2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayak Bileği Burkulması, Bağ Kopmaları, Kıkırdak ve Kemik Yaralanmaları
YAZI #6542 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Geçici bir problem olarak algılanan ayak bileği burkulmaları, özellikle sık tekrarlaması durumunda kemikte ödem oluşumundan, kırıklara pek çok hasara sebep olabilir.

Ayak Bileği Burkulmalarını Önemseyin

Ayak burkulması günlük yaşamda ve spor yaralanmalarında çok sık görülür. Ayak burkulması sonucu ayak bileğinde bulunan bağlar kopabilir (rüptür). Ciddi ayak burkulmalarından sonra hastalar mutlaka gerekli tedavi protokollerini uygulamalı. Bir uzmandan destek almalıdırlar. Ağrının azalması ayak bileğinin iyileştiği anlamına gelmez. Tedavi edilmeyen burkulmalar kişide uzun vadede ciddi problemler yaratır. Tedavi almayan kişilerin ayak bilekleri daha gevşek ,kasları daha zayıftır ,burkulan ayak daha çabuk üşür ve daha kolay tekrar burkulur. İlerleyen zamanlarda ayak bileğinde lezyonlar ve artrozlar mutlaka görülür.

Ayak Bileği Burkulduğunda Ne Yapmalıyız?

Burkulan ayağımıza yük vermekten kaçınmalıyız.

2- Ayak parmaklarımızdan başlayarak ayak bileğimizin üstüne kadar çok sıkmadan elastik bandaj sarmalıyız.
3- Uzmana başvurana kadar saat başı 5 dakika bandaj üzerinden buz torbası uygulayabiliriz.
4- Mümkünse ayağımızı kalp hizasından yukarıda tutmalıyız.
5- Temel ihtiyaçlarımız dışında ayağa kalkıp dolaşmaktan kaçınmalıyız.
6- Yaralanma sonrası erken dönemde masaj ve sıcak uygulamalarından uzak durmalıyız

Ayak Bileği Burkulmaları Ne Gibi Sorunlara Yol Açabilir?

Ayak bileği burkulmalarında ilk müdahalenin ardından iyileşme sağlanamazsa bağ zorlanması, bağ yırtılması, yumuşak dokularda ödem oluşması, kırık, eklem gevşekliği, kıkırdak yaralanması ve kemik ödemi gibi sorunlarla olabilir.



Ayak burkulması ve bununla ilişkili bağ ve kıkırdak yaralanmaları FAZ bazında değerlendirilir.

FAZ 1: Bağlarda kopma olmaz, ancak esneme görülür, bağ çevresinde ödem oluşur. Tedavide hastanın ayağına elastik bandaj sarılır, istirahat etmesi önerilir. Ayak bileğini kalp seviyesinden yukarı kaldırarak 48 saat istirahat verilir. Buz uygulaması yapılır ve uygulama iki gün süresince iki saatte bir 15 dakika tekrarlanır.



Evre 2: Bağlar kısmi olarak yırtılır. Muayenede ayak bileğinde gevşeklik tespit edilir. Tedavide yaralanmasının derecesine göre kısmi olarak alçı- atel veya özel ayak bileklikleri kullanılabilir. Bu sayede hastanın ayak bileği hareketsiz bırakılarak bağların iyileşmesi hızlandırılır. Fizyoterapi, ödem çözücü ve ağrı kesici ilaçlar verilir. İyileşme süresi 3-6 haftayı bulur.



Evre 3: Bağ kopmuştur. Kopan bağın cerrahi olarak tamir edilmesi ya da başka yerden bağ nakledilmesi gerekir. İyileşme uzun sürer. Cerrahi sonrası fizik tedavi iyileşmenin tamamlanması için şarttır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Ayak Bileği Burkulması Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısı Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Şeker Hastalarında Ayak Yaraları (Diyabetik Ayak) Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Dizde Kıkırdak Problemleri Op.Dr.Selim MUĞRABİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ayak Bileği Burkulması, Bağ Kopmaları, Kıkırdak ve Kemik Yaralanmaları' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:58
Top