2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuşlarda Muhabbet Kuşu Papağan Kuş Veteriner Güvercin Kanarya Karaciğer Hastalıkları Belirti Teşhis Tedavi İlaç Yeni Yöntemler
YAZI #6471 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Nisan 2020
1Karaciğer, yiyecekleri sindirmek, kanı depolamak ve filtrelemek ve diğer birçok metabolik fonksiyonla ilgili önemli bir organdır. Çok fazla işlevi olduğu için sağlıklı bir karaciğer son derece önemlidir. Ne yazık ki, hem akut hem de kronik karaciğer hastalığı kuşlarda çok yaygındır.
Karaciğer problemlerinin birçok nedeni vardır. Karaciğer problemlerine bakteriyel, fungal, viral, protozoan ve paraziter enfeksiyonlar neden olabilir. Karaciğer hastalığının diğer nedenleri arasında tümörler, metabolik bozukluklar, dolaşım bozuklukları, beslenme yetersizlikleri veya fazlalıklar ve mikotoksinler (küflerden toksinler), bitki toksinleri ve kimyasallar gibi toksikler bulunur.
Karaciğer hastalığı papağanlarda, muhabbet kuşlarında, Amazon papağanlarında ve mynah kuşlarında daha yaygındır. Kabarık, kayıtsız kuş, depresyon, anoreksiya, ıslak dışkılar, sarı veya yeşil lekeli üratlar (uratlar normalde beyazdır), susuzluk, yetersizlik, nefes almada zorluk ve / veya şişmiş, şişkin bir karın gibi birçok farklı işaret görebilirsiniz. . Kuşlara aşina olan bir veteriner hekim tam bir tarih, kilo ve fizik muayene ile başlayacaktır.
"Karaciğer hastalığı papağanları, muhabbet kuşları, Amazon papağanları ve mynah kuşlarında daha yaygındır."
Tipik klinik bulgular spesifik olmadığı ve birçok farklı hastalığın tanımlayıcısı olduğu için tanı testleri önerilmektedir.
teşhis konmadıkça karaciğer problemi tedavi edilemez. Bir dizi test gereklidir.
Tam Kan Sayımı (CBC) enfeksiyonlar, dehidrasyon toksinler ve anemi hakkında önemli bilgiler verir. Kan kimyası testleri, karaciğeri taramak ve hastalıktan etkilenip etkilenmediğini belirlemek için karaciğer enzimlerini ölçmek için kullanılır. X-ışınları karaciğerin boyutunu ve konumunu değerlendirmek için kullanılabilir. Ultrasonografi kuşlarda sınırlı olmasına rağmen , karaciğer gibi karın organlarını değerlendirmek için kullanılabilir. Seroloji ve spesifik DNA testleri, spesifik bulaşıcı organizmaları tanımlamak için kullanılabilir. Laparoskopi ile karaciğer doğrudan gözlenebilir. Kesin tanı koymak için bir patoloğun becerilerini kullanarak karaciğerin durumunu hücresel düzeyde değerlendirmek için karaciğer biyopsileri gerekebilir. Ne yazık ki, bazı hastalıklar çok geç bulunur veya ölümcüldür ve tanı otopsi (nekropsi) ile yapılır.
Karaciğer problemleri için tedaviler var mı?
Yapılan testlerin bulgularına ve yapılan tanıya göre özel tedaviler uygulanır. Tedavi aralığı, spesifik probleme bağlı olarak değişir ve diyet, besin takviyesi, artan egzersiz ve muhtemelen destekleyici tedavi (sıvılar ve vitaminler) artı antibiyotikler, antiviral veya antiparaziter ilaçlarla hastaneye yatmayı içerebilir. Bazen durum "iyileştirilemez", sadece yaşam kalitesini iyileştirmek için yönetilir ve desteklenir. Homeopatik veya doğal ürünlerin kullanımı, rahatsız edici bir karaciğeri desteklemeye yardımcı olabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kuşlarda Muhabbet Kuşu Papağan Kuş Veteriner Güvercin Kanarya Karaciğer Hastalıkları Belirti Teşhis Tedavi İlaç Yeni Yöntemler' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:41
Top