2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav ve Sınav Öncesi Önerilerimiz
YAZI #6592 © Yazan Psk.Musa BALLI | Yayın Haziran 2020
Merhabalar,
Bu yazımızda siz öğrenciler ve öğrenci velilerine, sınav sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesiyle ilgili, sınav öncesi yapılası gerekenler konusunda birkaç öneride bulunmak istiyoruz.
Sınavdan birkaç gün öncesi mutlaka bina ziyaret edilmeli, binanın çevresinde öğrencimiz biraz dolaşmalı, mümkün ise dersliklere girilip sıralar kontrol edilmeli, sıralara oturarak bir süre beklenmelidir. Bu etkinlik, öğrencinin sınav ortamı ile ilgili kaygısını bir ölçüde azaltabilecektir.
Sınav yerine, öğrenci, en fazla bir yada iki kişi ile gitmeli, sınav sabahı öğrenciye baskı oluşturup, öğrenci üzerinde stresi arttıracak, kalabalık törensel faaliyetlerden uzak durulmasını önermekteyiz.
Sınav öncesi özellikle, sağlıklı bir solunum için öğrencilerin burun yolu açık olmalıdır. Çünkü sağlıklı olmayan bir solunum, öğrencilerde çabuk bir şekilde yorgunluk belirtileri göstermesine ve dolayısıyla da strestin armasına yol açabilir.
SINAV SABAHI NE YAPMALISINIZ?
Sınav sabahı hafif bir kahvaltı yapılması, öğrencinin her zamanki yediği yiyeceklerden oluşan bir menü en uygun olanıdır. Öğrencinin bünyesinin, sık karşılaşmadığı yiyeceklerden uzak durulmalıdır ki, sınav stresi ile mide sindirim rahatsızlığı ortaya çıkmasının önüne geçilmelidir. Kahvaltıda, yeşil çay, ada çayı, siyah çay gibi vücuttan sıvı salınımını (idrarı) yol açarak, tuvalet ihtiyacını arttıran, içeceklerden uzak durulmalıdır. Hatta sınav tarihi öncesinden, sınav saatlerini kapsayan, 2-3 saatlik tuvaletini tutma antrenmanları faydalı olabilecektir.
Eğer sınav esnasında tuvalet ihtiyacınızın gelmesi, sizi çok kaygılandırıyor ise, bol bir kıyafet giyip, yetişkin bezi kullanma seçeneğini de düşünebilirsiniz. Evet, bu sizi belki biraz sizi terletebilir ama tuvalet ihtiyacı korkusundan sizi kurtaracaktır.
SINAV SORULARINI NASIL ÇÖZMELİSİNİZ?
Sınav sorularına, önce hangi dersin sorularından başlanmalı en çok sorulan soruların başında yer almaktadır. Şu anda önümüzdeki temel yetenek testini gündemimize konu edecek olursak, TYT ‘nde cevaplanan her net doğrunun puan değeri 3,72 ile 3,2 arasında değişmektedir. Burada önemli olan sizin eğer önceden sistemli bir şekilde devam ettirdiğiniz bir yönteminiz yok ise, daha önceden yaptığınız denemelerinizde doğru oranı en yüksek olan dersten veya Türkçe dersinden başlamanızı önermekteyiz. Zira, Türkçe dersinin sorularının diğer derslere göre daha yüksek doğruluk oranında yanıtlandığı görülmüştür. Türkçe sorularının bir kısmını uzun olması, sona bırakılması durumunda, zamanında yetiştirme kaygısı yaşanmaması için, sınavın başında çözülmesi iyi bir seçenek olabilir.
Sınavlarda, öğrencilerin başarı durumları konusunda yeterli dağılım sağlanabilmesi için, soruların zorluk dereceleri birbirlerinden oldukça farklı olması bilinen bir bilgidir. Soruların bir kısmı çok kolay, bir kısmı da çok zor olarak ve harmanlanmış şekilde karşınıza çıkacaktır. Bu yüzden soruları çözmeye başladığınızda, belki de ilk başta çok zor bir soru ile karşılaşabilirsiniz, böyle bir durum olursa ki, büyük bir ihtimal olacaktır, o sorularda fazla vakit harcamayıp, çözemediğiniz sorunun önüne çizgi gibi bir işaret koyup, hemen diğer soruya geçmenizi öneririz. O dersin sorularını bitirdiğinizde ya da diğer soruları çözdüğünüzde geri dönüp, o çözmekte zorlandığınız sorulara tekrardan bakmanız doğru olacaktır. Çünkü, eğer bir soruda takılıp kalırsanız, o çözmekte zorlandığınız soru, size geçmişte benzer şekilde çözmekte zorlandığınız ve size kendinizi yetersiz hissettiren durumları anımsatıp, sizi başarısız olacağınız korkusuyla yüz yüze bırakabilecektir. Böyle bir durumda daha sınavın başında kaygınızı arttırıp, motivasyonunuzu kötü yönde etkileyebilecektir. Burada dikkat edilecek olan bir başka hususta, bazı sorular aşırı kolay olarak karşınıza çıkabileceğidir. Böyle durumlarda da özellikle denemelerde zor sorulara alışkın olan bazı öğrenciler, bu duruma anlam vermekte zorlanmakta, yanlış cevaplayabilmektedir, oysaki bu durum sınav amacına göre gayet olağandır.
Özellikle sözel sorularda, soruyla ilgili metni okumadan önce, soru cümlesinin olduğu kısmı okumanız yararlı olacaktır. Soru cümlesinin olduğu kısmı okumanız, metin içinde nelere dikkat edip neyi aramanız gerektiği hakkında size önceden bilgi verecektir. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse, örneğin, bir odaya girdiniz, bütün eşyaları kontrol ettiniz ve sonra size dediler ki odada telefon var mı idi? Ama siz başta, telefon arama gerektiğini biliyor olsa idiniz, telefona odaklanıp, daha hızlı ve doğru sonuç alma şansınız artacaktır.
Sorularda, soru köklerinin ve önemli yerlerin, dikkat etmek amaçlı altı çizilebilir. Ancak bazı öğrenciler, okuduğu tüm soruların altını çizme gibi bir alışkanlıkları vardır. Tüm okuduklarınızın altını çizmeniz sizi yavaşlatacaktır, çünkü gözünüz kaleminizden daha hızlıdır. Ayrıca, tüm sorunun altını çizerseniz, soruda dikkat emeniz gereken yer ile ilgili karmaşa yaşamanız da kaçınılmazdır.
Cevapların cevap kağıdına kodlanması en sona bırakılmamalıdır. Böyle bir durumda cevap kağıdında işaretleri kaydırma olasılığımız ve zamanında yetiştireme korkumuz artar. Soruyu çözer çözmez işaretleme yapmak da vakit kaybı olabilmektedir. Biz burada 10 ar 10 ar ya da bir soru kitapçığının bir yüzündeki soruları yanıtladıktan sonra, yanıtların cevap kağıdına işaretlenmesini önermekteyiz. Aynı zamanda bu şekilde, dikkatimiz kısa bir süreliğine, sorulardan uzaklaşacak ve kısa bir dinlenme molası da vermiş olacağız.
Soruları bitirmiş olsanız bile erkenden sınavdan çıkmanızı her ihtimale karşı önermemekte, sürenin sonuna kadar salonda kalmanız en doğru olan davranış olacaktır.
Sizlere bu ve diğer konularda her zaman destek olmak için varız. İstediğiniz zaman Psikolog Musa Ballı’dan bilgi alabilirsiniz. Başarılar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Musa BALLI Fotoğraf
Psk.Musa BALLI
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Musa BALLI'nın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav ve Sınav Öncesi Önerilerimiz' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Duygusu ve İşlevselliği ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
◊ Psikoterapi Nedir Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:46
Top