2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bankart Lezyonu (Tekrarlayan Omuz Çıkıkları )
YAZI #6548 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Bankart Lezyonu ve Tedavisi

Omuz çıkıklarının ilk kez görülmeleri genellikle büyük travmalar ile gerçekleşmektedir. Eğer bu çıkıklar sonrasında kişiler yeterli ve gerekli tedaviyi görmemişlerse, ikinci ve üçüncü çıkıkları yaşamaları şaşırtıcı şekilde kolay olabilir. Özellikle ilk omuz çıkığı, 20 yaş altında yaşandıysa yeniden çıkık yaşama olasılığı %80’in üzerindedir. İşte bu tekrarlayan omuz çıkıkları, bankart lezyonu olarak ifade edilmektedir.

.Tekrarlayan Çıkık Tipleri Nelerdir?

Travmatik Çıkıklar: Bu çıkık tipi; ilk kez düşme, çarpma ya da trafik kazası gibi önemli bir travma sonucu oluşmuştur ve labrum adı verilen omuz destek kıkırdağının yırtığı ile görülmektedir.

Atravmatik Çıkıklar: Bu çıkıklar, günlük hareketler sonucu zorlamalar ile oluşurlar ve genellikle iki omuzda birden görülürler. Bu tip çıkıkların tedavisi için öncelikle fizik tedavi yöntemi uygulanır. Atravmatik omuz çıkığı yaşayan hastaların omzu çok kolay yerinden çıkar ve tekrar girer. Ancak fizik tedavinin etkili olmadığı durumlarda, cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

İstemli Çıkıklar: Bu tip çıkıklarda hastalar kendi omuzlarını istemli olarak çıkarıp yerleştirebilirler. Ancak hastalar bundan kaçınmalı ve tedavi olmalıdırlar. Bu çıkıklarda fizik tedavi uygulanabildiği gibi, cerrahi yöntemlere de başvurulabilir.

TANI NASIL KONUR ?

Tekrarlayan çıkıklar omuz ekleminde bozulma ve kireçlenmelere neden olurken omuz çevresi kas ve tendonlarda kalıcı hasarlar oluşturabilir. Ayrıca beklenmeyen zamanlarda oluşan omuz çıkıkları ek sakatlıklara da neden olur. Bankart lezyonun tanısı fizik muayene, çıkık öyküsü ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinin yardımı ile konur.


HASTALIK ÖYKÜSÜ

Travmatik çıkıklarda düşme, çarpma ve trafik kazası gibi ciddi travma öyküleri vardır ve bu sebeple ortaya çıkan çıkıklarda labrum yırtığıda gözlenir. Kesinlikle cerrahiye gitmesi gerekir. Atravmatik çıkıklarda ise travma öyküsü yoktur, omuz ani veya tekrarlayan zorlayıcı hareketler nedeni ile disloke olmuştur. Bu tip çıkıklarda fizik tedavi ile anlamlı iyileşme sağlanabilmektedir, bu grup hastaların çok az bir kesimi tedaviye cevap vermeyerek cerrahiye gider.
Cerrahi müdahale de hekimler atroskobik yöntem kullanarak kemiğe taktıkları özel vidalara labrumun yırtık olan kısmını diker ve o noktayı tekrar stabil hale getirirler. Bazı durumlarda eklem kapsülü de daraltılır.
Tedavi Nasıldır ?

Hekim cerrahiye karar vermemişse hasta mutlaka fizyoterapi almalıdır. Kolu içeride tutan kasların iyice güçlendirilmesi sağlanarak omuz çıkıklarının önüne geçilmektedir.Hasta bu rahatsızlık nedeniyle cerrahi geçirmişse cerrahi sonrası fizyoterapistler eşliğinde rehabilitasyon programına alınırlar. Kol 4 hafta askıda kalır, kolun askıda olduğu dönemde omuz sallama egzersizleri verilir. 4-6 haftalar arasında pasif hareketlerin yanı sıra bazı aktif hareketlere de izin verilir. 6-10 haftalar arasında hastalar bir çok günlük hareketi yapabilir, fizik tedavide hastaların hareket yeteneğinin artırılması hedeflenir.10-12 haftalarda fırlatma hareketi dışında tüm hareketlere, 12-16 haftalar arasında tüm hareketlere izin verilir. 16 haftadan sonra bazı sporlara, 6 aydan sonrada basketbol gibi aşırı kol hareketi gerektiren spora dönüş gerçekleşir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Donuk Omuz ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Fzt.Vedat ÜLKER
► Omuz Ağrısı ve Nedenleri Fzt.Sema DANIŞIK
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Omuz Ağrısı ve Fizyoterapi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Yeşim GÜREL
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bankart Lezyonu (Tekrarlayan Omuz Çıkıkları )' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:24
Top