2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Duruş ve Yürüyüş Bozuklukları
YAZI #6540 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Duruş bozukluğu, omurganın duruş şeklinin normalden sapması olarak tanımlanmaktadır. Normal bir duruşta yandan baktığımızda sırtımızda hafif bir kamburluk (kifoz) ve belimizde hafif bir çukurluk (lordoz) bulunmaktadır. Bu eğriliklerin artması veya azalması duruş bozukluğuna ve ağrıya yol açabilmektedir. Ayrıca omurgada önden ve arkadan bakıldığında olan eğriliğe ise skolyoz denilmektedir. Normal duruşta skolyoz olmamalıdır.

Yapılan çeşitli çalışmalar sonrasında okul çağı çocuklarında bel ağrısının sıklığı %8 ile % 74 arasında olduğu belirtilmektedir Bu oranlar oldukça yüksektir.



NEDENLERİ NELERDİR ?

Duruş bozuklukları neden artıyor?

– Bilgisayar karşısında yanlış oturma, okul sıralarının uygun olmaması,
– Çocukların okulda kendi boylarına uygun olmayan okul sıralarında oturması,
– Çok küçük yaşlardan itibaren ağır sırt çantası taşımak,
– Hatalı oturma, ayakta durma ve uyuma (uygunsuz yatak seçimi),
– Görme bozuklukları
– Aşırı kilolu olmak (beslenme alışkanlığının değişmesi, fast-food beslenme)

Bu pozisyonların büyük çoğunluğunda sırtımız öne doğru eğilmiş durumdadır. Hızla gelişmekte olan bir omurga yapısına sahip çocuklarda neden kamburluğun veya skolyozun en sık görülen duruş bozukluğu olduğunu açıklamaktadır.

Duruş bozukluklarında temel şikayetler nelerdir?

Duruş bozuklukluğu sorunu olan kişilerin ilk şikayetleri boyun, sırt ve belde görülen ağrı ya da gerginliktir. Özellikle sırta yüklenen ağırlıklar (okul çantaları ) vücudun ağırlık merkezini değiştirerek normal duruşu bozabilmektedir. Bu şekilde öne eğilmiş omurgada eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanmaların neden olduğu, belde kas gerginliğini tetiklenmesiyle bozuk yürüyüş ve duruş bozukluğu ile ciddi bel ağrılarının oluştuğu gözlenmektedir. Erken dönemlerde, skolyoz ilerlemeden belli büyüklükte kalırsa hayatı hiç etkilememektedir. Eğer ciddi boyutlara varmış ise çocukta sakatlık hissi oluşturabilir. İleri skolyozlarda , göğüs kafesinin daralması nedeniyle kalp ve akciğer sorunları da ortaya çıkabilmektedir.

Duruş bozukluğu için ne zaman tedbir alınmalıdır?

Duruş bozukluklarından en sık görüleni halk arasında kamburluk olarak da bilinen ve tıp dilinde kifoz veya skolyoz olarak ifade edilen duruş bozukluğudur. Skolyoz, çok kolay bir test ile tespit edilebilir. Bu uygulama 9-10 yaş grubu çocuklarda, ergenliğin sonuna dek 6 ayda bir tekrarlanarak yapılabilir. Özellikle bazı ülkelerde okullarda skolyoz taramaları yapılmaktadır. Bu testi anne-babalar evlerinde de çok kolay yapabilirler.
Çocuğunuzun kollarını da aşağıya sarkıtarak öne eğilmesini söyleyerek, eğildiği zaman baş tarafından yada kalçalar tarafından sırtına bakınız. Eğer sırt simetrik ise skolyoz olması ihtimali çok düşüktür. Eğer sağ ve sol arasında birkaç milimetreden fazla fark varsa, o zaman skolyozdan şüphelenip mutlaka bir fizyoterapist ve doktora başvurmak gerekir.

Düzenli yapılacak fizyoterapi egzersizleri ve postür eğitimi çocuklar çok sağlıklı bir omurgaya sahip olabilir. Sağlıklı bir vücudun temelleri çocuklukta atılır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Düzgün Duruş: Postür Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
► Çocuklarda Tik Bozuklukları Dr.Serdar ALPASLAN
► Duygudurum Bozuklukları Dr.Yusuf KALA
► Yeme Bozuklukları Dr.Nüket İSİTEN
► Kişilik Bozuklukları Dr.Serhat İPEKÇİ
► Uyku Bozuklukları Prof.Dr.Aylin ERTEKİN YAZICI
► Anksiyete Bozuklukları Prof.Dr.Aylin ERTEKİN YAZICI
► Kişilik Bozuklukları Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Duruş ve Yürüyüş Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:51
Top