2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Duygusal Gelişimine Nasıl Destek Oluruz
YAZI #6481 © Yazan Uzm.Psk.Gizem GÜRLEYEN | Yayın Nisan 2020
Çocukların temel duygusal ihtiyaçlardan bir kaçını ve onlara bu alanda nasıl yardım edebileceğimizi şu şekilde sıralayabiliriz.


Güven: Çocuğun kendi düşüncelerine ve başkasına güvenmesini sağlayın. Size her ihtiyaç duyduğu anda ulaşabileceğini tekrarlayın. Düşünce ve duygularını inkâr etmeyin, anlamaya çalışın. “bu yemeği sevmiyorum” diyen çocuğa “senin için faydalı” demek, “arkadaşım kötü davranıyor” diye çocuğa “sana öyle geliyor” demek, “üşümüyorum” diyen çocuğa “hayır üşüyorsun” deyip montunu giydirmeye çalışmak çocuğun duygu ve düşüncelerinden şüphe duymasına yol açacaktır.


Var olduğunu Hissetmek: Çocukların var olduğunu hissetmeleri için birilerinin ona bakmasına ihtiyacı vardır. Bu bakış sayesinde anne babalar “burada olduğunu biliyorum” der. Anne babalarının gözünde var olduklarını ve birey olarak kabul edildiklerini görmeye ihtiyaç duyarlar.


Kabul Edildiğini Hissetmek: Çocuklar ne yaparlarsa yapsınlar terk edilmeyeceklerini ve anne babalarının sevgilerinden mahrum kalmayacaklarını hissetmek isterler. Anne babanın çocuğa küsmesi ya da “uslu durmazsan seni sevmem” ifadesinde olduğu gibi sevgisini bir koşula bağlaması çocuk için yaralayıcı olacaktır.


Değer verildiğini hissetmek: Çocuğu yargılamak, kişiliğine yönelik olumsuz eleştirilerde bulunmak ya da hatalarına odaklanmak kendilik değerini zayıflatacaktır. Ebeveynleri tarafından duyguları ve düşünceleri dikkate alınmayan çocuk fikirlerinin değersiz olduğunu düşünür. Hatalar kişiliğine saldırmak için bir araç olmamalıdır.





*Türkiye İş Bankası'nın kasım ayı Kumbara dergisinde yayınlanan yazımdır.



Referanslar:

Isabelle Filliozat, Kalp Zekâsı

Haim G. Ginott, Alice Ginott, Anne Baba ve Çocuk Arasında
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem GÜRLEYEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem GÜRLEYEN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem GÜRLEYEN'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukların Duygusal Gelişimine Nasıl Destek Oluruz' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:09
Top