2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kayropraktik Terapi
YAZI #6525 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Kayropraksi; kelime anlamı olaral“el ile yapılan uygulama” anlamına gelmektedir. Kayropraksi metoduyla yapılan terapi , vücut genel sağlığının doğal terapilerle ilaçsız bir şekilde iyileştirmeyi amaçlar. Kayropraktik terapinin en önemli amacı hastanın fiziksel - fonksiyonel problemleri ortadan kaldırarak kişiye kaliteli bir yaşam sunmaktır. Kayropraktik tedavi çok uzun yıllardır uygulanan etkili bir terapi yöntemidir. Bu terapide kullanılan yöntemler , omurga ve eklemlerin manipülasyonu-mobilizasyonları ve yumuşak doku masajlarını içermektedir.

Kayropraksi akut veya kronik biyomekanik veya kinezyolojik kaynaklı omurga rahatsızlıkları ve eklem problemlerinde çok etkili bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Kayropraksi kırık, çıkık ,omurilik tümörü- enfeksiyonunda uygulanmaz. Bunun haricinde uzman kişinin değerlendirmesi sonrası terapiye uygun bulduğu tüm omurga hastalıkları ve eklem problemlerinde tedavisinde çok etkili sonuçlar vermektedir.

Kayropraksi ; el ile yapılan manuel terapi tekniklerinden oluşur. Omurganın biyomekanik ve kinezyolojik fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan problemlerin tespiti, terapisi ve bunların sinir sistemi üzerindeki etkilerini azaltmak için uygulanan uzmanlaşmış manuel terapi uygulamalarıdır. Omurgada tedavi edilecek alan saptanır, eller kullanılarak mevcut eklem harekete geçirilir. Böylece sıkışmış sinirlerin üzerindeki baskı ortadan kaldırılır.

-Terapinin amacı; ameliyatsız,ilaçsız ve yan etkisiz bir şekilde omurgaya el ile müdahale edilerek omurganın sağlıklı pozisyonuna döndürülmesi ile sinir sıkışmalarının ortadan kaldırılmasıdır. Bu sayede ameliyatların beraberinde getireceği tüm yan etkiler ortadan kaldırılır. Sebebe yönelik tedavi ile hastanın hayatına büyük bir konfor kazandırılır.

Kayropraktik terapi çoğunlukla kas iskelet sistemi ve ozellıkle omurga hastalıklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Amerikan Kayropraktik Birliği, kayropraktik uygulamanın baş, boyun ,sırt ve bel ağrısı problemlerinin terapisinde lk seçenek olması gerektiğini belirtmiştir.

KAYROPRAKTİK TERAPİNİN EN ÇOK KULLANILDIĞI ALANLAR

Bel ve boyun fıtıklarında

Duruş bozukluğuna bağlı bel, boyun ve sırt ağrıları

Strese bağlı yaygın kas ağrıları

Myofasiyal ağrı sendromları

Fibromyalji

Spor yaralanmaları

Baş ve ense ağrıları

Kayropraksi hangi durumlarda uygulanmaz ?

Odontoid hipoplazisi, stabil olmayan os odontoideum vb. gibi anomaliler

Akut kırık veya bir vertebranın luksasyonu

-Spinal kord tümörü

-Osteomiyelit, septik diskit ve omurga tüberkülozu gibi akut enfeksiyonlar

-Menenjiyal tümör

-Spinal Kord veya intrakanaliküler hematomlar

-Malign omurga tümörü

-İlerleyici nörolojik defisit işaretleri ile birlikte fragmanlı disk hernisi

-Üst servikal omurganın baziler invajinasyonu

-Üst servikal omurganın Arnold Chiari malformasyonu

-Anevrizmal kemik kisti, dev hücreli kemik tümörü, osteoblastom ya da osteoid osteoma gibi bening karakterli tümörlerin agresif çeşitleri

-Ameliyat sonrası fiksasyon/stabilizasyon protezleri (yumuşak doku teknikleri uygulanabilir)

-Kas ya da diğer yumuşak dokuların neoplastik hastalıkları

-Pozitif Kernig veya Lhermitte belirtileri

-doğuştan, genel hipermobilite

-İnstabilite belirtileri ya da modelleri

-Syringomiyeli

-Etyolojisi bilinmeyen hidrosefali

-Diyastematomiyeli

-Kauda equina sendromu

Kayropraktik terapi süreci nasıl olmalı?

İlk 5-6c seans haftada 2-3 , sonra kişinin durumuna göre hala devam etmek gerekiyorsa haftada bir yapılabilir. Hastanın durumu iyiye gittikçe 2 haftada bir ve ayda bir takiple toplam 8-10 seans arası ortalama terapi süresidir. Kayropraksi aylar boyunca onlarca seans yapılan bir tedavi yöntemi degildir. Tedavi planı kişiye göre degişir ve kişiye özeldir. Seans kişilerin durumuna göre artabilir veya azabilir. Kayropraktik terapiyle birlikte mutlaka fizik tedavi ve egzersiz yapılmalıdır. Yapılacak değerlendirme sonrası uygun egzersiz programı fizyoterapist tarafından hastaya verilmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Kayropraktik Terapi Fzt.Vedat ÜLKER
► Kayropraktik Tedavisi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
► Manuel Terapi Fzt.Deniz İŞÇİ
► Manuel Terapi Fzt.Uğur GÜLEÇ
► Cinsel Terapi Dr.Taner CANATAR
► Bilişsel Terapi Dr.Serhat İPEKÇİ
► Ozon Terapi Dr.İlker SOLMAZ
► Ortopedik Manuel Terapi Fzt.Cihat SEYREK
► Manuel Terapi Nedir Fzt.Ersin SEVER
► Manuel Terapi Nedir? Fzt.Sedat BAYRAK
► Cinsel Terapi Nedir? Dr.Zengibar ÖZARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kayropraktik Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:24
Top