2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınavlarımız
YAZI #6588 © Yazan Hilal BUĞAN | Yayın Haziran 2020
Sekizinci sınıf öğrencilerinin büyük çoğunluğunun aylarca çalışarak hazırlandığı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavını geride bıraktık.
Bu yıl çocuklarımız sadece sınav sorularıyla değil, ilk defa tecrübe ettiğimiz karantina süreciyle de imtihan oldular.
Sınava yönelik kaygılarla başlayan ilk dönemin ardından, ikinci dönemin ortalarına gelmeden ülkemizde de başlayan karantina günleriyle birlikte, hastalık kaygısıyla tanıştı çocuklarımız.
Her gün dünyada binlerce insanın covid-19 dolayısıyla öldüğü ve ölüm sayılarının televizyon başta olmak üzere tüm iletişim kanallarından duyurulduğu bir ortamda, korku ve panik denizini aşarak sınav hazırlık sürecine odaklanmaya çalıştılar.
Yirmi yaş altındaki grubun sokağa çıkma kısıtlaması, korkularının yanına yalnızlık ve can sıkıntısı duygularını da ekleyince, günler daha yavaş geçmeye başladı çocuklarımız için.
Sınav stresini arkadaş ortamlarında atmaya çalışan çoğu çocuğumuz için bu kısıtlama, sebebi anlaşılır fakat uygulaması gerçekten zor bir süreci beraberinde getirdi.
Odasında saatlerce ders çalışan veya çalışmaya çalışan; ders çalışmayı bıraktığı zamanlarda sık sık anne- babası tarafından uyarılan ve sıkıntısını dağıtmak için dışarı çıkma şansı da olmayan çocuklarımız, böyle bir döngü içinde aylarca evlerinde kaldılar.
Sadece öğrencilerim ve danışanlarım aracılığıyla değil, bu yıl sınava giren büyük oğlum aracılığıyla da çocuklarımızın imtihan sürecine yakından şahit oldum.
Çocuklarımızın sınavı bitti.
Ya bizim sınavımız?
…………………
Sınava hazırlık sürecinde, sekizinci sınıftaki oğlunu ders çalışmadığı gerekçesiyle döven anne-babalarımızın olduğu bir toplumda, her anne babanın kendi sınav sürecini de sorgulaması gerektiğini düşünüyorum.
Her anne baba, çocuğu için güzel bir gelecek hayali kurar ve bu hayali gerçekleştirebilmesi için çocuğuna elinden gelen desteği verir. Bununla birlikte anne babaların ne kadarı, gelecek kaygısıyla çocuklarının sınırlarını işgal etmeden hareket ediyor, sorusuna toplum olarak çok iyimser bir cevap verebileceğimizi düşünmüyorum.
…………………
Bir anne olarak zaman zaman aynı kaygılarla oğluma ‘daha fazla çalışmalısın’ mesajını verdim ve bu konuda oğlumdan aldığım tepkileri anlayışla karşılamaya çalıştım. Bu tepkileri yaşadığım bazı anlarda, tüm anne babaların da çocuğunun tepkisi ve ses tonunu doğru okuyabilmesi hayalini kurdum içimden…
………………
-O nasıl tavır? Saygısız!
-Hiç utanmıyor musun?
-Terbiyesizlik etme!
Ve buna benzer ünlem dolu cümleler, çocuğu sınava hazırlanan ailelerde sarf edilmedi ve her aile, çocuğuna bu zor günlerinde tüm anlayışı ve içtenliğiyle destek oldu.
Hayalim ve umudum bu yönde…
……………..

Önümüzdeki hafta üniversiteye giriş sınavı olacak ve iki sınav arasında sorum şu:
Çocuklarımız girdikleri sınavın sonucunu kısa süre içinde, puan olarak alacak. Bizim imtihanımızın sonucu, çocuğumuzda hangi duygu durumu olarak ortaya çıkacak?
Ne dersiniz?
     30 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hilal BUĞAN
Ankara
Biyoloji Öğretmeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hilal BUĞAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sınavlarımız' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Beyaz Haberlerim Var Haziran 2020
◊ Derslerin Nasıl? Haziran 2020
◊ Anne Olmak... Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:09
Top