2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Siz Nasıl Bağlanıyorsunuz?
YAZI #6658 © Yazan Uzm.Psk.Merve KILIÇ NURKAN | Yayın Ağustos 2020
Pandemiyi geride bırakmaya çalıştığımız şu günlerde ilişkilerin sorgulanmaya devam ettiğini görüyorum. İlişkiler sorgulanır ,bu çok doğal, fakat birlikte çok zaman geçirmek, sosyal hayattan izole yaşamak,geniş ailelerden uzak kalmak, sorumlulukların yeniden paylaşılması, iç içe geçmişlik hali gibi durumların sık yaşandığı geçtiğimiz dört ayda daha çok sorgulanacak malzeme birikti ilişkilerde.
Bazı ilişkilerin zorlandığını, bazı ilişkilerinse toparlandığını farkettim bu süreçte. Bu farklılığa sebep olan bir çok faktör olsa da , benim sizlerle paylaşmak istediğim , kişilerin bağlanma stillerinin bu sürece ve kurduğumuz ilişkilere etkisi.
Hepimiz aynı şekilde bağlanmıyoruz partnerlerimize. Aslında sadece partnerlerimize değil, hayata, arkadaşlarımıza ,işimize, çocuklarımıza, hatta eşyalara bile farklı bağlanıp ,farklı anlamlar yükleyip, farklı yaşıyoruz aradaki ilişkiyi. Benim burada bahsedeceğim partnerle kurulan ilişki üzerine olsa da, siz duruma göre diğer ilişkilerinizi deneyimlerkende gözden geçirin bağlanma stilinizin bu deneyime etkisini..
Nasıl bağlanıyoruz ?
Temelde 3 tip bağlanıyoruz. Kaçıngan Bağlanma , Kaygılı Bağlanma , Güvenli Bağlanma . Peki bunlar ne demek ? Bazı ipucu cümlelerle kendinize dair kesin olmamakla birlikte bir kategori belirleyebilir ve gerekliyse değişim için harekete geçebilirsiniz. Partnerinizin bağlanma tipine dair fikir edinip,süreci tekrar değerlendirebilirsiniz.
Eğer kaçıngansanız, ipucu bilgiler; size göre diğerleri ile yakın ilişki kurmak özgürlük kaybıdır. İlişkideyken yaşanan tartışmalarda ‘bırak,boşver,konuşmak istemiyorum’ gibi cümleler kurarsınız. Tüm kadınların/erkeklerin aynı olduğuna dair genel inancınız vardır. Evlilikle ilgili bir kaçış halindesinizdir. İlişkinin iyiliği için çabalamak yerine , ‘üzgünüm’ diyerek geçiştirir ve aynı durumu tekrarlarsınız. Partneriniz size bir şey sormakla ilgili rahat hissetmez, çünkü her soru size sorgulama gibi hissettirir ve uzaklaşma ihtiyacı hissedersiniz. İlişkide net değilsinizdir. Partneriniz sizin gerçekte ne hissettiğinizi bir türlü anlayamaz. Genelde hoşlandığınız kişiler, yakın ilişki kurulamayacak kişilerdir.
Eğer kaygılıysanız , bu bilgiler size tanıdık gelebilir. Diğerleri ile yakınlık kurmak ve yakınlığı kaybetmek konusunda endişelisinidir. Sürekli kendinizi partnerinizi memnun etmeye çalışırken bulursunuz. Trip atma eğiliminz yüksektir, bu şekilde ilgiyi ayakta tutacağınıza ve kaybetmenize engel olacağını düşünürsünüz. Başka sebeplerle partneriniz sizinle konuşmak istemediğinde (yorgunluk,hastalık, işle ilgili problemler…) siz bu durumun ilişkinizle ilgili olduğunu düşünür ve artık sizi sevmediğine inanırsınız. Bir taraftan ihtiyaçlarınızı dile getirmez, bir taraftanda karşılanmayan bu ihtiyaçlarla ilgili kırgınlıklar biriktirir ve partnerinize kötü davranırsınız. Partnerinizin telefon şifresini merak eder, kontrol etme ihtİyacı hissedersiniz. Nerede olduğunu, ne yapıyor olduğunu sorgularsınız.
Sağlıklı bağlanma tipi olan güvenliyseniz ; diğerlerine karşı sevecensinizdir. Diğerleri ile ilişki kurma konusunda rahatsınızdır. İlişkide sizi rahatsız eden şeyler olduğunda trip atmak veya uzaklaşmak yerine sorunu dile getirirsiniz. Sorun netleştiğinde de çözüm için yolları araştırırsınız.Partnerinize karşı netsinizdir. Partnerinizi arkadaşlarınızla ve ailenizle tanıştırmaktan, ondan bahsetmekten çekinmezsiniz. Kıskandırmakla veya kıskanmakla ilgili partnerinizi zorlamazsınız. Partneriniz ilişkinizde ilgili kendini rahat hisseder.
Pandemi sürecinde en çok zorlanan kişiler kaçınganlardı. İlişkilerin bu kadar yakınlaşması, hele ki partnerleri kaygılı bağlanansa daha da zorlayıcı oldu bu süreç. Sürekli gözetlenmiş hissetmek, her anın birlikte geçmesi, kişisel alanların azalması sıkışmış hissettirmesi muhtemel. Fakat partnerlerin ikisinin de güvenli bağlanan stiline sahip olduğu ilişkiler daha da güçlendi. Birlikte vakit geçirmek, ilişkiye dair paylaşımlarda bulunmak beklenen fırsatı yakalamış hissettirdi.
Bu bilgilerle beraber düşünüp sorgulama yapmaya ne dersiniz? Bir sonra ki sayı da güvenli işleyen ilişkilere dair bir yazı hazırlamayı planlıyorum . Güvenli bağlanmalar…..

Uzm. Klinik Psikolog
Merve Kılıç Nurkan
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve KILIÇ NURKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve KILIÇ NURKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve KILIÇ NURKAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Siz Nasıl Bağlanıyorsunuz?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:36
Top