2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sert Dirsek Nedir ?
YAZI #6546 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Dirsek ekleminin fonksiyonlarını yerine getiremeyecek tarzda hareket kaybıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Günlük hayatımızda dirsek fonksiyonları önem taşımaktadır. Çeşitli nedenler sonrası dirsek eklemini hareket ettiremeyen kişilerde oldukça ciddi fonksiyonel kayıp oluşmaktadır.

Hastalar, ellerini ağızlarına götürememekte, dişlerini fırçalayamamakta, saçını tarayamamakta, günlük bakımını yapamamakta ve hareket kaybı nedeniyle psikolojik olarak da kendilerini oldukça rahatsız hissetmektedirler.

Sert dirsek oluş nedenleri?

Sert dirsek, oluş mekanizması çok çeşitlidir. En sık, dirsek ekleminin herhangi bir bölümünde gelişen kırık sonrası ortaya çıkabilir. Dirsek kırığı sonrası konservatif tedavi (cerrahi olmayan) uygulanan ve dirsek eklemleri uzun süre tespit altında kalan (alçılı tespitler) hastalarda gelişme ihtimali fazladır. Ayrıca dirsek kırığı sonrası cerrahi tedavi uygulanan hastalarda da özellikle erken hareket verilmediği takdirde oluşma riski artar.

Kafa travması geçirmiş ve yoğun bakımda kalmış hastalarda nedeni tam açıklanamayacak şekilde olmak üzere dirsek kırığı olmaksızın da sert dirsek gelişme ihtimali yüksektir. Ayrıca yanık sonrası dirsek ekleminde hareket kısıtlılığı gelişen oldukça fazla hasta bulunmaktadır.

Çocuklarda gelişme riski, erişkinlere göre daha azdır. Sertlik derecesine göre hastanın fonksiyonları etkilenir.

SERT DİRSEK ÖNLENEBİLİR Mİ ?

Sert dirsek gelişimini bazı vakalarda önleyebilmek mümkündür. Dirsek eklemi, hareketsizliğe en duyarlı eklemlerden biridir. Aynı omuz ekleminde olduğu gibi, uzun süre hareket ettirilmediği takdirde sertleşebilir. Bundan dolayı basit dirsek travmalarında hastanın ağrı şikayetleri geçtikten sonra dirsek eklemine hareket verilmesi, gelişebilecek sertliği önleyebilecektir. Ciddi dirsek kırıkları sonrası yapılan ameliyatlarla, dirsek ekleminin mümkün olduğu kadar fazla stabilitesine çalışılır. Amaç, kırıkların stabil olduğu, hareket etmediği bir dirsek eklemi elde etmek ve erkenden dirsek eklem fonksiyonlarına başlayabilmektir.

Yapılan ameliyatlar sonra erken dirsek hareketlerine başlanılmaması, değişik derecelerde olmak üzere dirsek eklem hareket kaybına yol açabilir. Ameliyat sonrası erken fizik tedaviye başalamak önemlidir. Ancak fizik tedavinin tamamen ehil ellerde yapılması gerekmektedir. Ekleme nazik olmadan yapılan zorlamalı hareketler, yarardan çok zarar ortaya çıkarabilmektedir
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sert Dirsek Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:44
Top