2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi
YAZI #6488 © Yazan Psk.Kerem GÜMÜŞ | Yayın Mayıs 2020
Online Terapi

Son yıllarda tüm dünyada internet kullanıcı sayısı önemli ölçüde artmıştır ve bununla beraber internet aracılığıyla gerçekleştirilen psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sayısı da artmaktadır (Collie, Mitchell, ve Murphy, 2000).
Online Psikolojik Danışma; günümüzün yoğun iş temposundan dolayı psikolojik yardım almak için zaman bulamayanlar, yaşanan ani değişimler karşısında çaresiz kalıp hemen bir uzmanla görüşmek isteyenler, yaşadığı yerde psikolog bulamayanlar, yüzyüze terapiyi tercih etmeyenler ve yurtdışında yaşayıp dil sorunu nedeniyle terapiye katılamayan kişiler için geliştirilmiş bir yöntemidir.

Ülkemizde

Ülkemizdeki uygulamalarda ise “online terapi” kavramının ön plana çıktığı ve bu uygulamayı yapanların genellikle psikologlar ve az sayıda psikiyatristler olduğu görülmektedir. Uygulamanın etik kurallarının belirlenmesi için yönetmelik bazında ilk ciddi çalışma Türk Psikologlar Derneği tarafından yapılmıştır (Türk Psikologlar Derneği, 2004).
Online terapi mekansal farklılık dışında yüz yüze terapi ile yöntemsel açıdan bir farklılık göstermemektedir. Yüz yüze terapilerde uygulanan bilişsel davranışçı terapi, varoluşçu terapi, destekleyici psikoterapi gibi ekollar online terapi ile de rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Online Terapinin Faydaları

Online terapinin, sanıldığının aksine birçok faydası vardır. Online terapinin sağladığı faydalar şu şekildedir:

• Yurt dışında yaşayan kişilerin ana dilinde terapi hizmeti almak istemeleri.
• Yurt dışında olmasa bile zaman bulamama ve uzaklıktan dolayı tercih edilmesi.
• İkamet ve ulaşım sorunu olmaması.
• Maddi veya manevi engelin bulunması.
• Döneminde oluşan salgın hastalık.
• Normal terapiye göre rahat ve hızlı.
• Kalabalıklara çıkmama isteği.
• Psikolojik destek alındığının bilinmesinin istenmemesi.
• Kişinin isminin bilinmesinin istememesi.
• Gizlilik ölçülerini danışanların kendileri belirlemesi.
• İnternet aracılığı ile yapıldığından oluşan rahatlık.
• Online terapi zamanını danışanın kendi zaman boşluğuna göre belirlenmesi. Bu şekilde esnek hizmet avantajı.
• Online terapide destek alacağınız uzmanın kim olduğunu araştırma şansının fazlalığı.
• Yüz yüze terapisi olan insanların destek aldığı uzmanın hizmet verdiği yerin değişmesi ve kişinin destek aldığı uzmanını değiştirmek istemediği durumlarda.
• Taciz, tecavüz gibi büyük travmalar yaşayan insanların destek almakta zorlandıklarından ve kimsenin bilmesini istemediğinden online terapinin verdiği rahatlık.
• Online terapiye erişimin kolaylığı.



Online Terapi İşe Yarar Mı?

Evet yarar. Sağlamış olduğu faydalar dolayısı çok tercih edilmektedir. İnsanlar kendi zaman dilimindeki boşluğa uygun olarak terapi aldıklarından günlük işlerinden de geri kalmıyorlar. İnsanlar kendilerini online terapide rahat hissettiklerinden dolayı tüm sorunlarını açtıkları için çözüm bulması daha da kolaylaşmaktadır.

Online terapi hakkında yapılan birçok araştırma online terapi hizmetlerinin; kaygı bozukluklarına, bağımlılığa, strese, var olan fobilere, çift veya aile problemlerine, özgüven problemlerine ve depresyon ile ilgili sorunlar da yüz yüze gerçekleşen terapi hizmetleri, destek görüşmeleri hakkında etkili olduğu tespit edilmiştir. Bazı durumlarda daha etkili olduğu gözlenmiştir.

Online terapi hakkında yapılan bu araştırmalarda aşağıdaki bazı sonuçlara ulaşıldığı gözlenmiştir:

Online terapinin travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde etkili olduğu gözlenmiştir.
Online terapilerin konvansiyonel terapilerden az bir farkta olsa daha etkili sonuç alındığı görülmüştür.
Online terapi ile hizmet alan insanların yüksek oranda tatmin oldukları belirtilmiştir.

Süreçten yola çıkarak sizler de online terapi desteği almak isterseniz mesaj atabilir ya da hiç çekinmeden arayabilirsiniz. Sağlıcakla kalınız!
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerem GÜMÜŞ Fotoğraf
Psk.Kerem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kerem GÜMÜŞ'ün Makale ve Yazıları
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
► Online Terapi Nedir? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Online Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Oyun Mayıs 2014
◊ Panik Atak Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:24
Top