2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kamburluk Sorunundan Kurtulabilirsiniz !
YAZI #6559 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Kamburluk; tıp dilinde ‘’kifoz’’ olarak adlandırılan sırtın eğrilmesi ve öne doğru bükülmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Sırt ve bel kaslarında ortaya çıkan zayıflama ve gevşeme nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Görünüm açısından oldukça önemli bir sorun yaratan kifoz; doğuştan veya sonradan ortaya çıkabilir .Bu nedenle ona göre gelişimi takip edilerek bir dizi hareketle düzeltilmesi için tedavi oluşturulur.

Kifoz oluşması genel olarak fizyolojik olarak ortaya çıkan bir durumdur. Kifoz olan kişilerde genelde bel bölgeleri daha çukur durur. Ayakta durma pozisyonunda yan taraftan çekilen bir radyografide, 22 derece ile 50 derece arası bir açı değişimi olmaktadır. Bu da her iki derecede kifoz olması kişilerde normal bir ölçü olarak kabul edilmektedir.

Kambur (Kifoz) neden oluşur?

Kifoz genelde kötü postür yani duruş bozukluğundan kaynaklanır. Gün geçtikçe artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşam günümüzde çok fazla kişide kifozu ortaya çıkarmıştır.Özellikle ofis çalışanları (masa başı çalışan) ve telefon-tablet-bilgisayar kullanan kişilerde kifoz görülme oranı çok fazladır. Bazı sırt,boyun ,göğüs ve kalp ameliyatları sonrası da kifoz ortaya çıkabilmektedir.Az miktarda ise yapısal kifozlar vardır.SCHUERMANN kifozu yapısal kifozlara örnektir.

Yetişkinlerde Kifoz ve belirtileri nelerdir?

Yetişkinlerde, kemiklerin inceltici hastalık olan kemik erimesi, omurlarda, kifoz ile sonuçlanan, sıkışmaya bağlı kırıkların oluşması ile bağlantılı olabilir. Omurganın dejeneratif artriti de, omurgadaki kemiklerin ve disklerin durumunun kötüleşmesine neden olabilir. Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan kifoz hareketliliği kısıtlayarak düşme ve kırık oluşma riskini arttırır. Kifozun en net belirtisi öne doğru eğikliktir. Ancak bunun dışında da bazı belirtiler göstererek kifoza dair ipuçları verir. Bunlar;

Hafif ya da şiddetli sırt ağrısı

Boy uzunluğunun kemiklerin eğilmesi sonucunda azalıyor gibi görünmesi

Dik durmakta güçlük yaşamak ve ilerleyen zamanlarda zorluk derecesinin artması

Kaslarda yorgunluk hissetmek

Omurgada aşırı duyarlılık

Kilo kaybı

Huzursuzluk,halsizlik ve sebepsiz mutsuzluk

Kötü kozmetik görüntü ve orantısız vücut görüntüsü



Kifozda Tedavi

Uygun fizyoterapi ,manuel terapi ve egzersiz programıyla kifozların büyük bir kısmı ortadan kaldırılabilir. Cerrahi müdahele gerektirmeyen kifozda zaman kaybetmeden terapiye başklanması gerekmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Kifoz (Kamburluk) Prof.Dr.Necdet Şükrü ALTUN
► Kifoz (Kamburluk) Sorunları Fzt.Vedat ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kamburluk Sorunundan Kurtulabilirsiniz !' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:03
Top