2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yalnızlık Kalabalıklar İçinde: Yalnızlık / Yalnızlık İçinde: Yalnızlık
YAZI #6582 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN | Yayın Haziran 2020
Şiire, edebiyata, sanata, psikolojiye çokça konu olmuştur yalnızlık. İnsan, yaşamına devam ederken hep diğerinin geri bildirimine, sesine, sevgisine, dikkatine ve ilgisine ihtiyaç duyar. Kişinin kendini tanıması ve tanımlaması; başkaları ile kıyas edilerek oluşturulan tanımlamalardır.
Yalnızlık bir duygudur ve bu duyguyu değiştiren etraftaki kalabalıklar değil, kişinin o kalabalıklarla kurduğu etkileşimdir. Etrafımızda ne kadar çok insan olsa da, kurulan etkileşim yalnızlık duygusunu belirler. Duygusal olarak yalnızlığı tercih eden bireyler; çevrelerinde ne kadar çok insan olsa da her zaman yalnızlık duygusunu taşırlar. Selamlaşılan, günlük sohbetler edilen, yani yüzeysel ilişki kurulan herkesle zamanı paylaşmak mümkün. Ancak yalnızlık hissine iyi gelen ilişkiler daha derin kişisel paylaşımları ve duyguları barındıran ilişkilerdir. Günümüz koşullarında, kalabalıkların içinde kendini yalnız hisseden insan sayısının çokluğu dikkat çeker. Bireysel alan ihtiyacı ile tek başına kalarak kişinin kendine vakit ayırması iyileştiren, besleyen, iyi gelen bir yalnızlık tercihi iken; etrafında kalabalıklar varken yalnızlık hissetmek daha sarsıcı olabilmektedir.
Koşullar nedeniyle çevresinde ilişki kurabileceği insan olmaması ile fiziksel olarak yalnız kalan bireylerde ortaya çıkan yalnızlık duygusuyla başetme konusunda bir çok açıdan psikolojik dayanıklılığını gerektiren değişken ortaya çıkmaktadır. Uzun süre yalnız kalan kişi bir süre sonra insan ilişkilerinde kendini yetersiz hissedebilir, derin ilişkiler kurmakta zorlanabilir. Çevresinde diğer insanlardan yeterli ilgi, sevgi, değer alamadığı için kendisine dair gerçeklik algısında sarsıntılar yaşar. Çünkü diğer insanlardan alınan geri bildirimler insanın gerçeklikle bağlarını sağlamlaştırır. Hem fiziksel olarak yalnız kalmak hem de duygusal olarak yalnız hissetmek ruh sağlığını olumsuz etkiler. Böyle durumlarda umutsuzluk, korku, güvensizlik, yetersizlik, hissizlik gibi duygular fiziksel olarak bağışıklık sistemini de olumsuz etkiler. Her insanın hayatı algılayışı ve duygusal dayanıklılığı kişisel olduğu için, kronik yalnızlık duygusunun olumsuz etkileriyle baş etme tepkileri de farklı olmaktadır.
Unutmamak gerekir ki, fiziksel yalnızlık her zaman duygusal yalnızlığı beraberinde getirmez. Derin ve ait hissedilen ilişkilerin ardından gelen fiziksel yalnızlıklarda insan birlikteliklere olan umudunu kaybetmez ve fiziksel yalnızlığı ile baş edebilir.
Yalnızlık ve yakın ilişki.. İkisi de insan için vazgeçilmez gerçekliklerdir. Yakın ilişki, doğumdan itibaren bizim hayatta kalmamıza ve konumlanmamıza kaynaklık ederken; yalnızlık ise bireysel alanımızın hissedilmesini sağlayan, içe bakışı besleyen ve insanı güçlendiren bir kaynaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra KAHRAMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN'ın Makaleleri
► Yalnızlık Psk.Dila HOTLAR
► Yalnızlık Dr.Psk.Tayfun DOĞAN
► Yalnızlık Hissi Psk.Dilara ZEYBEK
► Yalnızlık Sendromu Psk.Namık ACAR
► Mobing ve Yalnızlık Erhan SARICA
► Ergen ve Yalnızlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Yalnızlık Psikolojisi Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
► Yaşam ve Yalnızlık Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Teknolojik Yalnızlık... Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yalnızlık Kalabalıklar İçinde: Yalnızlık / Yalnızlık İçinde: Yalnızlık' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne İşlevi Ekim 2020
► Baba İşlevi Ekim 2020
► Helikopter Anne Babalık Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:11
Top