2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyuncak Sayısı ve Çocuklar
YAZI #6566 © Yazan Uzm.Psk.Gamze SERİN | Yayın Mayıs 2020
Oyuncaklar çocukların fiziksel, zihinsel ve psikolojik gelişimlerini destekleyen ve geliştiren önemli araçlardır. Peki bu gelişimi sağlamak için her oyuncağı almalımıyız? Yada bu oyuncakları aldığımızda gelişimlerinin tamamlandığını düşünmeli miyiz? Her iki sorununda cevabı hayır. Ohio’daki Toledo Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre çocuğumuza çok sayıda oyuncak almak oynanan oyunun kalitesini düşürüyor. Çocuğun dikkati çok fazla oyuncağa dağılıyor ve yaratıcılık azalıyor. Oyuncak sayısı arttıkça oyunun süresi ve verimliliğinde azalma görülüyor. Sınırlı sayıda oyuncak ise hem bilişsel kapasiteyi arttırıyor hem de çocuğun yaratıcılığını geliştirmesine yardımcı oluyor. Çocuğunuza oyuncak alırken düşünmeniz gereken en önemli soru ise gerçekten ona ihtiyacı olup olmadığı. Dikkat edilmesi gereken oyuncak sayısının fazlalığı değil o oyuncakla gelen deneyimlerdir.
Çocuğumuza ne kadar oyuncak satın alırsak alalım hep daha fazlasını isteyecektir ve yeteri kadar oyuncağı olmadığından yakınacaktır. Oyuncakçının yanından geçerken ağlayarak daha fazlasını isteyen çocukları hepimiz görmüşüzdür. Bu karede asıl görmemiz gereken ise ailenin bu duruma nasıl yaklaştığı ve çocuğun istek sebepleridir. Çocuk kendisinde karşılanmayan duygusal ihtiyaçları nesneyle mi tamamlamak istiyor? Yoksa aile yaşadığı suçluluk duygusunu çocuğun bütün isteklerini yaparak mı bastırmaya çalışıyor. Çocuğumuz ısrarcı olduğunda aileler onlara çözüm olarak oyuncak almak yerine çocuğun o anki davranışındaki asıl ihtiyacının ne olduğunu anlaması gerekir. Şefkat, sevgi veya ilgi aslında ısrar ettiği şey olabilir. Duygusal ihtiyaçlar üzerinde yoğunlaşmamız problemin çözümünde yardımcı olacaktır. Unutmayın çocukların tabletteki oyunlar veya onlarca havalı oyuncaktan ziyade verimli geçirilen zaman ve ilgiye ihtiyaçları vardır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze SERİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gamze SERİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gamze SERİN'in Yazıları
► 0-2 Yaş Oyuncak Seçimi Psk.Selen Türkiş ELÇİ
► Oyuncak Seçimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Çocuk ve Oyuncak Psk.Dnş.Oya ŞENGEZENER
► Çocuğunuz İçin Oyuncak Seçimi Psk.Aylin AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Oyuncak Sayısı ve Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yapısal Aile Terapisi Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:44
Top