2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travma Sonrası Stres Bozukluğu
YAZI #6650 © Yazan Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY | Yayın Ağustos 2020
Normal durumlarda vücudumuzda ortalama bir seyirde kendini gösteren stres belirtileri travmatik bir olayın ardından ani bir şekilde aşırı yükselme gösterir. Bu aşırı yükselme sonucunda vücudun stres sisteminde dengesizlikler ortaya çıkabilir. Ani travmatik olay sonrasında geçici stres tepkileri normalken 6 aydan uzun belirtiler TSSB tanısını düşündürür. TSSB’nin tanı kriterlerine ek olarak klinik gözlemlerde ortaya çıkan bazı belirtiler şunlardır:
- duygulanımda farklılaşmalar. Duruma uygunsuz yüz ifadeleri, duygu ve tepkiler ( Bağlantısız tepkiler olabileceği gibi duygularda aşırılık ya da azalma da görülebilir.)
- aynı travmayı yaşamamak için büyüsel kontrol yöntemleri geliştirmeye çalışmak. Örn: şans bilezikleri takmak
- Travmayı hatırlatıcı yer, ortam ve insanlardan kaçınmak.
- Zihnin sürekli felaket fantezileriyle dolması ve bundan keyif almak. Örn: cinsel taciz öyküsü olan kişilerde sadistik fanteziler görülebilir. (Travma sürecini kontrol altına alma isteği)
- Göz dalmaları, zamanın nasıl geçtiğini anlamama, donup kalma, kulak uğuldaması, aynada kendini tanıyamama, bedendışı deneyimler gibi dissosiyatif belirtiler
- Ani irkilmeler ve stres durumlarına karşı aşırı tetikte olma hali (genelde dürtüsel davranışlar eşlik eder)
- Stres durumlarından aşırı korkma ve kaçınma hali (genelde dissosiyatif davranışlar eşlik eder)
- Rahatlamak ve unutmak adına aşırı alkol, sigara, madde kullanımı, uyku ve yeme bozuklukları
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün Makaleleri
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Arzu BEYRİBEY
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Travma Sonrası Stres Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Affetmek Özgürleştirir Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:42
Top