıkararak yapar. Her çocuğun kendini ifade ettiği en güzel yer ise onların oyunları ve kendiliğinden çizdiği resimleridir. Çocukların alfabesi resimleridir ve resim evrenseldir.

Resim analizi sözsüz bir değerlendirme aracıdır ve çocukların hem isteyerek hem de severek katılmak isteyeceği bir değerlendirme yöntemidir.
Çocukların resimlerinin yorumlanması için muhakkak bir problem olması gerekmez. Resimler çocuğun iç dünyasının yansımalarıdır. Çocukların yaptıkları resimlerin iyi analiz edilmesi durumunda çocuklara dair çok güzel bilgiler edinebiliriz.

Resim çocuğun dilidir, kendini ifade ediş biçimidir. Çocuklar resimlerine gelişimsel süreçlerinin normal ve anormalliklerini, günlük yaşam deneyimlerini, etrafındaki insanların kendi penceresindeki yansımalarını, kişilerarası ilişkilerini, olumlu-olumsuz duygularını, kişilik özelliklerini, ifade etmekte güçlük çektiği ve bazen ebeveynlerinin dahi farkına varamadığı korkularını, kaygılarını, beklentilerini aktarırlar.

Çocuk kendini resimlerinde açar, içinde olup bitenleri de gözle görülür yaşantılarını da resim ile sembolize eder. Resim, birtakım bastırılmış duygulardan kaynaklı problemlerde içsel çatışmaların dışavurumuna yardımcı olduğu için tedavi edici bir etki de gösterebilmektedir. Çocukları anlamak için onların resimlerini anlamak gerekir. Bunun güzel bir yolu da profesyonel resim analizleridir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ÇAKIR Fotoğraf
Psk.Ebru ÇAKIR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru ÇAKIR'ın Yazıları
► Dasein Analizi Nedir? Abdullah ÖZER
► Modern İnsanın Psikolojik Analizi Psk.İzzet GÜLLÜ
► Wisc-R Testi Analizi ve Üstün Zekalılar Psk.Dnş.Ayşegül ÜLKÜ USLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Resim Analizi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Terapi Nisan 2020
◊ Oyun Terapisi Nedir? Nisan 2020
◊ Fobiler Nisan 2020
◊ Karne Sürecini Yönetme Nisan 2020
◊ Kardeş Kıskançlığı Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top