2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kalıp Yargı (Stereotip) Nedir?
YAZI #6447 © Yazan Psk.Süleyman KARANLIK | Yayın Nisan 2020
Kalıp yargı (stereotip), bir grubun üyelerine yönelik sabit, aşırı basitleştirilmiş, aşırı genelleştirilmiş, genellikle ön yargılı bir kanı, bir grubun tüm üyelerinin paylaştığı düşünülen olumlu veya olumsuz özellikleri taşıyan bilişsel bir şemadır.
Bir diğer deyişle, bir sınıf ya da insan grubunun kişisel ya da fiziksel özellikler
şemasıdır. Birbirleriyle ilintili düşünce, inanç ve tutum gibi bilişlerden oluşan
bir kümedir.

Örneğin, "mankenden oyuncu olmaz". ⁉️
Oyuncu ve Tiyatro Yönetmeni Haluk Bilginer ile yapılan röportajdan bir kesit vermek istiyorum sizlere: -Bazı özel tiyatrolar oyuna daha fazla seyirci çekmek için sahnede mankenlere yer veriyor, ya da oyuna açık saçık roller katıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
- Vallahi oyuncuysa oynatsınlar, fakat oyuncu değilse kendileri kaybeder. Oyuncu illaki konservatuar bitirmiş insan değildir. Hatta mümkünse konservatuara gitmesinler.
-Nasıl yani?
-Yani ben konservatuar mezunu bir oyuncu yerine felsefe bitirmiş bir oyuncuyu tercih ederim ya da psikoloji okumuş oyuncuyu tercih ederim. Tarih okumuş oyuncuyu tercih ederim. Edebiyat okumuş oyuncuyu tercih ederim. Benim için okur yazar olması yeter bir oyuncunun. İlkokul mezunu olması benim için yeter de artar bile. Ben sahnede ne yaptığına bakıyorum çünkü. Algısına bakıyorum, oyunculuk yeteneğine bakıyorum hatta bizim tiyatronun sınavlarına girenler CV'lerinde derler ki "Şuradan mezunum." Beni ilgilendirmez ki nereden mezun olursanız olun.

Bir Psikolog olarak, tiyatro ve psikolojinin birbirinden beslenerek, her zaman iç içe olduğunu düşünmekteyim. Bir oyuncunun bir karakteri yansıtabilmesi için onun fiziksel özelliklerinin yanı sıra ruhsal durumunu da çözümleyebilmelidir. Aynı şekilde bir psikoloğun da danışanını doğru yönlendirebilmesi için, empati yetilerinin gelişmiş olması gerekmektedir.

Haluk Bilginer, şunu bir kez daha göstermiş oldu ki; meslek yetisi, meslek ahlakı yüksek olan duyarlı bir tiyatrocu olmasının yanısıra aynı zamanda farkındalığı çok yüksek bir sanatçı. Hala hayattayken Haluk Bilginer gibi bir duayenin değerini bilmemiz gerektiğine inanıyorum.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman KARANLIK Fotoğraf
Psk.Süleyman KARANLIK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Süleyman KARANLIK'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kalıp Yargı (Stereotip) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:45
Top