2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Hırsızlık ve Aşırma
YAZI #6569 © Yazan Uzm.Psk.Gamze SERİN | Yayın Mayıs 2020
Çocuklar ilk 6 yaşına kadar benmerkezci ve dürtüsel davranışlar sergilerler. Paylaşma, ait ve sahip olma kavramlarını henüz tam anlamıyla algılayamadıkları için 6 yaşına kadar bu bir davranış bozukluğu olarak görülmez. Okul öncesi çağda çocuklar sosyalleşme ve paylaşma gibi kavramları henüz bilmedikleri için herşeyin ona ait olması gerektiğini düşünür ve aşırma dediğimiz izinsiz alma davranışını gösterirler. Gittiği yerlerden oyuncak veya saklayabileceği hoşuna giden küçük eşyalar getirebilir. Bu durumla karşılaşıldığında ebeveynler yaptığı şeyin yanlış olduğunu ve sonuçlarının iyi olmayacağını uygun ve anlaşılır bir şekilde açıklamalıdır.
2 yaşındaki bir çocuk için birisinin bir şeye sahip olması anlaşılır bir kavram değildir. Herşeyin sahibinin kendisi olacağını zanneder. İstediği bir şey senin veya onun olamaz. Bu dönemde karşısının elinden zorla istediği ve dikkatini çeken şeyi alma, ağlayarak tutturma gibi davranışlarla karşılaşırız. Yavaş yavaş ait olma kavramını öğrendikçe izin almadan kullanmama veya almama kavramlarını öğrenir. En çok hırsızlığın görüldüğü dönem ise kreş ve okula başlama dönemindedir. Dikkatini ve ilgisini çeken bir çok değişik şeyle karşılaşır. Bu davranış hırsızlık amacıyla yapılmadığı ve çok sık yaşanmadığı sürece problem oluşturmaz ve aileden gelen doğru eğitimle geçer. Fakat bu durum daha ciddi bir hale geldiğinde ise nedenlerininde düşünülmesi gerekir. Sevgi eksikliği görülen çocuklarda bu durum sık sık yaşanır. Dikkat çekmek için yapıyor olabilir. Yeni kardeşi olmuş çocuklarda da kendince yarattığı bir ilgi yöntem olabilir. Aşırı mükemmelliyetçi, fazla baskı ve disiplin gösteren ailelerin çocuklarında da oldukça fazla görülebilir. Sosyoekonomik durumu kötü olan bir aileden gelen çocuk ise sosyal olarak kabul görmek ister ve eksiklerini bu şekilde tamamlamaya çalışıyor olabilir.
Böyle bir durumla karşılaşmamak için aileler küçük yaştan itibaren kişi mülkiyeti kavramlarını çocuklara aşılamalıdır. Çocuğa her istediğini almakta bu konu için bir çözüm değildir. Çocukta doyumsuzluk yaratılabilir ve her zaman daha fazlasını ister. En iyisini ve en pahalısını almak yerine en kullanışlı olanı en makul sayıda almak gerekir. Aileler bu durumu farkettiklerinde nedenlerini iyi analiz etmeli ve çözüm yollarını bu analizin sonucuna göre düşünmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze SERİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gamze SERİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gamze SERİN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Hırsızlık ve Aşırma' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yapısal Aile Terapisi Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:07
Top