2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayır Diyebilmek
YAZI #6581 © Yazan Uzm.Psk.Gamze TEZCAN | Yayın Haziran 2020
Hayır kelimesi günlük hayatımızda kullanmaktan kaçındığımız bir kelime haline gelmiş olabilir. Birçoğumuz tartışmaktan korktuğumuz için, karşı tarafı inciteceğimizi düşündüğümüz için bu kelimeyi kullanmamayı tercih edebiliriz. Söylediğimiz evet ve hayırların dengesini kuramadığımız zaman ise bu durum sorun haline gelmeye başlar.


Çocukluğumuzu düşündüğümüz zaman en kolay hayır diyebildiğimiz zamanların o zamanlar olduğunu hatırlarız. Ancak ailelerimize karşı gelmeyle başlayan bu süreç onların otoritelerini sarsmamak adına zamanla azaltılır. Çünkü bizden beklenen budur. Ebeveynlerimizin, öğretmenlerimizin veya bizden daha güç sahibi kişilere karşı gelmemiz gerektiği bize her defasında hatırlatılır. Bunun sonucunda cezalandırılmaktan korkar hale geliriz ve söylediğimiz o hayır kelimeleri azalmaya başlar. Çocuk söylediği hayırların daha az sevilme ve cezalandırılma nedeni olduğunu düşünmeye başlar. Bu durum onu yetişkin olduğu döneme kadar takip eder.


Aynı zamanda akranlarımız tarafından sevilmek bizim için büyük önem taşır. Bu bizim onaylandığımız ve o topluluğa dahil olduğumuz anlamına gelir. Etrafımızdaki insanlara hayır dememizin onlar tarafından sevilmeyeceğimize ve o topluluktan dışlanacağımıza işaret ettiğini düşünürüz.


Bunu yaparken gözden kaçırdığımız şey ise karşımızdaki insanların isteklerini istemeden yerine getirirken bizim ne hissettiğimizdir. Zaman geçtikçe istemediğimiz şeyleri yapmaya başlarız. Hayır diyemeyeceğimizi düşündüğümüz için kendimizi o kişilerle görüşmekten kaçınırken ya da yalan söylerken bulabiliriz. Bu da uzun vadede ilişkilerimize daha büyük zararlar verir. Örneğin iş arkadaşlarınız tarafından akşam yemeğine çağrıldınız. Ancak eve gidip dinlenmek istiyorsunuz. İş arkadaşlarınızla aranızın bozulmasını istemediğiniz için yemeğe gittiniz ama bütün gece surat astınız ve sohbete katılamadınız.Arkadaşlarınız sizde bir gariplik olduğunu farketti ve size sorular sormaya başladılar. Siz de başka şeyleri bahane ettiniz ancak gerçeği söylemediğiniz için kaygılandınız. Bu gerçekleşmesi çok imkansız bir durum değildir.


Hayır demeniz gereken durumlarda yaşanan duygu daha çok kaygıdır. Bu kaygıdan kaçınmak için kendimizce farklı yöntemler üretiriz. Burada yapmamız gereken hayır derken zorlanmamızın asıl nedenini keşfetmeye çalışmaktır. Ayrıca daha çok hayır demeye çalışma pratiği yapabilirsiniz.


Aşağıda kırıcı olmadan nasıl hayır diyeceğinizle ilgili örnekler bulabilirsiniz;


-Hayır, bugün gelemeyeceğim ama sorduğun için teşekkürler.

-Hayır, şu an çalışıyorum, saat 6' dan sonra müsait olabilirim.

-Hayır, üzgünüm sana yardımcı olmak isterim ancak vaktim çok az.


Başlarda söylemek her ne kadar zor olsa da zamanla hayır demenin o kadar zor olmadığını fark edeceksiniz ve rahatlayacaksınız. Kendi alanımızı korudukça yaşantımızdan en iyi doyumu alacağımızı unutmayalım.


Klinik Psikolog Gamze Tezcan
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze TEZCAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gamze TEZCAN
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gamze TEZCAN'ın Makale ve Yazıları
► Hayır Diyebilmek Psk.S.Berna EYGÜN
► Hayır Diyebilmek Psk.Gözde EMİK AKSOY
► " Hayır " Diyebilmek Psk.Sena TUNÇ
► Hayır Diyebilmek Mümkün Psk.Damla KANKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Hayır Diyebilmek' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygusal Yemeyi Anlamak Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:06
Top