2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Korona Virüs ile Psikolojik Mücadele
YAZI #6432 © Yazan Psk.Ebru ÇAKIR | Yayın Nisan 2020
Korona virüsün ülkemizde görülmeye başladığı günden itibaren zorlu bir süreçten geçiyoruz. Hepimizin bu sürece verdiği tepkiler, gösterdiği yaklaşımlar birbirinden elbette ki farklı olmak durumunda. Ancak hepimizin birleştiği bir nokta var; kaygı. Herkesin bu duruma yönelik kaygısı da elbette birbirinden farklı olmaktadır. Bazılarımız bu kaygıyı ortalama düzeyde tutup alınacak önlemlere titizlikle uyarak işlevsel hâle getiriyor, bazılarımız ise bu kaygıyı aşırı düzeyde yaşayarak evde geçireceği süreci daha da zorlaştırıyor ve bir panik hâline bürünüyor.

Peki hem kendimiz hem çocuklarımız için neler yapmalıyız?

Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Lütfen sürekli bir şeyler yapmak ya da çocuklarınıza sürekli farklı etkinlikler yaptırmak zorunda hissetmeyin. Boş zamanın tadını çıkarın, çocuğunuza da bunu aşılayın. Hiçbir şey yapmadan da kendinize ait kaliteli bir dinlenme zamanı oluşturabilirsiniz.

Bu zamana kadar evde kalarak yapmak istediğiniz şeylerin bir listesini yapabilir ve bu süreci bireysel bir fırsata çevirebilirsiniz. Ne zamandır okumak istediğiniz kitaplar, yeni başlamak istediğiniz evde yapabileceğiniz bir hobi olabilir. Bunları yapmayı deneyerek ruhsal bir rahatlama da yaşayabilirsiniz ya da ne zamandır hiçbir şey yapmadan öylece dinlenmeyi planlamış olabilirisiniz. Bu süreci bunları yapmak için değerlendirebilirsiniz.

Çocuğunuz ve çevrenizdeki yaşlı bireyler bu süreci anlamakta biraz zorlanıyor olabilir. Onlara her sorduklarında tekrar tekrar doğru bilgileri anlatmaya çalışın. Bu süreci yönetebilmeleri için size ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

Sürekli sosyal medyada felâket haberleri okumak, doğruluğu kesin olmayan bilgilere maruz kalmak ruhsal yıpranmaya neden olabilir. Doğru haber kaynaklarınızı ve haber alacağınız zaman aralıklarını belirleyin. Bu sayede süzerek alacağınız bilgiler daha az tükenmişliğe neden olacaktır.

Evde kalıyoruz evet ama bu tüm sosyal ilişkilerimizden kopacağımız anlamına da gelmiyor. İlişkilerinizi uzaktan yürütmeyi deneyin. Sevdikerinizi sık sık arayıp, görüntülü iletişim sağlayabilirsiniz. Bu psikolojik olarak sizi daha dayanıklı hâle getirecektir.

Kendiniz, çocuklarınız ve diğer aile üyeleriniz için beden sağlığının önemini unutmayın. Sağlıklı beslenme kadar egzersiz ve uyku düzeninin de fizyolojik sağlığınız için önemli olduğunu unutmayın. Evde oturuyorsunuz diye sürekli hareketsiz kalmayın. Spor yapın, dans edin hatta çocuğunuzun da size eşlik etmesini sağlayın.

Baktığımızda günlük rutinimiz bozulmuş gibi dursa da olabildiğince rutin hayatınızdaki şeyleri yapmaya ve aile üyelerinize de yaptırmaya çalışın. İşinizi uzaktan yürütebiliyorsanız işinizi yapmaya devam ederek, çocuğunuz için uzaktan eğitime devam ederek, sosyal iletişiminize uzaktan devam ederek rutin hayatınızdan kopmadığınız hissini yaşayabilirsiniz. Bunları ihmal etmemek için çaba gösterin.

Sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz, kaygılanabilirsiniz, üzülebilirsiniz, stres oluyor olabilirsiniz. Aynı zamanda bu duyguları çocuğunuz da yaşıyor olabilir. Hepsinin normal olduğunu unutmayın. Önce bunların normal olduğuna kendinizi ikna edin ve bireysel baş etme stratejilerinizi geliştirin. Ardından çocuğunuz ve aileniz bu durumları yaşadığında kendi baş etme stratejilerinizi onlara açıklayın. Duygularınızı konuşmaktan kaçınmayın.

Alınması gereken tedbir uyarılarına uyduğunuz sürece güvende olduğunuzu hissedin. Özellikle çocuklarınız ve çevrenizdeki yaşlılar ne olup bittiğini tam anlayamadıkları için ekstra bir kaygı ve korku yaşayabilirler. Onlara gerekli tedbirleri aldıkları ve aldığınız sürece güvende olduklarını anlatarak belirsizlik hissinden kurtarabilirsiniz.

Stes olup endişeye kapıldığınızı hissettiğiniz zamanlarda bazı nefes ve gevşeme egzersizlerini kullanabilirsiniz.

Her ne olursa olsun kendinize iyi gelen şeyleri yapmaktan vazgeçmeyin. Bu ibadet etmekse ibadet edin, egzersiz yapmaksa egzersiz yapın, kitap okumaksa okuyun, meditasyon yapmaksa yapın, mutfakta yiyecek içecek hazırlamaksa hazırlayın, film izlemeler izleyin, farklı oyunlar oynamaksa ailenizi de alın yanınıza oynayın, el işi bir şeyler üretmekse üretin, hiçbir şey yapmadan öylece tavanı izlemekse izleyin... Bireysel farklılıklarımız olduğunu unutmayın, hepimize iyi gelecek şeyler birbirinden farklıdır.

Evden çıkmayın. Virüsün yayılmasına yardımcı olmayın. Aydınlığın içinde ne varsa karanlığın içinde de aynısı vardır. Işıkların açılması için lütfen sabredin. Sağlıklı, güzel günlerde bir arada olmayı diliyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ÇAKIR Fotoğraf
Psk.Ebru ÇAKIR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru ÇAKIR'ın Yazıları
► Korona Virüs ve Duygularımız Psk.Seda KARACA
► Virüs, Maske ve İletişim Psk.Semra EVRİM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Korona Virüs ile Psikolojik Mücadele' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Terapi Nisan 2020
◊ Oyun Terapisi Nedir? Nisan 2020
◊ Resim Analizi Nisan 2020
◊ Fobiler Nisan 2020
◊ Karne Sürecini Yönetme Nisan 2020
◊ Kardeş Kıskançlığı Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:56
Top