2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eklem Faresi
YAZI #6537 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Kesin sebebi zaman belli olmasa da bazen eklem kıkırdağı, bazen de eklem kıkırdağı altındaki kemik dokusu ile birlikte eklem yüzeyinden ayrılarak eklem içine düşünebilir. Kıkırdağın bu şekilde eklem yüzeyinden ayrılmasına Osteokondritis dissekans (OD) ve eklem içinde gezinen parça oluşturması durumuna da eklem faresi (loose body) denir.

NASIL OLUŞUR ?

Eklem faresi (loose body) özellikle diz eklemi çevresinde görülmekle birlikte kalça, dirsek ve diğer eklemlerde de görülen, ufak parçalardan oluşan cisimlerdir. Eklem çevresinde eklem sıvısı ya da sinoviyumda görülen kıkırdak ya da kemik parçalarıdır. Eklem farelerinin boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar olabilir.

Eklem fareleri Romatoid artrit, osteoartrit gibi durumlardan kaynaklanabilir ya da osteoartrite neden olabilir. Diğer nedenler arasında travma ya da kırıklar vardır. Eklem faresinin spor yapan bireylerde görülme olasılığı yüksektir.

Eklem faresinin en sık görülen belirtisi özellikle dizde kilitlenme, takılma hissidir. Özellikle kişiler hareket esnasında bir cismin içeride hareket ettiğini tarifler. Bunlar dışında şişlik ve ağrı gibi durumlar ile de kişi karşı karşıya kalabilir.

Eklem faresinin tespiti Röntgen kullanılarak kolay bir şekilde yapılabilir. Ciddi boyutlarda olan serbest cisimlere cerrahi tedavi uygulanır ve parçacık bulunduğu bölgeden direk alınır. Cerrahi tedavi sonrası kişilerin fizik tedavi süreci başlar. Şişlik, ağrı ve kas zayıflığı, kas kısalığı gibi durumlarda dokuyu eski haline getirerek tedavi süreci tamamlanmış olur.

Eklem faresi gözden kaçan ancak önemli bir problemdir. Detaylı bir inceleme yapılarak sorunun gerçek kaynağı tespit edilebilir ve tedaviye karar verilebilir. Son olarak özellikle kilitlenme ve hareket eden bir cisim hissi direk olarak eklem faresini akıllara getirir.

Eklem içinde bir bölgenin kanlanması nedenini bilmediğimiz bir şekilde bozulur ve bu bölge zamanla ayrılıp koparak eklemin içindeki boşluğa düşerse eklem faresi rahatsızlığını meydana getirmiş olur.

Bu rahatsızlık osteokondritis dissekas olarak da bilinir.

Omuz eklem faresi kimlerde görülür?

Çoğu zaman gençlerde görülen osteokondritis dissekans herhangi bir eklemde ortaya çıkar.

Fare olarak tabir edilen kopan eklem kıkırdağı – kemik parçası eklemde ağrı, şişlik ve en önemlisi eklem hareketlerinde kısıtlamalara, kilirlenmelere neden olur. Omuz dirsek ekleminde meydana geldiğinde kilitlenme, ağrılı, sınırlı kol hareketleri ile kendini gösterir. Tanı için artroskopi veya MR incelemesi yapılmalıdır

Kalçada eklem faresi kimlerde gözlenir?
Çoğu zaman gençlerde görülen osteokondritis dissekans herhangi bir eklemde olabilirse de diz ekleminde daha sık ortaya çıkar. Kopan bu eklem kıkırdağı - kemik parçası eklemde ağrı, şişlik ve en önemlisi eklem kilitlenmelerine neden olur. Kalça ekleminde meydana geldiğinde kilitlenme, yürüyüş bozukluğuna yol açar. Tanı için artroskopi veya MR incelemesi yapılmalıdır.

Eklem faresi nasıl tedavi edilir?
Bu tür şikayetleri olan hastaların çok ileri seviyeye gelmeden, çözülmesi güç hale gelmeden ve komplike durumlar, kalıcı sakatlıklar yaşanmadan bir an önce doktorlarına başvurarak gereken tedavilerini almaları gerekmektedir.

Eğer parça kopmuş eklem boşluğuna düşmüşse iki girişim yapılabilir: kopan parça cerrahi olarak çıkartılır veya yeniden yerine yerleştirilerek tespit edilir.Cerrahiye gerek yoksa ilgili eklemdeki kaslar ,tendonlar ve yumuşak dokulara fizyoterapist tarafından çalışmalar yapılmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Osteoartrit (Eklem Kireçlenmesi) Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Romatoid Artrit (Eklem Romatizması) Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Eklem Faresi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:51
Top