2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Fıtığının Kalıcı Tedavisi Mümkün
YAZI #6561 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Bel Fıtığı, bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki yumuşak diskin şişerek veya yırtılarak, spinal kordu veya sinirleri sıkıştırmasıdır. Genellikle şiddetli bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrıyla ortaya çıkar.

Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

Bel ağrısı

Bacaklara vuran ağrılar

Ayaklarda uyuşma

Hareket kabiliyetinin kısıtlanması

Yürümede ve oturmada güçlük

Çabuk yorulma

İdrar tutamama

Denge kaybı

Cinsel disfonksiyon

Bunlardan sadece biri ,birkaçı veya hepsi birlikte olabilir.

Bel fıtığı teşhisi nasıl konur?

Hastalığın tanısında; fiziksel değerlendirme ,klinik muayene bulgularının yanı sıra, röntgen, MRI (Manyetik Rezonans), CT (Bilgisayarlı Tomografi) sıklıkla kullanılır. EMG dediğimiz sinirlerin elektro fizyolojik tetkiki gerekebilir. Tüm tetkik ve bulgular sonucunda ortaya çıkan tablo kişinin bel fıtığı hastası olup olmadığını ortaya koymaya yardımcı olur.

Bel fıtığından korunmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Bel fıtığına yakalanmamak için öncelikle kilo kontrolü ve egzersiz çok önemlidir.Düzenli basit bazı egzsersizler ve kilo kontrolü ile fıtığa yaklanma ihtimali çok düşüktür. Düzenli fizyoterapi egzersiz yapanlarda, özellikle bel ve karın kasları gelişmiş kişilerde bel fıtığı hastalığına çok daha az rastlanır. Çünkü vücudumuzun yükünü sadece omurga taşımaz. Karın kasları ile tüm sırt ve belde omurga boyunca uzanan kasların fonksiyonu da büyük önem taşır. Düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda kaslar yeterince güçlenmediği için, kasların taşıması gereken vücut ağırlığı da omurga üzerine dolayısıyla disklerin üzerine binerek, fıtıklaşmalarına neden olur.




Bel fıtığı teşhisi nasıl konur?

Hastalığın tanısında; klinik muayene bulgularının yanı sıra, röntgen, MRI (Manyetik Rezonans), CT (Bilgisayarlı Tomografi) sıklıkla kullanılır. EMG dediğimiz sinirlerin elektro fizyolojik tetkiki gerekebilir. Tüm tetkik ve bulgular sonucunda ortaya çıkan tablo kişinin bel fıtığı hastası olup olmadığını ortaya koymaya yardımcı olur.





Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılıyor?

Bel fıtığı teşhisi almış ve fizyoterapiste yönlendirilmişseniz manuel terapi,egzersiz terapisi ve kinezyolojik bantlama çalışmaları ile fıtığınızdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Ayrıca tedavi bittikten sonra postürünüze dikkat edip basit bazı egzersizleri düzenli yaparsanız fıtığınız tekrar etme ihtimali düşüktür..
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Fibromiyalji Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür? Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Kalıcı Zayıflama Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Yağ Enjeksiyonu ile Kalıcı Güzellik Op.Dr.Selahattin TULUNAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bel Fıtığının Kalıcı Tedavisi Mümkün' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:10
Top