2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çekiç Parmak Tedavisi
YAZI #6541 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Parmak ucunun veya başparmağın kuvvetli bir şekilde esnetilmesi durumunda çekiç parmağı hasarı oluşur. Kuvvet, parmak ucu eklemini düzelten tendonun yaralanmasına neden olur. Beyzbol parmağı yaralanmasına da beyzbol sporunun sakatlanması olarak da atıfta bulunulur, çünkü genellikle beyzbol oyuncuları arasında yaygın bir durumdur.

Çekiç parmağı yaralanması, ağrı ve şişlik ile beraber hareket kaybına neden olur. Çoğu parmak yaralanması, splint ile tedavi edilir. Kırık veya malalignasyon durumunda cerrahi operasyon gerekebilir.

ÇEKİÇ PARMAĞI NEDEN OLUR?

Parmak ucunun veya başparmağın kuvvetli şekilde bükülmesi neticesinde bir parmak parmağı hasarı oluşur. Kuvvet, distal falanksa bağlı ekstansör tendonunu yırtar. Bu spor sırasında, (beyzbol veya basketbol) gibi olabilir. Kuvvet yeterince büyükse, tendon sağlam kalabilir ancak küçük bir kemik parçası falanksa bağlandığı yerden kopabilir. Buna avülsiyon kırığı denir. Ekstensor tendonunun kesilmesi de çekiç parmağına neden olabilir.

Tedavisi Nasıldır ? ÇEKİÇ PARMAK TEDAVİSİ

Cerrahi olmayan tedavi

Çekiç parmak yaralanmalarının çoğunluğu ameliyatsız tedavi edilebilir. Buz huygulanmalı, yükseltilmeli ve fizyoterapiye başlanmalıdır. Çekiç parmaklar için birçok farklı atel çeşidi vardır. Amaç parmak ucunu tendon iyileşene kadar düz tutmaktır. Çoğu zaman, bir atel sekiz hafta boyunca kullanılır. Gelecek üç ila dört hafta boyunca, çoğu hasta kademeli olarak ateli daha az sıklıkta kullanmaya başlar. Parmak genellikle bu tedavi ile kabul edilebilir fonksiyon ve görünüm kazanır.
Cerrahi Tedavi

Hasta cerrahi olmuşsa hekimin ve fizyoterapistin kontrolünde uygun süre sonra terapiye başlanmalıdır .

Çocuklarda, çekiç parmağı yaralanmaları kemik büyümesini kontrol eden kıkırdağı içerebilir. Doktor bu yaralanmayı çocuklarda dikkatle değerlendirmeli ve tedavi etmelidir, böylece parmakta bodurlaşma veya deforme olmayacaktır.

Çekiç parmak deformitesinde komplikasyonlar nedir?

Hastaların ortez kullanımına uyumsuzluğu, kesilerin ihmal edilmesi, cerrahi tamir edilmiş hastalarda erken hareket başlanması yada yeterli müdahaleye ragmen parmakta kalıcı düşüklük olabilir.

Ayrıca ihmal edilmiş tetik parmak deformitelerinde parmakların orta boğumu (Proksimal İnterfalangeal Eklem) yukarıya doğru kıvrılır. Bu durumda parmakta kuğu boynu deformitesi oluşur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Mallet Finger (Pençe Parmak) Op.Dr.Selim MUĞRABİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çekiç Parmak Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:18
Top