2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
YAZI #6443 © Yazan Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM | Yayın Nisan 2020
Narsistik kişilik bozukluğunun tedavisi psikoterapi ile yapılır. Narsistik bozukluğuna sahip olan kişiler terapistler için zor danışanlardır. Narsistik kişilik bozukluğunun herhangibir ilaç tedavisi yoktur.Narsistik kişilik bozukluğu özellikle dinamik psikoterapiyle iyileşen bir hastalıktır.

Narsistik kişiler terapiye geldiklerinde terapistin kendisini beğenmesini, takdir etmesini ister. Bu kişiler kendilerini özel gördükleri için terapistin de onları özel görmesini ister. Terapist açısından da özel bir hastayı tedavi ettiğine dair geri bildirimler almak isterler. Bu kişiler kendilerini hep önemli ve üstün görür. Terapistin bu noktada sabırlı ve deneyimli olması çok önemlidir. Terapist sabırlı ve deneyimliyse gelen kişi kendisini övmek yerine git gide kendi iç dünyasıyla tanışmaya başlar. Bu kişilerin en yoğun hissettiği duygu değersizlik duygusudur. Dolayısıyla bu kişiler terapide ilerledikçe değersizlik duygularıyla tanışmaya başlar.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler dışardan bakıldığında parlak, özel ve akıllı görünür. Fakat iç dünyasında bu kişiler kendilerini o kadar da değerli görmez. Hep diğerinin takdirine ve onayına ihtiyaç duyar. Diğeri ona sen çok akıllısın dediğinde iyi hisseder. Diğerleri tarafından onaylanmadığında ya da taktir edilmediğinde kendisini berbat hisseder.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin içinde çok fazla sahte kişilikler bulunur. Bulunduğu ortama ve çevreye göre insanlara davranışları ve konuşmaları değişir. Örneğin a partisinin sempatizanlarının bulunduğu ortamda onlara uyum sağlayıp a partisini över, dindar bir ortamda bulunduğunda dinle ilgili tumturaklı cümleler kurar. Yani bulunduğu yere, mekana, ortama göre sürekli kimlik ve kişilik değiştirir.

Narsistik kişilik bozukluğu tedavisi uzun süreli bir tedavidir. Ortalama iki yıl ile dört yıl arasında değişir. Yukarda bahsettiğim farklı kimlikleri konuştukça, değersizlik duygusuyla tanıştıkça, başkalarının takdirine ve onayına ne kadar ihtiyaç duyduğunu farkettikçe kendi benliğini bulur. Kendisiyle tanıştıkça diğerlerinin onu övmesine olan ihtiyacı giderek azalır.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülcem YILDIRIM Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM'ın Makaleleri
► Narsistik Kişilik Bozukluğu Psk.Yahya Ahmed DOĞANAY
► Narsistik Kişilik Bozukluğu Psk.Arzu BEYRİBEY
► Narsistik Kişilik Bozukluğu Psk.Damla ARAZ
► Narsistik Kişilik Bozukluğu Psk.Rumeysa GÜNAY
► Narsistik Kişilik Bozukluğu Psk.Gülcem YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşırı Yeme İsteği Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:44
Top