2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ebeveynlerini Kaybeden Çocuklar
YAZI #6615 © Yazan Psk.Samet ÇOBAN | Yayın Temmuz 2020
Ölüm tüm canlıların yaşadığı, kaçınılmaz olan gerçeklerden biridir. Biyolojik pencereden ölümü değerlendirdiğimizde bedenin ya da yapının yaşamsal faaliyetini kaybetmesi olduğu görülürken özellikle zihinsel beceri kapasitesi yüksek tür olan insanlarda diğer canlılardan farklı olarak ölüm kavramı üzerine birçok faktörün eşlik ettiği görülür.
Ölüm sürecinde kişinin yaşadığı kayıp ve bunun doğal sonucu olan yas birçok yetişkini derinden sarsar. Bu konu yetişkinlerin bile hayata adapte olmasını zorlaştırırken çocukların penceresinden değerlendirildiğinde, çocuk ölüm kavramı ile kendisini bir karmaşa içerisinde bulur.
Peki, çocuğun yas sürecini daha sağlıklı geçirmesi için ne yapılabilir?
En temel nokta çocuğun yas sürecini yaşına uygun ve anlamlı şekilde yaşamasıdır. Ebeveyn ya da diğer insanların ölümünün üzerinden zaman geçmesini beklemek çocuğun kaygısını ve karmaşasını daha da attırır. Belirli bir süre geçtikten sonra alınan haber çocuğun diğer bakım verenlere karşı güven duygusunu da sarsmaktadır. Ölüm haberi makul bir biçimde, en kısa zamanda, çocuğun yaşına uygun şekilde anlatılmalıdır.
Kayıp haberi çocuğun kendini güvende hissettiği bir yerde, güvendiği bir kişi tarafından verilmelidir. Çocuğa ölüm haberi verilmeden önce “Sana üzücü bir haber vermem gerekiyor” gibi bir cümle ile giriş yapılmalıdır. Somut ve net bir biçimde ölüm haberi “Öldü” ve “Vefat etti” gibi basit cümlelerle; sebebe vurgu yapılarak açıklanmalıdır. Ölüm eğer bir hastalık sonucunda gerçekleştiyse çocuğa çok hastaydı ve öldü diyebiliriz. Eğer soru sormaya devam ediyorsa ölen kişinin artık görmeyeceği, duymayacağı, nefes alıp veremeyeceği ve bedeninin toprağın altında kalacağı çocuğa anlatılmalıdır.
Ölümü açıklarken “Cennete gitti” , “Uykuya daldı” , “Allah yanına aldı” gibi çocuğun anlamlandıramayacağı soyut ve eksik bilgiler çocuğun kaygısını ve kafa karışıklığını daha çok arttırabilir. Çocuk, bu gibi söylemlerin ardından Allah’a karşı olumsuz duygular ve uyuma gibi eyleme olumsuz tutum geliştirebilir. Özellikle çocuklarımız için 11 yaşına kadar olan dönem Piaget’in ifadesiyle somut işlemler dönemidir. Bu dönemde çocuk gördüğü kavradığı şeyler üzerinde çıkarımda bulunarak işlem yapar; bu nedenle ölüm haberini somut bir dille anlatmakta fayda vardır. Bu dönemde yine çocuklarda ben merkezci düşünce yapısı hakimdir; çocuk kendisine odaklıdır, her şeyin odak noktasının kendisi olduğunu düşünür. Yaşanan ölümün onun yaptığı ya da yapmadığı bir davranışla, bir sözü ya da bir düşüncesi ile ilgili olmadığını belirtmemiz gerekir.
Cenaze törenine katılmak çocuk isterse faydalıdır. Cenaze törenleri durumun somutlaştırılmasına katkı sağlar. Çocuk, ölen kişinin toprağa defnedildiğini öğrendiğinde ve mezarı ziyaret ettiğinde artık ölen kişiye bir yer ve bir mekân atfeder ve bu durum çocuk ile ölen kişinin vedalaşmasına yardımcı olur. Ancak duyguların ifade edilebilmesi için törenler gerekli olduğu kadar, çocuklar törene katılırken bunun onları gereksiz biçimde strese sokmayacağından emin olmak gerekir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Samet ÇOBAN Fotoğraf
Psk.Samet ÇOBAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Samet ÇOBAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ebeveynlerini Kaybeden Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:38
Top