2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emeklerim Boşa mı Gitti?
YAZI #6608 © Yazan Hilal BUĞAN | Yayın Temmuz 2020
Önce 2020 LGS’yi ardından da 2020 YKS’yi geride bıraktık.
Sınavlarda sorulan soruların cevapları açıklandıktan sonra çoğu öğrenci büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Yıl boyu sınava odaklanıp sıkı bir şekilde ders çalışan ve soru çözen öğrenciler, beklediklerinden daha fazla sayıda yanlış cevapla karşılaştıklarında genellikle aynı tepkiyi verdiler:
Emeklerim boşa gitti…
………….
Bu cümleyi kuran öğrencilerimden birinin sınav hazırlık sürecini analiz ettiğim zaman, gerçekten de zamanının çoğunu verimli bir şekilde ders çalışarak ve kaliteli sorular çözerek geçirdiğini görüyorum.
Bu noktada öğrencime şunu soruyorum:
Tüm bu çalışmalar yalnızca sınav anı için miydi; lise, üniversite ve sonrasındaki süreçte de bu çalışmaların getirdiği altyapıdan yararlanacak mı?
Farkındalıkla ders çalışan her öğrenci, çalışma sürecinin yalnızca bir ana yönelik olmadığını ve bu çalışmalarının, hayatları boyunca kendilerine yol arkadaşlığı yapacağını biliyor aslında.
Öyleyse bu sitem neden?
Hem sınav süreci hem de karantina günleriyle aynı anda güçlü bir şekilde baş etmeye çalışan öğrencilerin ‘yoruldum’ deme şekli olabilir mi?
Bence evet…
Hatta bas bas bağırarak söyleseler bile yeri olacak büyüklükte bir yorgunluğu sadece bir cümleye veya siteme sığdırabilmek de onların olgunluğu diye düşünüyorum…
…………
Özellikle LGS sınavına hazırlanan öğrencilerin tam da ergenlik dönemi sancılarının yoğun olduğu bir zaman diliminde böyle zorlu bir sınavla karşı karşıya kalmaları başlı başına üzücü bir durum.
Bir yandan içlerinde yaşadıkları şeylere anlam vermeye ve nereye doğru gittiklerini fark etmeye çalışırken, diğer yandan da bilişsel anlamda kendilerini çok zorlayan konu ve soruları anlamaya ve derslerinde ‘başarılı’ olmaya çalışan öğrenciler, çocuklarımız…
Anne babalar açısından belki de düğümün çözüleceği nokta burası: Akademik anlamda ciddi başarı beklentilerimizin olduğu, yetişkinliğe doğru adım atmaya çalışan bu kafası karışmış ‘öğrenci’ grubu, bizim çocuklarımız…
Hangi yaşta olursa olsun anne babasının koşulsuz sevgi ve desteğine ihtiyacı olan yavrularımız yani…
Sınav hazırlık süreçlerinde bu önemli noktayı yakalayan anne babaların olduğu evlerde bu sürecin daha sağlıklı ve rahat geçtiğine inanıyorum…
……….
‘Emeklerim boşa gitti’ cümlesinin akademik tarafını da biraz daha irdeleyecek olursak, hiçbir emeğin boşa gitmeyeceği temel gerçeği bir yana; çocuklarımız sitem duygusundan sıyrıldığı zaman bu gerçeği kendilerinin de zaman zaman dile getirdiklerini görebiliriz.
MEB müfredatında konular sarmal bir şekilde ilerlediği için öğrendiği her konu öğrencinin karşısına her yıl yeni bilgiler eklenerek tekrar çıkıyor.
Yıl içinde karşılaştığı konuları tam olarak anlayabilmesi ve yorumlayabilmesi, çoğunlukla öğrencinin o konudaki eski bilgilerine zihinsel olarak ulaşabilmesi ve bir bütünlük oluşturabilmesine bağlı.
Dolayısıyla öğrendiği her bilgi, onu bir sonraki yılında da destekleyecek temeli oluşturuyor ve öğrenci bu bilgiye ne kadar sahip çıkarsa o kadar güçlü bir şekilde yol alıyor.
Çünkü öğrenmek bir süreç işi…
Öğrenilen her bilgi, puzzle parçası gibi bir işleve sahip ve zihinde doğru yere yerleştirildiği zaman mantık bağlamı yoluyla kalıcı öğrenme gerçekleşiyor.
Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için ise durum daha çok heyecan verici.
Çünkü hangi alanda ilerlemek isterse istesin, öğrendiği her bilginin ona bir derinlik kazandıracağını ve farklı bakış açısına zemin hazırlayacağını fark ettiği zaman, mucize gerçekleşiyor…
Öğrenci, başarı basamaklarını bazen üçer beşer tırmanıyor.
Emekler boşa gitmiyor.
Hiçbir zaman…
Bu cümleyi bir sitem ifadesi olarak kabul etmek?
Yıl boyu o kadar yorgunluk yaşamış çocuğumuzun bu kadar lüksü olmasın mı😊
     25 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hilal BUĞAN
Ankara
Biyoloji Öğretmeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hilal BUĞAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emeklerim Boşa mı Gitti?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Beyaz Haberlerim Var Haziran 2020
◊ Sınavlarımız Haziran 2020
◊ Derslerin Nasıl? Haziran 2020
◊ Anne Olmak... Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top