2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Terapi
YAZI #6622 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ | Yayın Ağustos 2020
Neden terapiye ihtiyaç duyarız? İnsan kendi sorunlarını çözebilecek yeterli donanıma sahip değil midir? Bu sorunları herkes yaşıyor, herkes terapiye gidecek değil ya! Önceleri terapi yoktu, insanlarda sorun da yoktu, hem konuşacağız da ne olacak, ne çözülecek diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu yazıda size terapi almakla ilgili yeni bir bakış açısı sunacağım. Niyetim düşüncelerinizi değiştirmek değil, zaten bunu yapamam. Pek tabii bir yetişkin olarak istediğiniz gibi düşünme ve yaşama özgürlüğüne sahipsiniz. Benimki sadece bir davet, daha önce bakmadığınız bir pencereden bakmak için.
Yaşam olayları çok güçlüdür. Pek çok sorun yaşamın farklı dönemlerinde kapımızı çalar ve bizi bir şekilde etkiler. Her insan baş etmenin farklı farklı yollarını bulsa da bu yollar bazen kişinin faydası yerine zararına olmaktadır. Ya da birey zorluklarla başetme kapasitesini henüz keşfetmemiş veya yeterince efektif kullanmıyor olabilir. Burada terapinin işlevi kişiyi güçsüz görüp sorunları onun yerine çözmek değil, içindeki zorluklarla başeden yönünü güçlendirmek ve bunun önündeki engelleri kaldırmaktır. Dolayısıyla terapiye gitmek güçsüzlük, acizlik değil tam tersine sorunları çözmek için tamamiyle sorumluluk almaktır. Bir terapist olarak terapiye başvuran danışanların her zaman sorunları çözmek için üstlendikleri rolü ve terapiye gelme cesaretlerini takdir ederim. Bu ‘Buradayım ve hayatıma özen gösteriyorum.’ demenin bir başka versiyonudur benim gözümde. Sanırım benimle aynı fikirde olan pek çok meslektaşım da vardır.
Bizimle benzer sorunları yaşayıp terapiye ihtiyaç duymayan insanlara bakıp ama onlar hallediyor ben niye saplanıp kalıyorum diye düşünebilirsiniz. Doğumumuzdan itibaren her insanı şekillendiren olaylar, karşılaştığı kişiler, geçirdiği deneyimler çok farklıdır. Herkesin probleme bakışı da, ne kadar benzer şeyler yaşarsak yaşayalım, farklıdır. Bazıları sorunların kendilerini ne kadar etkilediğini fark etseler de çözmek için bir adım atmak istemeyebilirler. Bazı insanlar ise sorunlara karşı daha esnek yaklaşabilirler. Her birimizin bedeni nasıl farklıysa ruhu da farklıdır. Kendimizi başkalarıyla kıyaslamak sadece yüktür. Eğer ihtiyaç hissediyorsak hissediyoruzdur. İnsanın kendi hislerine kulak verip sahiplenmesi onun sorumluluğundadır.
Konuşunca neler değişebilir? İki insan karşılıklı oturup konuşuyor, bunun nesi iyileştirici olabilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Haklısınız dışarıdan görünen manzara budur. Gelelim içeride neler oluyor? Neler oluyor da insanlar o odadan değişmiş olarak çıkıyorlar. Burada bahsedeceğim şey şudur ki terapistle kurulan ilişki, tamamiyle objektif ve danışan yararına kurulan bir ilişkidir. Pek çok insan bizi dinleyebilir. Arkadaş, eş, dost, akraba. Ama gerçekten dikkat vererek, bizimle ilgili en küçük detaylarla ilgilenerek, kendimize ayna tutan insan sayısı pek azdır. Bunun yanı sıra terapinin belirli bir formatı ve teknikleri vardır. Terapist her zaman danışanı için en iyi seçimi yapmaya, onu kendine yakınlaştırmaya çalışan kişidir. Aslında terapinin amacı insanı avutmak, tüm dertlerini alıp götürmek, her seanstan sonra neşe vermek değil; kişinin kendisine, dış dünyaya ve gerçekliğe adaptasyonunu ve kabulünü arttırmaktır. Ben buna kısaca ayna tutmak diyorum. Bir ayna ve orada kendinize, kendi yaşamınıza bakarsınız. Kendinizle ilgili pek çok bilgiyi kendiniz keşfedersiniz. Sorunların oluşumunda kendi rolünüzü keşfettiğinizde ve bunun üzerinde çalıştığınızda artık çözüme daha yakınsınızdır. Kısacası iyileştiren konuşmak değil, kurulan ilişkidir.
Bazen de geçmiş yaşantınız üzerine düşünme fikri size uzak gelebilir. Geçmişte ne olduysa oldu, şimdi deşmenin ne lüzumu var diyor olabilirsiniz. O halde terapinin sadece geçmişi anlatmak olduğunu düşünüyorsunuz. Fakat terapinin amacı kişisel tarihinizi kurcalamak ve değiştirmek değildir.
Zaten bu mümkün de değil. Geçmişin bugün üzerindeki etkisi yadsınamaz. Hikayenin en başına gidip anlamak çoğunlukla bugüne yardımcı olur. Çözülmemiş, görülmemiş, anlaşılmamış meselelerin aydınlatılması kişinin pek çok cevapsız sorusunun cevabını gün yüzüne çıkarabilir. Terapinin amacı hikayenize daha objektif, şefkatle, anlamlı bakabilmek ve zorlu süreçlerinizin yasını yaşayarak yüzleşebilmenize yardımcı olmaktır. Terapide sadece dün değil, bugün ve yarın da konuşulur. Geçmişi konuşmaktaki maksat geçmişi (veya geçmiştekileri) suçlamak değil anlamaktır. Suçlanma utanca, utanç gerçeklerden kaçmaya sebep olur. Aksine anlamayı isteme cesareti, gerçeğin üstündeki perdeyi kaldırır.
Terapiye ihtiyaç duymanın bir utanç yarattığını gözlemlediğim oluyor. Yardım istemek bazı insanlara çok zor gelir. Bu kişiler çoğunlukla herhangi bir konuda başarısız olduklarında, yetemediklerinde, bir şeyi yanlış yaptıklarında ve yardım istediklerinde fazlaca utandırılmış ve yetersizlik damgası yemiş kişilerdir. Oysa yardım almak da vermek kadar doğaldır. Kişinin kendine yardım edecek bir yol araması ise benim nazarımda cesaretli ve gayet makul bir girişimdir. Burada soracağım soru şu: terapiye geldiğiniz için mi utanıyorsunuz yoksa başkaları sizin terapiye gittiğinizi öğrenirse mi utanırsınız? Bizi yargılayan gözler her an üzerimizde gibi hissediyorsak adım atmak kim bilir ne kadar zordur. Çünkü diğerleri bizi onaylamadığında duyduğumuz acı çok fazladır. Başkalarının bizimle ilgili fikirleri kendimize için yapacağımız iyilikleri bile engelleyebilir.
Eğer yaşadığınız sorun sizin hayatınızı etkiler bir duruma geldiyse, içinden çıkamıyorsanız, konuşma ihtiyacı hissediyorsanız, zamanınızın ve enerjinizin çoğunu sorunlar kaplıyorsa, daha işlevsel, daha doyumlu bir hayat yaşamak, kendinizi ve davranışlarınızı keşfetmek ve anlamak istiyorsanız kendinize bir ayna bulmanızı öneririm. Unutmayın bunu yalnızca kendiniz için yapacaksınız. Bu sizin için ve sizinle ilgili. Son bir öneri olarak zihninizde terapiyle ilgili olumsuz düşüncelerin, endişe ve korkuların kaynağına bakmanızı öneriyorum. Bu sizin duygunuz mu, anne babanızın veya toplumun size yansıttığı bir duygu mu? Ve gitmeyi çok istiyor ama yine de bu düşüncelerle boğuşuyorsanız, bunları terapistle açıkça konuşmak size yardımcı olacaktır.
Sevgilerimle.
Uzm.Psk.Dan.Esra Değirmenci
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra DEĞİRMENCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ'nin Makale ve Yazıları
► Terapi Neden Yarım Bırakılmamalı Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK
► Neden Aile Terapisi? Bireysel Terapi Değil? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Neden Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Onay İhtiyacı Ağustos 2020
► Benliğin Ayrımlaşması Ağustos 2020
◊ İlişki Bir Danstır Ağustos 2020
◊ Evde Sesler Yükseliyorsa Temmuz 2020
◊ Kendini Tanımak ve Anlamak Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:11
Top