2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Omurgada Kanal Daralması Problemi
YAZI #6549 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Omurgamızın bel bölgesindeki omurlar arasında, hareket ve yük taşımaya imkan sağlayan ‘disk’ adı verilen yapılar bulunur.

Omurlar, diskler ve arkada birleşen omur kemikleri arasında ise, içeresinden omurilik ve bacaklara giden sinirlerin geçtiği omurilik kanalı yer alır.

Omurları birbirine bağlayan bağlar ve omurlar arasındaki eklemler yaşlanmaya bağlı olarak oluşan kireçlenmelerle kalınlaşmaktadır. İlerleyen yaşla, omurlar arasındaki diskler de süngerimsi yapılarını kaybederek daha az su içermeye başlarlar. Bu olay disk yüksekliğinin azalmasına ve sertleşen diskin spinal kanala (omurilik kanalına) doğru bombeleşmesine sebep olur.

Yine vücut tarafından omurga hareketini kısıtlamak amacı ile oluşturulan osteofit adını verdiğimiz kemik çıkıntılar da sinirleri sıkıştırır. Tüm bu değişiklikler omurilik kanalının daralması ile sonuçlanır ve bu durum "spinal stenoz" ya da "dar kanal" olarak adlandırılır.

Belirtiler nelerdir ?

Dar kanal hastalığının belirtileri kişiden kişiye ve hastalığın seyrine göre değişiklik gösterebilir. Rahatsızlığın temel belirtileri arasında bel ve sırt bölgesinde ağrı, uyuşma, his kaybı yer almaktadır. Ayrıca bacaklarda meydana gelen kramplar, ağrı, güç kaybı ve uyuşukluk hissi de dar kanal hastalığı belirtilerindendir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde idrar kaçırma ve cinsel güçte azalma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Belde dar kanal hastalığı olan kişiler öne eğilmek veya oturmak gibi bölgedeki basıyı azaltacak hareketlerle rahatlama sağlar. Bu nedenle belirli bir süre yürüyen ve yürürken bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, hissizlik veya güç kaybı şikayeti olan kişiler bir süre oturduktan sonra yürümeye devam edebiliyorsa bu oldukça belirgin bir dar kanal hastalığı belirtisidir. Kişinin yürüyebildiği mesafe ne kadar az olursa hastalığın o kadar çok ilerlediği söylenebilir.

TEDAVİSİ NASILDIR ?

Dar omurga kanalı hastalığı öncelikle FİZİK TEDAVİ, ağrı kesiciler ve bele yapılan enjeksiyonlar ile tedavi edilmeye çalışılır. Hastalık çok ilerlememişse genelde fizik tedavi ile hastalık kontrol altından tutulabilir ve gerileyebilir.Bu yöntemlerin başarısız kaldığı durumlarda tek seçenek omurga kanalını cerrahi olarak genişletmektir. Şikâyet oluşturan dar omurilik kanalına yapılan cerrahi tedavinin amacı; omurilik ve buradan çıkan sinirlerin sıkışıklığını giderirken, birçok anatomik yapıyı ve bel omurgasının biyomekanik fonksiyonunu (yük taşıyabilme ve hareket edebilme) korumaktır. Ameliyattan sonra doktorun belirleyeceği süre istirahat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci başlamalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Omurgada Kanal Daralması Fzt.Vedat ÜLKER
► Lomber Dar Kanal (Omurga Kanal Darlığı) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Genital Kanal Enfeksiyonları Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Omurgada Kanal Daralması Problemi' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:59
Top